D. Trumpas įsiuto dėl E. Macrono žodžių

2018-11-10, 18:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
D. Trumpas įsiuto dėl E. Macrono žodžių pixabay.com asociatyvi nuotr.

Prancūzijos valdžia šeštadienį pamėgino sumažinti įtampą su Jungtinėmis Valstijomis po to, kai Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) žodžiai apie planus kurti bendrą Europos armiją supykdė Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Paryžiaus teigimu, prezidento žodžiai buvo netinkamai suprasti.

D. Trumpas šeštadienį atvyko į Paryžių paminėti Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinių. Penktadienį jis išreiškė pasipiktinimą E. Macrono komentarais, kuriuos pavadino „labai įžeidžiamais“, nes Prancūzijos prezidentas anksčiau šią savaitę JAV paminėjo kartu su Kinija ir Rusija kaip potencialias grėsmes Europos Sąjungos saugumui.

E. Macrono kanceliarija šeštadienį pripažino, kad prezidento pareiškimas „galėtų suklaidinti“, tačiau pabrėžė: „Jis niekada nesakė, kad mums reikia Europos kariuomenės kariauti prieš Jungtines Valstijas“.

Dauguma žiniasklaidos priemonių citavo E. Macrono interviu, kurį jis antradienį davė radijo stočiai „Europe 1“.

„Susiduriame su mėginimais įsilaužti kibernetinėje erdvėje ir intervencijomis kitose mūsų demokratinio gyvenimo srityse, – pareiškė E. Macronas. – Turime apsisaugoti nuo Kinijos, Rusijos ir netgi Jungtinių Valstijų.“

„Kai matau prezidentą D. Trumpą prieš kelias savaites skelbiant, kad jis pasitrauks iš svarbios nusiginklavimo sutarties, kuri buvo pasirašyta po devintojo dešimtmečio viduryje kilusios Europos raketų krizės, kas yra pagrindinė auka? Europa ir jos saugumas“, – pareiškė Prancūzijos lyderis.

Vėliau E. Macronas argumentavo poreikį sukurti „tikrą Europos kariuomenę“, kuri suteiktų Europai strateginę autonomiją, tai yra, kad jos saugumas nebepriklausytų nuo Jungtinių Valstijų karinės galios.

D. Trumpo dvejonės dėl paramos NATO, kuria Europa kliaujasi nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, paskatino daugelį Europos sostinių iš naujo įvertinti Europos saugumo poreikius. Vokietijos kanclerė Angela Merkel anksčiau taip pat viešai yra pasakiusi, kad Europa nebegali kliautis vien tik Amerikos karine galia.

Vienas iš artimiausių Prancūzijos prezidento politinių sąjungininkų šeštadienio rytą užsipuolė D. Trumpą. Vienas iš E. Macrono politinės partijos steigėjų Richard'as Ferrand'as (Rišaras Feranas) pareiškė, kad D. Trumpo penktadienį vakare paskelbta tviterio žinutė apie E. Macroną buvo labai „agresyvi“.

Jo teigimu, šią žinutę parašė „keliaujantis prekijas, norintis daugybe būdu skatinanti amerikietiškų ginklų pardavimus, nors mes norime užtikrinti, jog Europa ... gebėtų apsiginti pati ir pati pasigaminti ginklų, kad apsigintų“, radijui „Europe 1“ sakė R. Ferrand'as, Prancūzijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas.

Kaip bebūtų, D. Trumpas per vėliau šeštadienį įvykusį susitikimą su E. Macronu mėgino sklaidyti įtampą ir tikino, jog Jungtinės Valstijos toliau padės ginti Europą, nors pabrėžė, kad Senasis žemynas privalo užtikrinti sąžiningą finansinį indėlį šioje srityje.

D. Trumpas sakė, kad E. Macronas „supranta, jog Jungtinės Valstijos gali daryti tik tiek“, kiek prisideda prie Europos gynybos dabar. Tačiau jis taip pat leido suprasti, kad Amerika šio vaidmens neišsižada ir pareiškė: „Mes norime padėti.“

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24