Lietuvoje vykdomos represijos papiktino Briuselį

2013-04-17, 20:11
Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)

Briuselį pasiekia vis didesnį nerimą keliančios žinios apie netinkamą elgesį su Lietuvoje gyvenančia lenkų tautine mažuma. Europos Sąjungos šūkis yra „Suvienyti įvairovėje", todėl toks elgesys kertasi su Europos standartais.

Lietuvos pozicija daugiaetniškumo atžvilgiu yra tokia anachroniška, grįsta nusistatymais ir kompleksais bei dvelkianti šovinizmu, kad kai kurie Europos Parlamento nariai nusprendė imtis oficialių žingsnių šioje srityje. Dar didesnį susirūpinimą padėtis Lietuvoje kelia dėl to, kad nuo šių metų liepos 1 d. Lietuva pradės šešis mėnesius truksiantį pirmininkavimą ES.

Lenkų tautinės mažumos teisės Lietuvoje ir toliau akivaizdžiai pažeidžiamos. Buvo pasikėsinta į lenkų švietimą Vilniaus krašte, uždrausta pavardes rašyti originalo forma, buvo sugriežtinta į lenkų tautinę mažumą nukreipta tvarka dėl informacinių užrašų teikimo net tose vietovėse, kuriose lenkų mažuma sudaro 90 proc. gyventojų. Priminsiu, kad Šalčininkų rajone lenkai sudaro 80 proc., o Vilniaus rajone – 60 proc. gyventojų. Šias dvi vietos savivaldybes valdo lenkų tautinei mažumai priklausantys savivaldybininkai.

Neseniai prieš šių dviejų rajonų savivaldybių administracijos direktorius buvo pradėti Europos standartams prieštaraujantys administracinio ir vykdomojo pobūdžio veiksmai. Jiems skirtos didelės baudos už tai, kad jie nenukabina dvikalbių gatvių pavadinimų lentelių, esančių ant privačių gyventojų namų (!). Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorei Liucinai Kotlovskai administracinis teismas ne kartą skyrė 1 tūkst. litų siekiančią baudą. Ginčus inicijuoja Lietuvos vyriausybės atstovas. Neseniai dėl LR vyriausybės atstovo ir antstolio veiksmų administracinis teismas pareikalavo iš L. Kotlovskos informacijos apie jos finansinę ir turtinę padėtį – tam, kad galėtų jai skirti 1 tūkst. litų dydžio baudą už kiekvieną sprendimo dėl dvikalbių gatvių pavadinimų lentelių šalinimo iš rajono gyventojų namų nevykdymo dieną (!). Bauda bus išieškoma iš Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorės asmeninio turto. Padėtis tampa dramatiška, nes tai yra represijų ir lenkų tautinės mažumos bauginimo rūšis ir bandymas finansiškai sužlugdyti asmenis, dirbančius savivaldoje. Panašių veiksmų buvo imtasi ir prieš Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorių Boleslavą Daškevič.

Ši Europos Sąjungai nebūdinga padėtis pažeidžia Europos standartus tautinių mažumų teisių apsaugos srityje. Šios teisės nurodytos ET Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijoje, Europos regioninių, arba mažumų, kalbų chartijoje bei Lenkijos ir Lietuvos pasirašytoje sutartyje. Susiklosčiusi padėtis taip pat yra ryškus diskriminacijos dėl tautybės pavyzdys. Priminsiu, kad lietuvių tautinė mažuma Lenkijoje turi daug privilegijų, taip pat dėl dvikalbio vietovių žymėjimo. Tai rodo, kad Lenkijos pozicija tautinių mažumų atžvilgiu yra teisinga, t.y. tokia, kokia Lietuva negali pasigirti.

Europos Parlamento kuluaruose vis dažniau kalbama apie šio klausimo iškėlimą Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu. Argi tautinių mažumų teises pažeidžianti ir Europos standartų nesilaikanti šalis turi moralinę teisę pirmininkauti visai Europos Sąjungai? Esu įsitikinęs, kad šis klausimas bus nagrinėjamas Parlamente. Taip pat man nekyla abejonių dėl to, kad lenkų tautybės savivaldos atstovams padaryta žala suburs geros valios žmones, kurie parems juos morališkai ir finansiškai iki baigsis diskriminacija ir Lietuvoje įsiviešpataus normalumas.

