Spausdinti šį puslapį

J. Stoltenbergas: NATO rimtai vertina nerimą dėl „Huawei“

2019-03-14, 17:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Jensas Stoltenbergas Jensas Stoltenbergas © NATO

NATO svarsto, ar imtis veiksmų, atsakant į tvyrantį nerimą dėl Kinijos telekomunikacijų milžino „Huawei“ esą keliamos grėsmės saugumui, pristatydamas metinę Aljanso ataskaitą pareiškė generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Pasak J. Stoltenbergo, 29 NATO sąjungininkai pradėjo svarstymus dėl „Huawei“, Aljanso narėms vis daugiau investuojant į 5G mobiliojo ryšio infrastruktūrą.

„Kai kurie NATO sąjungininkai pareiškė nerimą dėl „Huawei“, o NATO šį nerimą vertina labai rimtai“, - spaudos konferencijoje sakė Aljanso generalinis sekretorius. Jo teigimu, NATO sąjungininkai ir toliau svarstys Aljanso vaidmenį „Huawei“ situacijoje.

„Šiuo metu konsultuojamės dėl investicijų į 5G tinklus ir jų saugumo aspekto“, - tikino J. Stoltenbergas, tačiau atsisakė spekuliuoti galimais Aljanso žingsniais.

Pasak J. Stoltenbergo, 5G ryšio tinklų kūrimas yra prekybinis ir ekonominis klausimas, tačiau turi ir saugumo aspektų.

„Būtent todėl mes tęsime konsultacijas, tęsime vertinimus ir apsvarstysime NATO vaidmenį sprendžiant tokio tipo infrastruktūros saugumo klausimus“, - tikino NATO generalinis sekretorius.

Trečiadienį JAV generolas, vyriausiasis NATO ginkluotųjų pajėgų Europoje vadas Curtis Scaparotti Jungtinių Valstijų parlamentarams paaiškino „Huawei“ situaciją.

„Esame sunerimę dėl jų telekomunikacijų įrangos pažeidimų, ypač - 5G ryšio pajėgumai ir pajėgumai perimti duomenis yra neįtikėtini“, - sakė C. Scaparotti.

„Huawei“ pastaruoju metu susidūrė su kaltinimais, kad Kinijos valdžia gali naudoti bendrovės įrangą šnipinėjimui. Jungtinės Valstijos yra kampanijos uždrausti „Huawei“ priešakyje ir ragina sąjungininkus boikotuoti Kinijos įmonės įrangą, tačiau tiek „Huawei“, tiek ir Kinijos valdžia neigia bet kokius kaltinimus.

Be Jungtinių Valstijų, Australija, Naujoji Zelandija ir Japonija taip pat uždraudė „Huawei“ tiekti įrangą 5G mobiliojo ryšio tinklams dėl saugumo sumetimų.

Komentuoti