Spausdinti šį puslapį

Šiaurės Korėjos lyderio sesuo atvyks į olimpiadą Pietų Korėjoje

2018-02-07, 14:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šiaurės Korėjos lyderio sesuo atvyks į olimpiadą Pietų Korėjoje © AFP/Scanpix

Pietų Korėja paskelbė, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) sesuo bus aukšto rango delegacijoje, atvykstančioje į Pjongčango žiemos olimpiadą.

Kaip nurodė Pietų Korėjos Suvienijimo ministerija, Šiaurės Korėja trečiadienį informavo, kad Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) bus delegacijoje, kuriai vadovaus nominalus Šiaurės Korėjos valstybės vadovas Kim Yong Namas (Kim Jong Namas).

Anksčiau Seulas sakė, kad delegacija atvyks penktadienį.

Pernai Kim Jong Unas paaukštino savo seserį Kim Yo Jong ir paskyrė ją į naują postą Šiaurės Korėjos valdančiojoje partijoje. Pasak analitikų, tai rodo, kad jos veikla yra reikšmingesnė ir svarbesnė nei manyta anksčiau.

Trečią dešimtį metų baigianti Kim Yo Jong būdavo dažnai matoma lydinti brolį per jo „lauko ekskursijas“ ir kitus renginius. Žinoma, kad ji dalyvavo partijos propagandos operacijose.

Šiaurės Korėjai visą jos istoriją vadovauja viena šeima – Kim Jong Unas yra jau trečios kartos lyderis po tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) ir senelio, valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno).

Kim Jong Ilo vaikų Kim Jong Uno ir Kim Yo Jong motina yra jo trečioji partnerė, buvusi šokėja Ko Yong Hui (Ko Jong Hui).

Galimybė pagerinti santykius

Pernai tvyrojo didžiulė įtampa dėl Šiaurės Korėjos tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymų ir kol kas galingiausio branduolinio bandymo.

Tačiau olimpiada davė pradžią sparčiam draugiškų santykių atkūrimui Korėjos pusiasalyje.

„Labai reikšminga, kad Kim šeimos narys pirmą kartą per visą istoriją atvyksta į Pietų (Korėją)“, – sakė profesorius Yang Moo-Jinas (Jang Mudžinas) iš Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto.

Kim Yo Jong tikriausiai susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-Inu (Mun Džejinu) ir perduos jam asmeninį brolio laišką, kuriame jis tikriausiai deklaruos savo viltis dėl sėkmingo olimpiados surengimo ir troškimą gerinti santykius tarp Korėjų, sakė Yang Moo-Jinas.

„Tai bus Kim Yo Jong debiutas tarptautinėje scenoje. Ją jos brolis rengia būti viena galingiausių Šiaurės (Korėjos) figūrų“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Tris dienas truksiantis delegacijos vizitas bus diplomatinis Korėjų draugiškų santykių atkūrimo akcentas. Vis dėlto analitikai perspėja, kad naujas santykių atšilimas po Pjongčango olimpiados, kuri bus atidaryta penktadienį, gali ilgai netrukti.

Ištisus mėnesius Pchenjanas ignoravo Seulo prašymus dalyvauti „taikos olimpiadoje“, bet galiausiai lyderis Kim Jong Unas savo Naujųjų metų kalboje užsiminė to norintis.

Po šios kalbos greit buvo surengta virtinė susitikimų, per kuriuos Korėjos susitarė drauge žygiuoti olimpiados atidarymo ceremonijoje ir suformuoti bendrą moterų ledo ritulio komandą. Jungtinė komanda sudaryta pirmą kartą per 27 metus.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti