Spausdinti šį puslapį

Ukraina įtaria sulaikytą žurnalistą išdavyste

2018-05-16, 15:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ukraina įtaria sulaikytą žurnalistą išdavyste © facebook

Ukrainos valstybinė saugumo tarnyba (SBU) ir generalinė prokuratūra antradienį pareiškė, kad įtaria sulaikytą žurnalistą, Rusijos valstybinės naujienų agentūros "RIA Novosti" biuro Kijeve vadovą Kirilą Višinskį, išdavyste.

"Šiuo metu preliminariai nusikalstama veika yra kvalifikuojama kaip (...) išdavystė", - per bendrą spaudos konferenciją su SBU pareigūnu sakė generalinės prokuratūros atstovas Ihoris Ponočovnas.

Ukrainos ir Rusijos pilietybes turintis K. Višinskis buvo sulaikytas anksčiau antradienį prie savo namų Kijeve.

Naujienų agentūros "RIA Novosti" Ukrainos skyriaus vadovui K. Višinskiui buvo duota užduotis vykdyti ardomąją informacinę veiklą Kryme, o vėliau - palaikyti apsišaukėliškas vadinamąsias Luhansko ir Donecko liaudies respublikas, nurodė SBU vadovo pavaduotojas Viktoras Kononenka.

"Tarnyba kartu su prokuratūra atliko kratas. Jos atliktos dėl gautos informacijos apie bandymą į ardomąją informacinę veiklą įtraukti vieną žurnalistą, Ukrainos pilietį. 2014 metų pavasarį K. Višinskis gavo užduotį vykti į Krymą. Buvo ruošiama medžiaga, pateisinanti aneksiją. Sugrįžus į Kijevą buvo ruošiama medžiaga, palaikanti DLR (Donecko liaudies respubliką) ir LLR (Luhansko liaudies respubliką). Pinigai iš Rusijos keliaudavo į Serbiją, o paskui Kijevui kiekvieną mėnesį buvo skiriama po 53 tūkst. eurų", - sakė V. Kononenka spaudos konferencijoje.

Pasak jo, Ukrainos saugumo tarnybos tikrino K. Višinskį kaip Ukrainos pilietį, tačiau vėliau atliekant kratas buvo rastas jam išduotas Rusijos piliečio pasas ir rusiškų valstybinių apdovanojimų, tarp kurių buvo medalis "Už Krymo sugrąžinimą".

V. Kononenka sakė, kad įsakymo dėl Rusijos pilietybės suteikimo K. Višinskiui numeris ir pilietybės suteikimo data yra žinomi. Dabar K. Višinskis turi dvigubą pilietybę.

Šiuo metu vykdomi procesiniai veiksmai, kuriems pasibaigus bus priimtas sprendimas dėl K. Višinskio nusikalstamos veikos kvalifikavimo ir jo statuso, o taip pat peržiūrėtas Ukrainos pilietybės atėmimo iš įtariamojo klausimas, sakė SBU atstovas. Tačiau jis pabrėžė, kad geriau būtų K. Višinskį teisti kaip Ukrainos pilietį.

V. Kononenka taip pat pranešė, kad į Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliotinės žmogaus teisių klausimais Liudmylos Denisovos biurą jau kreipėsi jos Rusijos kolegė Tatjana Moskalkova, kuri prašo apginti Rusijos piliečio K. Višinskio teises.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti