Trumpo kandidatai į JAV administracijos postus - prieštaringai vertinami veikėjai

2016-11-20, 13:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Trumpo kandidatai į JAV administracijos postus - prieštaringai vertinami veikėjai © AFP/Scanpix

Išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), besiruošiančiam perimti Baltuosius rūmus, iškilusi sunki užduotis: atrinkti daugybę vyrų ir moterų, užimsiančių postus naujoje administracijoje.

D.Trumpas turės paskirti arba pasiūlyti tūkstančius pareigūnų, tvarkysiančių nacionalinio saugumo, ekonomikos, užsienio ir vidaus politikos reikalus.

Iki šiol jo pasirinkti veikėjai rodo, kad D.Trumpui svarbiausia - lojalumas. Jį jau seniai palaikantys šalininkai, atlikę svarbius vaidmenis D.Trumpo rinkimų kampanijoje, sudaro potencialios naujosios administracijos vidinį ratą. Vis dėlto Joje bus ne tik patyrusių politikos veikėjų, iš vidaus pažįstančių Vašingtono virtuvę, bet ir kontraversiškų autsaiderių, o kai kurių kandidatūros jau dabar provokuoja pyktį ir nerimą.

- Baltųjų rūmų administracijos: Reince'as Priebusas

Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkas Reince'as Priebusas (Reinsas Pribasas) pelnė D.Trumpo pasitikėjimą per rinkimų kampaniją. Šis 44 metų Viskonsino politikas per savo karjerą užėmė įvairius postus partijoje ir tikriausiai taps vienu svarbiausių D.Trumpo artimiausių aplinkos veikėjų, kontroliuosiančiu prieigą prie prezidento ir teiksiančiu patarimus.

- Vyriausiasis strategas ir vyriausiasis prezidento patarėjas: Steve'as Bannonas

Steve'as Bannonas (Stivas Banonas) yra vienas prieštaringiausiai vertinamų iki šiol pasirinktų D.Trumpo padėjėjų. Jis rugpjūtį tapo D.Trumpo kampanijos vadovu, o anksčiau vadovavo ultradešiniosios pakraipos portalui Breitbart News", vienam uoliausiai D.Trumpą palaikančių žiniasklaidos kanalų.

62 metų S.Bannonas taip pat yra dirbęs banke "Goldman Sachs", o vėliau įkūrė savo investicinių paslaugų bendrovę, orientuotą į žiniasklaidos verslą. Ją pardavęs S.Bannonas tapo kino prodiuseriu ir susipažino su konservatyvių pažiūrų leidėju Andrew Breitbartu (Endriumi Breitbartu) bei rašytoju Peteriu Schweizeriu (Piteriu Šveiceriu). Žydų organizacijos ir virtinė aukšto rango Demokratų partijos veikėjų pasmerkė S.Bannono įtraukimą į būsimąją administraciją ir ragino D.Trumpą persigalvoti.

- Generalinis prokuroras: senatorius Jeffas Sessionsas

Alabamos senatorius Jeffas Sessionsas (Džefas Sešinsas), pirmasis išrinktajam prezidentui palaikymą išreiškęs Senato narys, yra žinomas dėl savo griežto požiūrio imigracijos kontrolės politikoje.

J.Sessionsas, dirbęs Alabamos Pietų apygardos federaliniu prokuroru, taip pat Alabamos generaliniu prokuroru, kol buvo išrinktas į Senatą, tikriausiai pakreips Teisingumo departamento politiką į politinę dešinę. Tačiau šiam 69 metų veikėjui gali iškilti rūpesčių per kandidatūros tvirtinimą Kongrese. 1986 metais, kai jis buvo skiriamas į federalinio teisėjo postą, procesą aptemdė kaltinimai, kad dirbdamas federaliniu prokuroru Alabamoje J.Sessionsas nevengdavo rasinį atspalvį turinčių pareiškimų.

- Prezidento padėjėjas nacionalinio saugumo reikalams: Michaelas Flynnas

Armijos atsargos generolas leitenantas ir buvęs Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) vadovas M.Flynnas taip pat buvo vienas ankstyvųjų D.Trumpo šalininkų. Baigęs darbą prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje jis greitai prieš ją atsigręžė ir kaltino esant pernelyg švelnia terorizmui.

Neseniai M.Flynnas viešai kalbėjo, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė" (IS) yra pasaulinio masto egzistencinė grėsmė ir reikalavo daug agresyvesnės JAV karinės kampanijos prieš šią grupuotę. Rugpjūtį jis pareiškė, kad islamas yra "politinė ideologija" ir kad jis "aiškiai dangstosi esąs religija".

- CŽV direktorius: Mike Pompeo

Kanzase išrinktas Atstovų Rūmų narys Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) - gana naujas veidas D.Trumpo aplinkoje. Šio griežtos linijos respublikono pažiūros yra labai panašios į išrinktojo prezidento.

Jis griežtai kritikavo istorinę sutartį dėl Irano branduolinės programos, kaltino D.Trumpo nugalėtą varžovę Hillary Clinton (Hilari Klinton), kad jos ankstesnis vadovavimas Valstybės departamentui sudarė sąlygas išpuoliui prieš JAV konsulatą Libijoje, taip pat peikė ją dėl privataus elektroninio pašto serverio naudojimo dirbant tame poste. Jis įsitikinęs, kad buvęs Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas), nutekinęs tūkstančius slaptų dokumentų, yra išdavikas, nusipelnęs mirties bausmės.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24