Izraelis atliks tyrimą dėl neįgalaus palestiniečio nušovimo per demonstraciją

2017-12-18, 14:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Izraelis atliks tyrimą dėl neįgalaus palestiniečio nušovimo per demonstraciją © AFP/Scanpix

Izraelio kariškiai sekmadienį pranešė pradėję tyrimą dėl praėjusią savaitę įvykusio incidento, kai per demonstraciją Gazos Ruože buvo į galvą nušautas neįgaliojo vežimėlyje sėdėjęs palestinietis.

29 metų Ibrahimas Abu Thuraya (Ibrahimas Abu Turaja) buvo nušautas per demonstraciją prie Gazos Ruožo sienos su Izraeliu, sakė palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai. Incidentas įvyko per neramumus po anksčiau šį mėnesį paskelbto JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

I. Abu Thuraya vadinamas didvyriu, jo mirtis tapo palestiniečius prieš D. Trumpo sprendimą vienijančiu simboliu. Daugumos palestiniečių nuomone, JAV lyderis šiuo sprendimu palaiko Izraelį.

"Mes sakėme jam neiti (prie sienos), bet jis mūsų neklausė. Jis pasakė: "Tai Jeruzalė. Jei neisiu jos ginti, kas eis?", - pasakojo netikras I. Abu Thurayos brolis Raedas al Komi (Raidas Komis).

Po D. Trumpo pareiškimo dėl Jeruzalės palestiniečiai paskelbė tris "įniršio dienas", per kurias protestuose Vakarų Krante, Gazos Ruože ir Rytų Jeruzalėje dalyvavo tūkstančiai žmonių. Gazos Ruožą valdantis ginkluotas islamistų judėjimas "Hamas" paragino pradėti trečią palestiniečių sukilimą - intifadą. Keliose vietose prasiveržė smurtas, taip pat ir penktadienį prie Gazos Ruožo sieną žyminčios tvoros, kur buvo nušautas I. Abu Thuraya.

Izraelio kariškiai sakė, kad įvairiose vietose prie sienos tūkstančiai protestuotojų rideno degančias padangas ir į karius svaidė akmenis. Kariškių atstovas pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas (Džonatanas Konrikusas) kaltino "Hamas" kurstant smurtines demonstracijas, kėlusias "reikšmingą grėsmę" kariams ir pateisinusias kovinių šaudmenų panaudojimą.

Vis dėlto jis nurodė, kad "įtarimai dėl bekojo palestiniečio riaušininko nužudymo tiriami". Tyrimas turėtų užtrukti kelias dienas.

Šimtai kaimynų, draugų ir pareigūnų, įskaitant "Hamas" lyderį Ismailą Haniyą (Ismailą Haniją), apsilankė gedulo palapinėje I. Abu Thurayai atminti, pastatytoje Gazos Ruožo aš Šačio pabėgėlių stovykloje. Palapinėje pakabintos nuotraukos, kuriose jis matomas sėdįs neįgaliojo vežimėlyje, iškėlęs palestiniečių vėliavą ir rodantis pergalės ženklą.

Kad jo mirtis didelei Gazos Ruožo visuomenės daliai tampa simboliu, rodo ir ant palapinės šonų iškabinti įvairių palestiniečių politinių frakcijų ir bendruomeninių organizacijų plakatai.

I. Abu Thuraya kojų neteko per izraeliečių antskrydį 2008 metais, per Izraelio ir "Hamas" karą. R. al Komi sakė, kad jis padėjo evakuotis žmonėms per ankstesnį antskrydį, ir tuomet įvyko antrasis smūgis. Nuo to laiko I. Abu Thuraya buvo prikaustytas prie invalido vežimėlio.

I. Abu Thuraya, iki to antskrydžio vertęsis žvejyba, po minėto D. Trumpo pareiškimo dalyvavo keliose demonstracijose prie sienos. Kitiems demonstrantams bėgant nuo ašarinių dujų, kurias paleido Izraelio kariai, I. Abu Thuraya invalido vežimėliu stūmėsi arčiau sienos, pasakojo protestuotojas Ahmedas Yaghi (Ahmedas Jagis).

Jeruzalės, kurią šventu miestu laiko krikščionys, žydai ir musulmonai, statusas yra centrinis Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimas. Izraelis mano, kad visas nepadalintas miestas yra jo sostinė, o palestiniečiai Rytų Jeruzalę, kurią Izraelis aneksavo 1967 metais, laiko savo būsimos valstybės sostine.

D. Trumpo pareiškimu buvo nutraukta dešimtmečius vykdyta ankstesnė JAV politika dėl Jeruzalės. Sprendimas prieštarauja tarptautiniam konsensusui, kad dėl Jeruzalės statuso turėtų būti nuspręsta per Izraelio ir palestiniečių derybas.

Sprendimą taip pat kritikavo JAV sąjungininkai islamo pasaulyje, Europoje ir kitur.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24