Roma irgi manė esanti amžina

2013-04-23, 22:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Bostonas. Tarptautinio maratono finišas. Varginantį bėgimą baigiančius dalyvius sveikinanti minia. Staiga trinktelėjo. Riksmas, dejonės, baimė, panika.

Jungtinės Valstijos, pirmoji šalis, po rugsėjo 11 dienos išpuolio prieš World Trade Center paskelbusi karą tarptautiniam terorizmui, dar kartą buvo simboliškai pažeminta. Nepaisant to, kad JAV kiekvienais metais kovai su terorizmu išleidžia didžiules sumas, didina slaptų agentų gretas, gerina specialiųjų tarnybų pasirengimą, vis tiek nesugebėjo užkirsti kelią šiam pasaulį sukrėtusiam išpuoliui.

Bomba sprogo žmonių minioje, matant žurnalistams, filmuojant kameroms. Teroro aktas sukelia paniką, pakerta žmonių pasitikėjimą valstybės institucijomis. Tiesą sakant, Bostone įvykęs išpuolis , nors jo ir negalima lyginti su rugsėjo 11 dienos teroro aktu, parodė, kad kova su terorizmu yra lygi kovojimui su vėjo malūnais. Galima leisti milijonus, ir netgi milijardus, dolerių saugumui, galima taikyti vis modernesnius techninius sprendimus, vis įmantresnius šnipinėjimo triukus, vis labiau riboti piliečių privatumą – taip, tokiu būdu galima apriboti teroro aktų įvykdymo galimybes, bet negalima jų nugalėti, visiškai pašalinti. Tikrais įvykiais paremtame filme „Kandaharas“ muftijus, bandantis įkalbėti talibų pagrobtus rusų pilotus pereiti į islamą, sakė (jei gerai atsimenu) jiems, kad Vakarai gali turėti pačius moderniausius ginklus, naujosios kartos lėktuvus, tačiau karą vis tiek pralaimės. „Jūs kovojate už lėktuvo benzino baką, paverčiate savo moteris paleistuvėmis, o mes kovojame Dievo vardan“, - savo gilius įsitikinimus dėstė senyvo amžiaus musulmonų dvasininkas.

Vakarai kovoja su terorizmu stokodami tikėjimo, nes yra netikintys. Islamų kovotojai yra viskam pasirengę, nieko nepaisantys ir indoktrinuoti. Kovoja vedami idėjos „gyventi ar mirti“, kovoja siekdami nugalėti neištikimus, kuriuos niekina dėl gobšumo, moralinio nuopuolio, artimojo išnaudojimo ir netgi už gyvenimo būdą. Jie turi mirti, nes netiki Alachu, yra ištvirkę. Be jokios abejonės, dabartinis terorizmas yra nevienalypis, teroristai yra ir kai kurie radikalūs Alacho išpažintojai, ir stambiu mastu narkotikus platinantys asmenys, ir už savo šalių nepriklausomybę kovojančios radikalios grupuotės. Tačiau ekspertai sutinka, kad islamų terorizmas yra pats pavojingiausias iš visų.

Solidžius pamatus dabartiniam terorizmui Šaltojo karo metais paklojo Vakarai ir TSRS. Lenktyniaudami trečiajame pasaulyje apmokydavo diversantus, kad galėtų priešininkui smogti iš flango, susilpninti jo potencialą, išstumti iš tam tikro pasaulio kampelio. Tuo metu buvo apmokytas ir apginkluotas didžiulis skaičius antikomunistinių ir prokomunistinių kovotojų. Šiandienos pasaulis yra kitoks. Pasikeitė kovos frontai ir ideologijos. Apmokytų kovotojų palikuonys iš trečiojo pasaulio bando prasibrauti į savo buvusių vadovų civilizaciją – norėdami sėti baimę ir terorizuoti moralės nuopuolį išgyvenančius Vakarų gyventojus. Didžiausia problema yra ta, kad šiojo kovoje kompromisas yra neįmanomas. Kažkas turi būti nugalėtas.

Roma irgi manė esanti amžina...

Tadeuš Andžejevski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24