Spausdinti šį puslapį

Ar šiemet poilsiautojai ras tokią Turkiją, kokią pamilo?

2021-04-20, 13:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ar šiemet poilsiautojai ras tokią Turkiją, kokią pamilo? pixabay.com asociatyvi nuotr.

„Kiek daugiau „namų darbų“ prieš kelionę, iki įlipama į lėktuvą, o toliau – viskas daugmaž taip, kaip iki pandemijos. Ne veltui Turkijos turizmo šūkis – Welcome Home, t. y. sveiki sugrįžę namo, mat šalis itin stengiasi, kad atvykęs poilsiautojas viską rastų taip, kaip paliko ir kaip jam patiko“, – sako tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Turkijoje Kristina Jankauskienė.

Moteris pasakoja, kaip šiuo metu vyksta kelionės į Turkiją, ko tikėtis oro uostuose, kaip atrodo gyvenimas viešbučiuose ir už jo ribų bei kokių drabužių įsimesti į kelionės lagaminus – drungnam pavasariui ar jau įsibėgėjusiai vasarai?

Skrydžiai vyksta kaip įprasta

Skrendant į Turkiją, visi dokumentai tikrinami Vilniaus oro uoste, registruojant bagažą. Šalia įprastų skrydžio dokumentų reikia pateikti du papildomus, įvestus dėl Covid-19 – tai neigiamas ne daugiau kaip 72 val. iki atvykimo į šalį atlikto PGR testo atsakymas anglų kalba ir HES (Hayat Eve Sigar) kodаs, kuris sugeneruojamas 72 val. iki skrydžio internete užpildžius specialią keliautojo anketą. Skrendant į Turkiją, negalioja jokios išimtys, t. y. testus privalo darytis visi asmenys, tarp jų – ir vaikai nuo 6 metų, nepriklausomai nuo pasiskiepijimo ar Covid-19 persirgimo fakto.

„Ir viskas. Bagažo registravimas ir dokumentų patikra trunka tiek pat, kiek ir iki pandemijos. Tiesa, gautą HES kodą pačioje Turkijoje rekomenduojama turėti su savimi visuomet, kai tik išeinama iš viešbučio ar jam priklausančios teritorijos. Šalyje įvesta komendanto valanda, kuri galioja tik vietos gyventojams, tačiau miestų gatvėse tvarką prižiūri policija, kuri gali paprašyti parodyti QR kodą, – pasakojo K. Jankauskienė. – Atskridus į Turkiją, pereinama standartinė pasų patikra“.

Jei į viešbutį vykstama kelionių organizatorių užsakytu autobusu, šiuo metu jie užpildomi tik iki 60 procentų. Kokį transportą bepasirinktumėte – užsakytą ar tarpmiestinį autobusą, taksi – visur reikalaujama dėvėti kaukes. Tas pats reikalavimas galioja ir oro uoste ar skrendant lėktuvu.

„Beje, priešingai nei kartais nuogąstaujama, karšto maisto lėktuve gauti galima – tereikia užsisakyti iš anksto, prieš skrydį. Lėktuvuose teikiamos praktiškai visos įprastos paslaugos“, – pasakojo atstovė.

Viešbučiuose – nematoma personalo armija

Šiemet Turkijoje atsidaryti leista tik tiems viešbučiams, kurie įvykdė atsakingųjų valstybinių institucijų nustatytus saugumo reikalavimus ir turi jų išduotas veiklą leidžiančias licencijas. 

Kad būtų atitikti visi saugumo kriterijai, šiemet viešbučiuose personalo – gerokai daugiau nei įprasta. Didžiuma darbuotojų yra paskiepyti, jie nuolat testuojami, privaloma tvarka dėvi kaukes patalpų viduje ir lauke.

Sezono pradžios privalumai: ne per karšta, mažiau žmonių

Nors kartais tenka išgirsti, neva Turkijoje pavasarį – vėsu, visgi viską lemia asmeniniai prioritetai. Šiuo metu dienos įšyla iki 20–26 laipsnių, vanduo – iki 18 laipsnių šilumos, rašoma pranešime spaudai. „Vietiniai dar nesimaudo, tačiau Baltijos jūros neišlepintiems lietuviams tokia vandens temperatūra yra normali – žmonės lipa į vandenį, deginasi paplūdimyje, – pasakojo atstovė. – Pavasarinius orus Turkijoje pavadinčiau ne vėsiais, o permainingais, kai gali ir lietus nulyti, ir vėjai smarkiau papūsti, visgi dažniausiai šios „stichijos“ trunka labai trumpai. O va išbūti atviroje saulėje jau yra sunku – saulė kaitri, žmonės vaikšto įdegę. Tad į kelionės lagaminą svarbu įsimesti galvos apdangalų ir drabužių trumpomis rankovėmis, drąsiai – maudymosi kostiumėlį bei apsauginį kremą nuo saulės, o jei norisi pavakaroti, reikėtų turėti kažką užsimesti ant pečių. Visgi Turkija nėra tas kraštas, kur dienos ir nakties temperatūra – drastiškai skiriasi“.

