ES šalys prižadėjo priimti 34 tūkst. pabėgėlių

2017-11-16, 08:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
ES šalys prižadėjo priimti 34 tūkst. pabėgėlių © Scanpix / REUTERS / Mohammad Ponir Hossain nuotr.

Europos Sąjungos šalys pažadėjo priimti 34 tūkst. pabėgėlių tiesiai iš Afrikos ir Viduriniųjų Rytų, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Išvakarėse Jungtinės Tautos pasmerkė „nežmoniška“ Bendrijos bendradarbiavimą su Libija siekiant sustabdyti pavojingas migrantų keliones valtimis.

Kol kas 16 Bendrijos narių pasisiūlė priimti pabėgėlių; to pakanka, kad būtų pasiektas Europos Komisijos šį rugsėjį paskelbtas tikslas per artimiausius dvejus metus priimti mažiausiai 50 tūkst. pabėgėlių pagal ES įsikūrimo programą.

Šia programa siekiama paskatinti migrantus nesileisti į pavojingas keliones į Europą per Viduržemio jūrą; tokios kelionės vis dar pasiglemžia daugybę gyvybių, nors nuo senąjį žemyną sukrėtusios migrantų krizės pradžios jau praėjo daugiau kaip dveji metai.

„Išeiname iš krizės būsenos palaipsniui, ir dabar tvarkomės su migracija vadovaudamiesi partnerystės ir bendros atsakomybės dvasia – tiek ES, tiek ir už jos ribų“, – sakė ES migracijos reikalų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos) .

„Kadangi iki šiol gauta per 34 400 naujų įsikūrimo įsipareigojimų, pritariu tvirtam įsipareigojimui, kurį demonstruoja šalys narės, siekiant sumažinti nereguliarias ir pavojingas keliones bei užtikrinti saugius ir teisėtus kelius bei išreikšti solidarumą su priimančiomis šalimis už ES ribų“, – sakė jis.

Tuo tarpu Briuselis pareiškė, kad prieštaringai vertinta migrantų kvotų sistema, pagal kurią ES šalys privalėjo pasidalyti naštą su tiesiogiai su Viduržemio jūra besiribojančioms valstybėms, nutraukiama likus vos 750 perkeltinų migrantų Graikijoje ir 3 100 – Italijoje.

Pagal šią sistemą perkelta 31 000 migrantų, nors iš pradžių buvo planuota, kad pavyks padėti 160 tūkst. žmonių.

Kilus migrantų krizei, ES pradėjo ištisą virtinę programų, kaip susidoroti su didžiausiu pabėgėlių ir migrantų antplūdžiu nuo Antrojo pasaulinio karo. Pirmiausia prieglobsčio Europoje ieškodavo pabėgėliai iš karo krečiamos Sirijos, tačiau dabar į Europą daugiausiai plūsta ekonominiai migrantai iš Afrikos.

Bendrijos politiką, kuria siekiama padėti Libijos pakrantės apsaugos pareigūnams neleisti išvykti migrantams, bandantiems kirsti Viduržemio jūrą, antradienį pasmerkė JT. Pasak tarptautinės organizacijos, pareigūnų sulaikyti asmenys siunčiami atgal į „siaubingus“ Libijos kalėjimus.

„Libijoje sulaikytų migrantų kančios kelia pasipiktinimą žmonijos sąžinei“, – pranešime sakė JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas). Pasak jo, tokia ES politika yra „nežmoniška“.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24