Šimtai katalonų renkasi prie rinkimų apylinkių

2017-10-01, 14:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šimtai katalonų renkasi prie rinkimų apylinkių © AFP/Scanpix

Katalonijoje ankstyvą sekmadienio rytą šimtai katalonų renkasi prie balsavimo apylinkių dalyvauti nepriklausomybės referendume, kurį draudžia Madridas, praneša naujienų agentūros AFP reporteriai.

Balsavimas turėtų prasidėti 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku.

Barselonoje, taip pat Žironoje (isp. Cheronoje), Katalonijos prezidento Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudžemono) bastione, žmonės sako dar prieš aušrą atėję prie balsaviečių, kad apgintų savo teisę balsuoti, nepaisydami centrinės vyriausybės mėginimų neleisti įvykti referendumui.

Centrinė Ispanijos vyriausybė yra tvirtai prieš šį balsavimą, teismų pripažintą nekonstituciniu; ji visais teisėtais būdais stengiasi, kad jis neįvyktų.

Teisėjų ir prokuratūros nurodymu policija konfiskavo balsalapius, sulaikė pagrindinius organizatorius, uždarė už referendumą agituojančius tinklalapius.

Tačiau išėję į gatves sekmadienio rytą rinkėjai yra pasiryžę, kad juos išgirstų.

„Katalonijoje dabar jau yra toks etapas, kai, mūsų nuomone, svarbu apsispręsti, ar norime likti Ispanijos dalimi“, – sakė naujienų agentūrai AFP 18-metis studentas Pau Vallsas (Pau Valsas).

Interviu agentūrai AFP C.Puigdemont'as tvirtino, kad jo vyriausybė „turi viską“, kad referendumas įvyktų šiame apie 7,5 mln. gyventojų, savą kalbą ir kultūrą turinčiame turtingame regione; beje, Katalonija sukuria maždaug penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Patys katalonai taip pat yra susiskaldę dėl nepriklausomybės, tačiau didelė dauguma norėtų, kad jiems būtų leista išspręsti šį klausimą teisėto referendumo keliu.

Pasak Enrico Milloso (Enriko Miljoso), aukščiausio centrinės valdžios pareigūno regione, Katalonijos regioninės policijos pajėgos „Mossos d' Esquadra“ šeštadienį uždarė 1 300 iš 2 315 balsaviečių.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija vėliau pranešė, kad policija Katalonijoje uždarė daugumą balsaviečių.

Tačiau mažiausiai 160 jų mokyklose užėmė mokytojai, tėvai, moksleiviai; aktyvistai žada leisti ten žmonėms balsuoti.

Daugelis svarsto, ar policija mėgins jėga išvaryti juos.

Pasak regiono valdžios pareigūnų, balsavimas gali vykti ne tik mokyklos, bet ir sveikatos centruose, net senelių namuose.

Balsavietes saugoti žada ir ūkininkai bei gaisrininkai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24