Vasaros sezono pradžios kelionės pasirenkamos būtent dėl optimalios temperatūros, mat 35–40 laipsnių šilumos, kurie būna vidurvasarį, toleruoja anaiptol ne visi. Be to, kiek vėsesnė temperatūra leidžia daugiau pakeliauti – Turkijoje ekskursijos vyksta, tik joms reikia užsiregistruoti iš anksto. „Mažesnės kainos, mažiau žmonių ir ne taip karšta – dėl šių priežasčių sezono pradžios kelionės kasmet sulaukia keliautojų dėmesio“, – sakė K. Jankauskienė.

Tiesa, ji atkreipė dėmesį, jog vasaros sezonui dar neįsibėgėjus, t. y. balandį, gegužę, rekomenduojama vykti į piečiau esančius Antalijos, Alanijos kurortus, ypač – su vaikais, mat čia ir šilčiau, ir yra didesnis didžiųjų viešbučių, siūlančių įvairesnių paslaugų ir pramogų, pasirinkimas. Tuo tarpu Bodrumo kurortuose turistinis sezonas prasideda nuo gegužės.

Savaitgaliais mieste viskas uždaryta

Viešbučiuose veikia praktiškai visos įprastos paslaugos. Skirtumas tik tas, kad viskas, kas tik įmanoma, iškelta į lauką, o jei paslauga teikiama viduje, reikalinga išankstinė registracija – tam, kad būtų galima reguliuoti žmonių srautus. Taip pat veikia ir vaikų kambariai bei įvairios mažiesiems skirtos pramogos bei edukacijos. Švediški stalai išlikę, tik maisto į lėkštes įdeda darbuotojai. Jei restorane maistas pasirenkamas iš meniu, su juo susipažinsite savo telefone, pasinaudoję QR skaitytuvu.

„Viešbutyje, ypač jei jis – tuštesnis, dėvėti kaukes ar ne palikta apsispręsti patiems turistams, – kliaujamasi jų sąmoningumu. Vis dėlto vykstant į miestą kaukes privalu užsidėti visose uždarose patalpose ir viešose vietose lauke – tvarkos žiūri policija, kuri už kaukių nedėvėjimą gali skirti apie 90 eurų siekiančią baudą. Parduotuvės, kavinės ar restoranai veikia, tačiau ribojamas į juos įeinančių žmonių kiekis. Pirkėjams atviri ir didieji apsipirkimo centrai“, – pasakojo K. Jankauskienė. Pasak jos, apsipirkti Turkijoje apsimoka, mat lyros kursas kritęs. Šiuo metu 1 Turkijos lyra prilygsta apie 10 euro centų.

Vykstant į miestą ar mažesnes gyvenvietes pravartu prisiminti, jog vietos gyventojai gyvena komendanto valandos ritmu, tad visos parduotuvės ar maitinimo įstaigos nuo penktadienio vakaro 19 val. iki pirmadienio ryto yra uždarytos.

„Kadangi savaitgaliais mieste nelabai yra ką veikti ir poilsiautojai daugiau laiko praleidžia viešbučiuose, didėja didesnių, brangesnių viešbučių paklausa – žmonės nori erdvesnių kambarių, daugiau paslaugų viešbučio teritorijoje – kad „visko įskaičiuota“ būtų kuo daugiau, – sakė K. Jankauskienė. – Dar viena tendencija, kurią, matyt, lemia tiek karantinas Lietuvoje, tiek ir problematiškesnis pasiruošimas kelionei – poilsiautojai bando atsigriebti pasiilgindami atostogas, tad daugėja nebe 7 dienas, kaip kad būdavo įprasta, o 10–14 dienų atostogaujančių žmonių“.

Skrendant į Lietuvą, visi dokumentai patikrinami Turkijos oro uoste taip pat ir Vilniaus oro uoste. Grįžtant į Lietuvą taikomos išimtys – testų nereikia vaikams iki 16 metų bei Covid-19 persirgusiems ar pasiskiepijusiems asmenims – tereikia turėti tai liudijančius išrašus anglų kalba.

Sugrįžus iš Turkijos, nuo pareito pirmadienio įsigaliojo sugriežtintas karantinas, pagal kurį saviizoliacija be galimybės išeiti į lauką trunka 10 dienų, su galimybe susitrumpinti ją iki 7 dienų, atlikus papildomą testą. „Visgi dabar, kai didžiuma ir taip dirba iš namų, būtinybė izoliuotis jau mažai ką gąsdina“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Komentuoti