JAV žada padaryti Šiaurės Korėją turtingą, jeigu ji atsisakys branduolinių ginklų

2018-05-12, 13:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
JAV žada padaryti Šiaurės Korėją turtingą, jeigu ji atsisakys branduolinių ginklų © Scanpix / Sputnik (Alexander Vilf) nuotr.

Jungtinės Valstijos penktadienį pažadėjo stengtis padėti atkurti sankcijų nuniokotą Šiaurės Korėjos ekonomiką, jeigu Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas sutiks atsisakyti savo branduolinio arsenalo.

Šį pažadą išsakė valstybės sekretorius Mike Pompeo (Maikas Pompėjas), o aukšto rango JAV pareigūnai reiškė vis didesnį optimizmą prieš birželio 12-ąją planuojamą surengti Kim Jong Uno ir Amerikos prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimą.

M. Pompeo, praeitą savaitgalį dalyvavęs derybose su Šiaurės Korėjos lyderiu, netgi pareiškė, kad „abi mūsų šalys gana gerai supranta, kokie yra bendri uždaviniai“.

Naujausi jo komentarai nuskambėjo po derybų su Pietų Korėjo užsienio reikalų ministre Kang Kyung-wha (Kang Kjungva). Per jas buvo aptarta, kaip bus koordinuojami Vašingtono ir Seulo pasiruošimai istoriniam susitikimui.

Daug apžvalgininkų perspėja, kad Kim Jong Uno režimas artėjant viršūnių susitikimui stengsis supriešinti sąjungininkus, išnaudodamas Seulo karo baimę ir Vašingtono susirūpinimą dėl Pchenjano branduolinio arsenalo.

Tačiau ir Kang Kyung-wha, ir M. Pompeo tvirtino sutarę, jog padalytam pusiasaliui reikalinga „visiška, nuolatinė ir patikrinama“ denuklearizacija.

D. Trumpas ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) gegužės 22 dieną susitiks Baltuosiuose rūmuose ir toliau derins derybų su Šiaurės Korėja planus.

M. Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos padėtų atgaivinti Šiaurės Korėjos ekonomiką, nustekentą paties Pchenjano nevykusio valdymo ir žlugdančių tarptautinių sankcijų.

„Jeigu Šiaurės Korėja atliks drąsių veiksmų, kad sparčiai denuklearizuotųsi, Jungtinės Valstijos pasiruošusios dirbti su Šiaurės Korėja, kad būtų pasiektų panašus klestėjimas, kaip it mūsų draugų Pietų Korėjoje“, – pabrėžė jis.

Nuo 1953 metų, kai paliaubomis buvo užbaigti Korėjos karo veiksmai, buvusi smarkiai nuniokota Pietų Korėja per kelis dešimtmečius tapo viena stipriausių ekonomikų pasaulyje.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24