Dr. Bogusław Rogalski, politologas
EKR patarėjas tarptautiniais klausimais

Komentarai  

 
#19 tole 2013-05-02 20:04
Polacy przez wieki bronili Litwin, tak dla sprawiedliwości dzisiejsza Litwa to tereny Białorusi, Teren dzisiejsze Litwy to Żmudź którzy skumali się w Czasie Wojny z Hitlerem.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#18 tole 2013-05-02 19:59
Polacy przez wieki bronili Litwy, a tak dla sprawiedliwości rdzenna Litwa to Białoruś, a tereny dzisiejsze Litwy to Żmudź która skumała się w czasie wojny z Hitlerem.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#17 r 2013-04-24 23:56
Punske privalo būti lietuviški pavadinimai, nes tai okupuota Lietuvos dalis.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#16 darius 2013-04-24 23:49
ačiū Boguslav
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#15 skroblas 2013-04-24 14:48
Geda? Tai Lietuvai turi buti geda, kovotojai su tautinemis mazumomis.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#14 Baras 2013-04-24 14:35
Kaip jums negėda, pone Dr. Bogusław Rogalski, politologe. Rupinkites savo šalimi, nesikiškit į suverenios valstybės reikalus.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#13 idomu 2013-04-23 17:34
kas cia bijoti komentuoti? laisva salys Lietuva.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#12 Bijantis 2013-04-23 15:28
Bijau komentuoti
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#11 skroblas 2013-04-23 13:00
Cituoja radwilla:
Na, "namas" ir yra Lietuva, tad čia kabėt gali TIK! lietuvių kalba pavadinimai!


Namas yra namas. o ne Lietuva.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#10 Audrius 2013-04-23 12:41
Kas nors matete Anglijoje gatviu pavadinimus indu kalba, arba prancuzijoje morokieciu? As nemaciau, ir tikrai niekas neturetu teises tokias pakabinti. Kodel Lietuvoje reiketu jas kabinti? Kad Lenkijoje kaba lietuviski gatviu pavadinimai dar reiketu irodymo, as tuo netikiu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#9 radwilla 2013-04-23 12:25
Na, "namas" ir yra Lietuva, tad čia kabėt gali TIK! lietuvių kalba pavadinimai!
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 skroblas 2013-04-23 12:20
Mano namas - mano nuosavybe. Niekas man neisakines kokias lenteles turiu cia kabinti. Kokias noriu tokias ir pakabinsiu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 z 2013-04-23 11:52
reikia baudas skirti tų namų ant kurių tos lentelės savininkams. mikliai nukabins.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 lenku propoganda 2013-04-23 10:52
eiline lenku propoganda, tai melas is kurio tamosevskis ir kiti jo grupuotes nariai daro politika. Salcininkuose niekas absoliuciai nevartoja lenku kalbos ( vartojama tuteisu arba rusu), ten aplenkeje lietuviai. Toliau ten baisiai yra skriaudziami lietuviai tokiais budais kaip neleidzia isidarbinti i savivaldybe, pereme pasieniu uzkardu vadovavima, policijos, seniuniju, girininku ir t.t. kai vyksta balsavimas tai vezami visokie alkosiai kuriems yra pasakyta uz ka balsuoti, gazdinamos mociutes ar panasiai, apie LLRA yra renkama medziaga, tokia yra tiesa. O Briuselio kaltinti negalima nes jiems pateikiama neteisinga informacija.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 Kamtonas 2013-04-23 10:31
Nu blyn, nejau negalim gražiai sugyventi su mažumomis, net ne mažumomis, o savo valstybės gyventojais? Tegul jie turi tas teises, kurių jiems reikia, kas kad kitos šalys mūsų atžvilgiu taip nesielgia, bet juk mes galime būti vieni pirmųjų, kurie pasielgs teisingai su kitais... Tad laikas užkasti tą karo kirvį ir gyventi gražiai. :)
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24