Rusijos opozicija per Maskvos tarybos rinkimus pasiekė retų pergalių

2017-09-12, 08:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Rusijos opozicija per Maskvos tarybos rinkimus pasiekė retų pergalių © Scanpix / Igor Onuchin / Sputnik nuotr.

Rusijos opozicija pirmadienį paskelbė pasiekusi retų pergalių Maskvos miesto tarybos rinkimuose, bet visos šalies mastu vietos valdžios rinkimuose dominuoja Kremliaus remiama valdančioji partija.

Rusijos rinkėjai sekmadienį turėjo išrinkti 16 regionų gubernatorius ir vietos valdžios atstovus. Tai paskutinis didelis balsavimas prieš kovo mėnesį įvyksiančius prezidento rinkimus, kuriuose, kaip tikimasi, dalyvaus ir laimės Vladimiras Putinas.

Rinkėjų aktyvumas vietos valdžios rinkimuose buvo nedidelis, ypač Maskvoje, kurioje, pasak rinkimų komisijos, balsuoti atėjo mažiau nei 15 proc. tokią teisę turinčių rinkėjų.

Vis tik plačiai nusidriekusioje Rusijos sostinėje opozicijos kandidatai turėtų gauti maždaug 15 procentų vietų miesto taryboje, nepaisant kaltinimų, kad valdžia tyčia prastai viešino būsimus rinkimus, siekdama, kad juose dalyvautų kuo mažiau jos oponentų.

Opozicijoje buvęs parlamentaras Dmitrijus Gudkovas, į rinkimus vedęs nepriklausomų patirties neturinčių politikų ir aktyvistų grupelę, naujienų agentūrai AFP sakė, kad, remiantis turimais rezultatais, visame mieste pergalę iškovojo daugiau nei 200 jos kandidatų, o tai yra gerokai daugiau, nei praėjusį kartą.

„Elektoratas balsavo už permainas, už naujus veidus. Jiems yra didelė paklausa", - pareiškė D.Gudkovas.

Nepaisant šių kuklių naujokų laimėjimų, Centrinės rinkimų komisijos pareigūnai pranešė, kad valdančioji partija "Vieningoji Rusija" turėtų gauti daugiau nei 75 proc. vietų Maskvoje ir iškovojo triuškinančias pergales kituose šalies regionuose.

Panašu, kad Kremliaus palaikomi kandidatai laimėjo visas varžybas dėl 16 regionų gubernatorių postų.

Žiūrint į tokį triuškinantį Kremliaus remiamų kandidatų populiarumą galima prognozuoti ir galimus kitų metų prezidento rinkimų rezultatus.

Didžiulį palaikymą šalyje turintis V.Putinas dar nepatvirtino, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, tačiau manoma, kad netrukus tai padarys ir net liks ketvirtai kadencijai prezidento poste.

Tačiau viduriniosios klasės miesto gyventojai rinkimuose gali balsuoti prieš dabartinį Kremliaus šeimininką, taip išreikšdami savo nepasitenkinimą sunkia Rusijos ekonomikos padėtimi bei įtampa Maskvos ir Vakarų santykiuose.

Be to, pareigūnams gali būti nelengva užtikrinti aktyvų rinkėjų dalyvavimą rinkimuose, kurių rezultatas jau beveik aiškus.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24