Spausdinti šį puslapį

Kilus visuomenės pasipiktinimui Lenkijos ministrai atsisakys premijų

2018-04-06, 16:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kilus visuomenės pasipiktinimui Lenkijos ministrai atsisakys premijų © AFP/Scanpix

Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybės ministrai nemažas savo premijas paaukos labdarai, o parlamentarų laukia algų mažinimas, ketvirtadienį paskelbė valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

Žiniasklaidos pranešimai, kad PiS ministrai pernai be savo atlyginimų dar gavo po 15–19 tūkst. eurų, sukėlė pasipiktinimą šalyje, kurioje vidutinis mėnesio atlyginimas yra maždaug 1 tūkst. eurų.

Praėjusį mėnesį privačiam transliuotojui TVN atlikta viešosios nuomonės instituto „Kantar Millward Brown SA“ apklausa parodė, kad parama valdančiajai partijai pirmą kartą nuo jos atėjimo į valdžią 2015 metais smuko nuo maždaug 40 proc. iki 28 procentų.

Ministrai ir valstybės sekretoriai, kurie po sausio mėnesį atlikto vyriausybės performavimo liko dirbti, „nusprendė iki gegužės vidurio perduoti savo premijas labdaros organizacijai „Caritas“, žurnalistams po partijos politinio komiteto posėdžio Varšuvoje sakė PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis).

Parlamentarą J. Kaczynskį daugelis laiko tikruoju Lenkijos politiką lemiančiu asmeniu, nors jis ir neturi oficialaus posto vyriausybėje.

„Matėme, kad visuomenė reikalauja kuklumo, todėl kuklumas taps realybe“, – žurnalistams sakė J. Kaczynskis. Jis pridūrė, kad „parlamentui bus pateiktas įstatymo projektas 20 proc. sumažinti parlamento narių ir senatorių atlyginimus“.

„Vox populi, vox dei (Žmonių balsas – Dievo balsas)“, – lotyniškai pacitavo jis.

J. Kaczynskis taip pat sakė, kad partija sieks apriboti merų ir kitų regioninių bei vietos valdžios pareigūnų atlyginimus, kurie dažnai būna didesni už ministrų algas.

Didelės premijos bus panaikintos ir valstybinių, municipalitetų kompanijų vadovams, nurodė J. Kaczynskis.

Buvusią PiS premjerę Beatę Szydlo (Beatą Šydlo), kuri pritarė savo vyriausybės ministrų 2017 metų premijoms, žiniasklaida ir opozicija kritikavo už liepsningą, kovo mėnesį parlamente pasakytą kalbą, kurioje ji šias premijas vadino visiškai teisėtu atlygiu už „sunkų darbą“.

Kritikai priminė, kad iki 2015 metų būdami opozicijoje J. Kaczynskis ir jo partija uoliai kritikuodavo ankstesnę liberalų vyriausybę už daug mažesnes premijas.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti