Spausdinti šį puslapį

Prisijaukinti teisę

2013-04-17, 00:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Visi yra Lietuvos piliečiai, todėl lengvatos neturėtų būti taikomos. Visiems Lietuvos piliečiams turi būti užtikrintos vienodos švietimo sąlygos” – tokį Konstitucija paremtą teiginį išsakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, dalyvaudama pokalbyje su švietimo ir mokslo ministru. Šio svarbaus susitikimo metu buvo kalbama apie egzamino lengvatas tautinių mažumų mokyklų abiturientams.

Galima tik žavėtis kai kuriomis Prezidentės įžvalgomis apie mokymo sąlygų vienodumą.  Pavyzdžiui, verta atkreipti dėmesį, kad nelietuviškų mokyklų mokiniai turi net 874-omis lietuvių kalbos pamokomis mažiau negu lietuviškųjų mokyklų ugdytiniai. Ir tai dar ne pats svariausias argumentas. Juk negalima pamiršti, kad visiškai niekiniais yra laikomi daugiau nei 62 tūkst. šalies piliečių parašų, taip pat liko neįvertintos ekspertų išvados: prof. hab. dr. Gedimino Merkio ir autorių grupės mokslinio tyrimo ataskaita „Mokymosi prieinamumas Vilniaus rajono gyventojams”, K. 2006.

Taip sutapo, kad tuo pat metu LR Seimas turi priimti sprendimą, ar organizuoti referendumą dėl dvigubos pilietybės pakeitimų įvedimo LR Konstitucijos įrašuose. Tai problema, reikalaujanti neatidėliotino sprendimo: beveik pusės milijono emigrantų, siekiančių užsidirbti pragyvenimui, minia gali būti Motinos Lietuvos prarasta. Valstybei tai nesukeltų didesnių problemų, jei ne dar viena kliūtis kelyje – ir vėl tautinių mažumų pavidalu. Ką gi padaryti su kita, beveik tokio paties dydžio, lenkų ir rusų grupe? Kuri, nacpatriotų nuomone, tuoj pat taps Lenkijos ir Rusijos piliečiais. Tai jau nebe kažkokia nekalta „Lenko korta”, bet užmaskuota valstybės išdavystė! Ragindamas ne tik Seimo narius, bet ir visą tautą apsisaugoti nuo gresiančio pavojaus, šią problemą į savo rankas perėmė net pats ekspremjeras, konservatorių pirmininkas A.Kubilius.

Kaipgi prisitaikyti prie šios konstitucinės teisės, tariamai vienodos visų piliečių atžvilgiu? Kaip matome, tautinių mažumų egzistavimas Lietuvoje tam tikrų politikų grupei yra labai naudingas. Kiekvienas priešiškas veiksmas prieš juos suteikia naudos ilgalaikėje ar trumpalaikėje perspektyvoje: pavyzdžiui, artėjančiuose konservatorių ir krikščionių demokratų partijos rinkimuose į pirmininko pareigas, o taip pat ir kitų metų Prezidento rinkimuose. Užtenka tik tinkamu laiku perimti antpuolio estafetę.

Kalbant apie konstitucinę teisę, nauda iš jos pasiekiama priklausomai nuo to, kaip sumaniai ja manipuliuojama. Juk gudriausi taiko teisę taip, kad vis tiek būtų jų viršus.

Česlava Pačkovska

Komentuoti