Didžioji žiuri nepateikė kaltinimų juodaodį paauglį nušovusiam JAV policininkui, išprovokuodama protestus Fergusone

2014-11-25, 12:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
TT NEWS AGENCY/SCANPIX nuotr. TT NEWS AGENCY/SCANPIX nuotr.

Audringi protestai pirmadienį įsiplieskė Misūrio valstijos mieste Fergusone, kai didžioji žiuri nutarė, jog neturi būti pateikti kaltinimai baltaodžiui policininkui, nušovusiam juodaodį paauglį.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir 18-mečio nužudytojo Michaelo Browno (Maiklo Brauno) tėvai atskirai kreipėsi, prašydami elgtis ramiai, kai Sent Luiso prokuroras paskelbė žiuri sprendimą.

Tačiau įtūžusios minios, susirinkusios prie policijos nuovados, kurioje dirbo su tuo incidentu susijęs policininkas Darrenas Wilsonas (Darenas Vilsonas), nariai pradėjo mėtyti butelius ir akmenis. Riaušių policija atsakė leisdama ašarines dujas.

Kai Sent Luiso apygardos prokuroras Robertas McCullochas (Robertas Makalokas) perskaitė nutarties santrauką, M.Browno motina apsipylė ašaromis, o minia pradėjo skanduoti: "Policininkai žudikai turi išeiti!"

Tuo metu Vašingtone B.Obama paskelbė paskubomis organizuotą kreipimąsi per televiziją, ragindamas atkurti ramybę tame Vidurio Vakarų mieste, atkartodamas žuvusio paauglio šeimos poziciją.

"Michaelo Browno tėvai prarado daugiau negu bet kuris kitas. Turėtume gerbti jų pageidavimus, - sakė prezidentas. - Taip pat raginu teisėsaugos pareigūnus Fergusone ir regione pademonstruoti rūpestį ir santūrumą, valdant taikius protestus, kurių gali pasitaikyti."

Tačiau šalies vadovo žodžiai Fergusone liko neišgirsti: policija buvo apmėtyta plytgaliais ir buteliais, o pareigūnai atsakė leisdami ašarinių dujų debesis.

R.McCullochas sakė žurnalistams, kad didžiajai žiuri pateikti įrodymai byloja, jog D.Wilsonas, kuris atvyko gavęs iškvietimą dėl apiplėšimo, iššovė teisėtai gindamasis per konfliktą su įtariamuoju.

Pasak jo, D.Wilsonas, važiuodamas policijos automobiliu, pamatė M.Browną ir paprašė jį, kaip potencialų įtariamąjį dėl cigarilių vagystės iš vienos parduotuvės, pereiti ant šaligatvio. Tuo metu "buvo apsikeista žodžiais, o jie (paaugliai) toliau ėjo gatvės viduriu".

"Kai jie praėjo, D.Wilsonas pastebėjo, kad Michaelas Brownas laiko rankoje cigariles ... 12 val. 2 min. Wilsonas per radiją pranešė, kad susidūrė su dviem asmenimis Kanfildo (gatvėje) ir kad jam reikia pagalbos", - sakė prokuroras.

"Pareigūnas Vilsonas pastatė savo mašiną kampu, užtverdamas jiems kelią ir blokuodamas eismo srautą abiem kryptimis. Keli automobiliai, privažiavę iš rytų ir vakarų, negalėjo pravažiuoti pro policijos automobilį", - R.McCullough sakė žurnalistams.

Pasak prokuroro, "kivirčas" kilo, kai D.Wilsonas sėdėjo policijos automobilyje, o M.Brownas stovėjo prie lango.

"Per tą kivirčą pareigūnas Wilsonas dukart iššovė, tebebūdamas automobilyje, - aiškino R.McCullochas. - Ponas Brownas nubėgo į rytus Kanfildo (gatve), o pareigūnas Wilsonas nusivijo. ... Ponas Brownas sustojo ir atsigręžė į pareigūną Wilsoną."

"Pareigūnas Wilsonas taip pat sustojo. Michaelas Brownas žengė pareigūno Wilsono link, tuomet pareigūnas dar kelis kartus iššovė, o Michaelas Brownas buvo mirtinai sužeistas", - nurodė prokuroras.

R.McCullochas sakė, kad teismo ekspertizė parodė, jog D.Wilsonas, kuris buvo lengvai sužeistas per tą susidūrimą, dukart šovė iš savo automobilio, o dar 10 kartų - per konfliktą gatvėje.

Rugpjūtį keli iš pirmųjų liudininkų pasakojo, kad M.Brownas buvo nužudytas, kai iškėlė rankas ir ketino pasiduoti. Bet R.McCullochas teigė, kad fiziniai įrodymai ir kitų liudininkų parodymai prieštarauja tai versijai.

Savo pranešime M.Browno šeima pareiškė: "Esame giliai nusivylę, kad mūsų vaiko žudikas nepatirs pasekmių už savo veiksmus."

"Pagarbiai prašome jūsų, kad išlaikytumėte savo protestus taikiais. Atsakyti smurtu į smurtą nėra tinkama reakcija", - pridūrė šeima, kviesdama atlikti teisės reformą.

21 tūkst. gyventojų turinčiame Fergusone, kuriame gyvena daugiausiai afroamerikiečiai, jau kelias dienas tvyrojo didelė įtampa. Prognozuota, kad mieste kils naujų protestų, jeigu minėtam policininkui nebus pateikti kaltinimai.

To Sent Luiso priemiesčio gyventojai jau seniai skundėsi patiriantys rasinę diskriminaciją ir policijos, kurioje dirba daugiausiai baltieji, šiurkštų elgesį.

Likus kelioms dienoms iki didžiosios žiuri sprendimo, Misūrio gubernatorius paskelbė nepaprastąją padėtį ir praeitą savaitę paragino Nacionalinę gvardiją būti pasiruošusia veikti. Federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat pasiuntė daugiau pareigūnų.

Parduotuvių vitrinos Fergusone buvo uždengtos skydais, o mokyklos Fergusono-Florisanto rajone paskelbė antradienį nedirbsiančios, siekdamos užtikrinti darbuotojų ir moksleivių saugumą.

bns.lt

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24