Spausdinti šį puslapį

Lenkijoje prasidėjo šimtmečio metinių minėjimo renginiai

2017-12-06, 16:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lenkijoje prasidėjo šimtmečio metinių minėjimo renginiai © AFP/Scanpix

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) antradienį pradėjo metus laiko truksiantį šalies nepriklausomybės šimtmečio minėjimo renginių ciklą ir išsakė pagyrimų su Europos Sąjunga nesutariančiai Lenkijos vyriausybei.

Sakydamas kalbą parlamente prezidentas taip pat sukritikavo opoziciją, siekiančią ES institucijų palaikymo smerkiant konservatyvios Varšuvos vyriausybės politiką, anot opozicijos, keliančią grėsmę demokratijai ir europietiškoms vertybėms.

Norėdami parodyti savo nepasitenkinimą opozicijos įstatymų leidėjai atsinešė baltų rožių, kurias dvejus metus dirbančios vyriausybės priešininkai dažnai nešdavo per demonstracijas.

Savo kalboje A. Duda sakė, kad Lenkijos stiprybė yra gebėjimas įveikti nesutarimus ir rinktis savo individualų kelią.

Būdama didelė Europos šalis Lenkija turėtų džiaugtis savo visapusiškomis teisėmis ir būti „ištikima, bet tuo pačiu nepriklausoma (NATO ir ES) narė“, sakė A. Duda.

„Užtenka to priklausomybės jausmo, to neužtikrintumo, ar sugebame eiti savo keliu. Gana mus tikinti, kad negalime turėti nuosavų tikslų ir siekių“, – sakė jis.

ES reformų reikalaujanti Lenkija kritiškai vertina daugelį ES politikos sprendimų. Pasak Varšuvos, Briuselis pernelyg varžo 28 ES narių suverenumą. Vienas pagrindinių ginčų vyksta dėl Lenkijos atsisakymo priimti dalį migrantų pagal ES migrantų perskirstymo planą.

Šalies prezidentas taip pat sakė, kad Lenkijai reikalinga nauja politinė ir teisingumo sistema. A. Duda yra pasiūlęs smarkiai pertvarkyti Lenkijos teisėtvarkos ir rinkimų sistemas – šiuos jo projektus dabar svarsto parlamentas. Opozicija savo ruožtu sako, kad tokie sprendimai yra valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) siekis dar labiau įtvirtinti savo pradėtą valdžios konsolidaciją.

Ši prezidento kalba buvo pirmoji iš daugelio ceremonijų, vyksiančių iki 2018 metų lapkričio, kai Lenkija minės šalies nepriklausomybės, įgytos po Pirmojo pasaulinio karo, 100-ąsias metines.

PiS teigia siekianti stiprinti ir propaguoti Lenkijos nacionalini identitetą.

A. Dudos kalba taip pat buvo skirta paminėti Lenkijos nepriklausomybės architekto ir kariuomenės maršalo Jozefo Pilsudskio (Juzefo Pilsudskio) gimimo 150-ąsias metines.

Oponentų vadinamas autoritarišku, bet šalininkų vertinamas kaip Lenkijos talentingiausias lyderis, Lietuvoje gimęs J. Pilsudskis formavo nepriklausomos Lenkijos politiką ir užsienio ryšius nuo 1918-ųjų iki savo mirties 1935 metais.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti