Spausdinti šį puslapį

Susitiko Trumpas ir Saudo Arabijos karalius Salmanas

2017-05-20, 15:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Susitiko Trumpas ir Saudo Arabijos karalius Salmanas © Scanpix/Reuters (JONATHAN ERNST) nuotr.

JAV lyderis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį Saudo Arabijoje pradėjo savo pirmą prezidentinį užsienio vizitą, kurio metu sieks stiprinti partnerystę dėl kovos su terorizmu regione.

Į Saudo Arabiją iš Vašingtono jis išskrido penktadienį vakare ir skrido visą naktį. Rijado oro uoste jo garbei buvo surengta kruopščiai parengta sutikimo ceremonija, kurioje, be kita ko, dalyvavo ir karalystės kariuomenės aviacija. Atvykusiam JAV vadovui ranką paspaudė karalius Salmanas.

Nusileidus prezidentiniam lėktuvui, jo tarpduryje pasirodęs D.Trumpas pamojavo susirinkusiesiems. Tuomet, lydimas sutuoktinės Melanios (Melanijos), jis nusileido trapu. 81 metų Saudo Arabijos karalius Salmanas, kuris vaikšto pasiramsčiuodamas lazdele, buvo atvežtas iki lėktuvo golfo automobiliu. Lyderiai apsikeitė maloniais žodžiais, o D.Trumpas pareiškė, kad jam „didelė garbė“ lankytis karalystėje.

Tuomet praskrido keli naikintuvai, palikdami danguje raudonas, baltas ir mėlynas juostas.

Kaip ir tikėtasi, D.Trumpas naftos turtingoje Saudo Arabijos karalystėje buvo sutiktas šiltai. Respublikono pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) dėl palankumo šiitiškam Iranui ir santūraus požiūrio į Sirijos konfliktą Saudo Arabijos karališkosios šeimos buvo vertinamas įtariai. Kai pernai demokratas lankėsi Saudo Arabijoje, karalius jo nepasitiko oro uoste.

Saudo Arabija D.Trumpo dviejų dienų vizitui pasirengė iki mažiausių detalių. Šalia Rijado greitkelių buvo iškabinti plakatai su JAV prezidento ir karaliaus Salmano atvaizdais. Prabangus viešbutis, kuriame apsistos D.Trumpas, buvo apšviestas raudonomis, baltomis ir mėlynomis šviesomis, o karts nuo karto ant pastato atsiranda net prezidento portretas.

D.Trumpas ir karalius Salmanas trumpam užsuko į oro uosto terminalą išgerti kavos, o vėliau prezidentas išvyko į savo viešbutį ruoštis būsimiems susitikimams. Baltųjų rūmų administracijos vadovas Reince'as Priebusas (Reinsas Pribesas) žurnalistams sakė, kad skrydžio metu D.Trumpas leido laiką bendraudamas su darbuotojais, taisydamas savo kalbą, kurią pasakys musulmoniškam pasauliui, ir šiek tiek nusnūdo.

Pirmoji JAV ponia dėvėjo juodą kelnių kostiumą su aukso spalvos diržu. Ji nebuvo pridengusi galvos.

D.Trumpas yra vienintelis JAV vadovas, nusprendęs savo pirmo užsienio vizito vykti į musulmonišką valstybę. Manoma, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant pademonstruoti pagarbą regionui, kurio atžvilgiu kelis mėnesius buvo vartojama griežta retorika.

Prezidentas apsilankymu Saudo Arabijoje pradeda savo pirmą ambicingą diplomatinę kelionę. Dvi dienas praleidęs Rijade D.Trumpas vyks į Izraelį, Vatikane susitiks su popiežiumi Pranciškumi, dalyvaus Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bei Sicilijoje rengiamame Didžiojo septyneto (G-7) susitikime.

Respublikonui, kurio pagrindinė rinkimų kampanijos žinutė buvo „Amerika – pirmiausia“, ši kelionė yra itin svarbi galimybė patvirtinti savo įsipareigojimus ilgamečiams sąjungininkams.

„Prezidentas D.Trumpas supranta, kad „Amerika – pirmiausia“ nereiškia, kad Amerika – vienintelė, – sakė prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris (Herbertas Reimondas Makmasteris). – Pirmenybė Amerikos interesams reiškia aljansų ir partnerysčių, padedančių mums išplėsti savo įtaką ir padidinti Amerikos žmonių saugumą, stiprinimą.“

JAV pareigūnai nurodė, kad siekdama įsiteikti Rijadui, D.Trumpo administracija vizito metu planuoja paskelbti apie 110 mlrd. dolerių vertės kontraktą dėl karinės įrangos tiekimo ir karių mokymų. Paketas apima tankus, kovinius laivus, priešraketinės gynybos sistemas, radiolokacines, komunikacijos ir kibernetinio saugumo sistemas.

Šeštadienį D.Trumpas dalyvaus derybose su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu ir kitais karališkosios šeimos nariais, o vakare vyks iškilmingas priėmimas Murabos rūmuose. Sekmadienį JAV vadovas susitiks su daugiau kaip 50 arabiškų ir musulmoniškų šalių lyderių, kurie susirinks į regiono viršūnių susitikimą Rijade. Daugiausia dėmesio šio renginio metu bus skiriama kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ bei kitomis ekstremistinėmis grupuotėmis.

JAV prezidentui jau pavyko išvengti vieno galimo nemalonumo: Sudano prezidentas Omaras al Bashiras (Omaras Baširas), kuris yra kaltinamas prisidėjęs prie genocido ir karo nusikaltimų, pranešė, kad dėl asmeninių priežasčių viršūnių susitikime nedalyvaus.

D.Trumpo vizito Saudo Arabijoje pagrindinis elementas bus jo kalba, kurią sekmadienį jis pasakys per minėtą regiono lyderių susitikimą. Baltųjų rūmų patarėjai laiko tą kreipimąsi atsvara B.Obamos 2009-aisiais pasakytai kalbai musulmoniškam pasauliui. D.Trumpo patarėjų manymu, buvusio prezidento kalboje buvo pernelyg daug atsiprašymų dėl JAV veiksmų regione.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti