Šiaurės Korėjos povandeninis laivas paleido balistinę raketą

2016-08-24, 10:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šiaurės Korėjos povandeninis laivas paleido balistinę raketą © AFP/Scanpix

Šiaurės Korėja trečiadienį iš povandeninio laivo sėkmingai paleido balistinę raketą, o ši nukrito Japonijos oro erdvės gynybos zonoje, todėl dar labiau paaštrėjo įtampa, jau anksčiau pavojingai padidėjusi dėl šiuo metu vykstančių Pietų Korėjos ir JAV karinių pratybų.

Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad anksti ryte raketa buvo paleista iš povandeninio laivo, plaukiojančio Japonijos jūroje.

Ji nuskriejo apie 500 km – gerokai toliau, negu raketos, paleistos per panašius ankstesnius bandymus.

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) nurodė, kad raketa įskriejo į šalies oro erdvės gynybos atpažinimo zoną.

Jis pasmerkė šį „neatleistiną, beatodairišką aktą“, sukėlusį didelę grėsmę Japonijos saugumui.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja pirmąkart paleido balistinę raketą į Japonijos kontroliuojamus vandenis ir sukėlė įtūžį Tokijui.

Naujausias raketos bandymas buvo įvykdytas, kai Šiaurės Korėja keliomis dienomis anksčiau pagrasino prevenciniu branduoliniu smūgiu Pietų Korėjos ir JAV pajėgoms, pirmadienį pradėjusioms kasmetines pratybas „Ulchi Freedom“.

Seulas ir Vašingtonas tvirtina, kad jų pratybos – yra grynai gynybinio pobūdžio, bet Pchenjanas jas laiko sąmoningai provokuojamomis.

Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad raketą paleidusi Šiaurė aiškiai nusiteikusi eskaluoti įtampą ir kelia „rimtą iššūkį“ Korėjos pusiasalio saugumui, taip pat pažeidžia Jungtinių Tautų rezoliucijas.

„Tvirtai ir griežtai reaguosime į bet kokias Šiaurės provokacijas“, – pabrėžė kariškiai.

JAV smerkia Pchenjaną

Vašingtonas irgi pasmerkė šį bandymą ir perspėjo Pchenjaną susilaikyti nuo bet kokių tolesnių provokacijų.

„Mūsų įsipareigojimai iškilus tokioms grėsmėms ginti sąjungininkus, tarp jų Korėjos Respubliką ir Japoniją, yra nesvyruojantys“, – sakė Pentagono atstovas Gary Rossas (Garis Rosas).

Pratybos „Ulchi Freedom“ pagrįstos branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos didelio masto karinės invazijos scenarijumi. Dauguma veiksmų yra imituojami kompiuteriais, bet aktyviuose manevruose dalyvauja apie 50 tūkst. Pietų Korėjos ir 25 tūkst. JAV karių.

Šio pratybos visada padidina įtampą padalytame pusiasalyje, o šiemet abiejų Korėjų santykiai ypač įtempti dėl kelių incidentų, kai iš Šiaurės Korėjos pabėgdavo aukšto rango pareigūnai.

Praeitą savaitę Šiaurės Korėjos ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje pavaduotojas Thae Yong Ho (Tae Jong Hu) pasitraukė į Pietų Korėją. Šis aukšto rango diplomato žingsnis buvo skaudus smūgis Pchenjanui ir didelė Seulo viešųjų ryšių pergalė.

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Genhjė) ironiškai pareiškė, kad aukšto rango perbėgėliai rodo, jog Šiaurės Korėjos aukščiausiojo lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas „smarkiai skeldėja“.

Ji perspėjo, kad Šiaurės Korėja gali įvykdyti „įvairių teroro atakų ir provokacijų“, mėgindama pademonstruoti savo galią, sustiprinti nacionalinę vienybę ir užtikrinti lojalumą Kin Jong Unui.

Sėkmingesnis bandymas

Šiaurės Korėja pastaruoju metu – balandį ir liepą – išbandė kelias iš povandeninių laivų paleidžiamas balistines raketas (SLBM), bet rezultatų buvo įvairių.

Anksčiau raketos nuskriedavo ne toliau negu 30 km, o Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime pripažįstama, kad trečiadienį atliktas bandymas žymi aiškią pažangą.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad Šiaurės Korėja gali per 3–4 metus pasigaminti visiškai veikiančių SLBM.

Jeigu Pchenjanas susikurtų šiuos pajėgumus, Šiaurės Korėjos branduolinių smūgių grėsmė taptų visiškai kito lygio. Stalinistinė valstybė įgytų galimybę smogti toli nuo Korėjos pusiasalio ir potencialiai atsakyti į prieš ją nukreiptą branduolinę ataką.

Dabartinės JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai bet kokius balistinių raketų technologijų bandymus. Vis dėlto Pchenjanas sausį susprogdino jau ketvirtą branduolinį užtaisą ir toliau leido įvairių tipų raketas.

Pietų Korėja savo ruožtu sutiko, kad Jungtinės Valstijose jos teritorijoje dislokuotų modernias priešraketinės gynybos sistemas. Šis žingsnis labai padidino įtampą su Šiaurės Korėjos pagrindine diplomatine sąjungininke Kinija.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24