Jemene per koalicijos smūgį autobusui žuvo 40 vaikų

2018-08-14, 18:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Jemene per koalicijos smūgį autobusui žuvo 40 vaikų © Scanpix / REUTERS (ALI OWIDHA) nuotr.

Sukilėlių kontroliuojamoje Jemeno šiaurėje per Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos antskrydį, kurio taikiniu tapo autobusas, žuvo 51 žmogus, tarp jų 40 vaikų, antradienį pranešė Raudonasis Kryžius, pateikdamas naujus duomenis apie aukas.

Per praėjusį ketvirtadienį pasienyje su Saudo Arabija esančioje Saados provincijoje surengtą antskrydį dar 79 žmonės, tarp jų 56 vaikai, buvo sužeisti, nurodė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas.

Pirmadienį buvo surengtos masinės laidotuvės daugeliui per antskrydį žuvusių vaikų, o tūkstančiai į atsisveikinimo ceremoniją susirinkusių žmonių keikė Rijadą ir Vašingtoną.

Gedėtojai laikė iškėlę žuvusių vaikų nuotraukas ir skandavo prieš Saudo Arabiją ir jos sąjungininkę bei pagrindinę ginklų tiekėją Ameriką nukreiptus šūkius.

Saudo Arabija, siekdama grąžinti į valdžią Jemene tarptautinės bendruomenės pripažįstamą vyriausybę, 2015 metais subūrė karinę koaliciją kovai su Irano palaikomais šiitų sukilėliais.

Konfliktas Jemene jau pareikalavo beveik 10 tūkst. gyvybių, o Jungtinės Tautos padėtį šalyje vadina didžiausia humanitarine krize pasaulyje.

JT Saugumo Taryba penktadienį paragino atlikti „patikimą“ atakos prieš autobusą tyrimą. Tačiau ji nepareikalavo atlikti nepriklausomo tyrimo, o ekspertai ir pagalbos organizacijos išsakė rimtų abejonių, ar koalicijos žadėtas tyrimas bus skaidrus ir užtikrins, kad kaltininkai bus patraukti atsakomybėn.

Koalicija ne kartą kaltinta civilių bombardavimu, įskaitant 2015 metų rugsėjį surengtą antskrydį Mochos mieste prie Raudonosios jūros, per kurį žuvo 131 vestuvininkas. Koalicija neprisiėmė atsakomybės už šį smūgį.

2016 metų spalį per koalicijos antskrydį sukilėlių užimtoje sostinėje Sanoje žuvo 140 žmonių, dalyvavusių laidotuvėse.

Koalicija pripažįsta kartais suklystanti, tačiau tvirtina, kad sukilėliai naudoja civilius kaip gyvuosius skydus.

Didelis civilių aukų skaičius tapo nuolatiniu galvos skausmu Vašingtonui ir kitoms Vakarų vyriausybėms, aprūpinančioms koaliciją lėktuvais ir ginklais.

Tačiau Vašingtonas toliau aprūpina koaliciją šaudmenimis, taip pat dalijasi žvalgybos duomenimis ir vykdo lėktuvų degalų papildymo ore operacijas.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24