Kas iš tiesų kovoja už Lietuvą?

2015-09-18, 12:19
Įvertinkite šį įrašą
(15 balsai)
Gintarė Pugačiauskaitė Gintarė Pugačiauskaitė

Rugsėjo 16-osios vakaras mūsų šalyje buvo itin audringas. Po pergalingos lietuvių kovos su Italijos rinktine krepšinio aistruoliai rėkė, verkė, juokėsi, glebėsčiavosi ir skandavo „Mes laimėjom“. Adrenalinas ir  entuziazmas staiga prižadino dirbtinį patriotizmą, todėl lietuviai drąsiai prognozavo, jog mūsų rinktinė, ko gero, stipriausia Europoje. Juk esam tik per žingsnį nuo medalių, pergalė ranka pasiekiama, o kiek konkurentų šioje kovoje jau nušluota nuo kelio! Taip, mes laimėsim, mes geriausi!

Bet tai – tik momentinė ką tik atsitraukusio nuo televizoriaus ekrano sirgaliaus euforija. Suskaičiuoti taškai, sėkmingi metimai, taiklios baudos, meistriški žingsneliai aikštelėje – nejau pagal tai mes sprendžiame, kad mums sekasi? Sekasi taikliau įmesti kamuolį, nustumti priešininką, kovingai prasibrauti iki lanko? Ar pagal tai nustatomi tikrieji Europos lyderiai?

Mano manymu, mes iš tiesų pralaimime. Pralaimime visai Europai, kaip ir ji pralaimi mums.  Kol lietuviai demonstravo neva meistrišką žaidimą krepšinio aikštelėje, tūkstančiai migrantų miegojo ant šaltos žemės, į išsvajotąjį gyvenimą žvelgdami pro spygliuotos vielos tvorą. Šie žmonės, savo šalyse jau tapę aukomis, dar kartą, jau Europoje, vėl išgyvena siaubą. Jie tampa baimės, nerimo, neaiškios į juos nukreiptos politikos įkaitais. Aišku, galima manyti, kad migrantai – ne mūsų šalies bėda, Lietuvai nėra ko jaudintis, sunerimti juk verta tik dėl kitko, pavyzdžiui, dėl M.Kalniečio pramesto tritaškio.

Betgi žmonės tokiais pat beginkliais įkaitais, aukomis ir kitų engiamais beteisiais, kokie yra dabartiniai migrantai, tampa ir Lietuvoje. Ir kol visi buvo sutelkę dėmesį į pergalingą Lietuvos krepšinio rinktinės žaidimą, tikroji kova už mūsų šalį vyko Europos Parlamente. Ir čia buvo pasisakoma už tikrąją pergalę; čia buvo ginamasi ne nuo priešininkų atakos, o nuo tikrųjų grėsmių – teisių, laisvių ir demokratijos pažeidinėjimo. Į tribūną buvo einama kovoti už visos Europos idealus ir vertybes, dėmesį sutelkiant į svarbiausias nūdienos problemas.

Rugsėjo 16 dieną, apie 23 valandą, kol lietuviai varinėjo kamuolį krepšinio aikštelėje, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski kovojo tikrąją kovą – pasisakė prieš tautinių mažumų teisių pažeidinėjimą Lietuvoje: „Naujų problemų su imigrantais akivaizdoje neturėtume pamiršti apie Europos autochtoninių tautinių mažumų teises, o tokia būtent ir yra lenkų tautinė mažuma, Lietuvoje gyvenanti daugybę metų. Deja, vietinės lenkų ir kitų mažumų teisės yra nuolat apribojamos". V.Tomaševski atkreipė dėmesį, kad kai kurie Lietuvoje vykdomi politiniai veiksmai, nukeipti į tautines mažumas, yra nepriimtini ir netinkami demokratinei valstybei: „Komunistinių metodų naudojimas ir protestuotojų bauginimas yra neleistina Europos Sąjungoje. Raginu Europos Parlamentą apginti tautinių mažumų mokyklų mokinius ir jų tėvus mano Tėvynėje."

Dabar jau veikiausiai visiškai aišku, kodėl sakiau, kad mes pralaimime: žmonės mūsų šalyje jaučiasi nelaimingi, jų teisės pažeidžiamos, tai apie kokias dar pergales galime kalbėti?

Pasistumdymas krepšinio aikštelėje – pramoga akims, smagus didybės jausmas širdžiai, bet juk aistros nurims, o realybė užgrius visu sunkumu. Ir galiausiai pergalę mums atneš ne tie, kurie nugali krepšinio aikštelėje, o tie, kurie kovoja tarptautinėje politinėje arenoje. Nes ne žaidimais, o sąžiningu darbu pelnomos tikrosios pergalės.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentarai  

 
#3 Vytaras 2015-09-30 09:15
V- M. Putinas :" Tiek demokratijai ,tiek vergovei reikia subręsti. "
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 mda 2015-09-28 09:41
marazmas cia tik gileja..
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 stasys 2015-09-24 09:15
stasys
Aleksandrai, aciu uz atsiliepima. Vis delto, jeigu konkreciu direktoriu paveikti Jus negalite, tai lenku visuomene apsviesti galimybiu turite daugiau. Man rodos, kad galetumete pazadinti lenku ambicijas: ismokti lietuviu kalba NE BLOGIAU uz lietuvius, kitaip tariant irodyti, kad lenkai yra ne blogesni, ne maziau gabesni, ne esantys gyvenimo nuosaleje, o priesingai - PUIKIAI mokantys lietuviu, zinoma ir lenku kalba, ne maziau gabus, esantys ne gyvenimo nuosaleje, o gyvenimiskos veiklos priesakyje. Jeigu tokia nuostata butu kiekvieno lenko karjeros planuose, aisku, kad nebutu kalbu apie ju priespauda ir visokias diskriminacijas Lietuvoje. Turbut skaitete zw.lt Bernardo Gaidos pasisakyma "Uważamy polskie szkoły na Litwie za wielką wartość". Lenkijos vokieciai turi tik menka dali to, kad turi Lietuvos lenkai, taciau totalines kovos su Lenkija, kaip daro Lietuvos lenku veikejai su Lietuva, ten niekas neketina imtis. Pagalvokite apie toki lenkisku ambiciju pazadinima: mes ne prastesni uz lietuvius, mes mokame lietuviskai ne prasciau uz juos, o kartais ir geriau. Beje, tokiu pavyzdziu, kitaip tariant, ambicingu lenku jau ir dabar yra.

vile

@Stasys: Taip, manau, kad tai visai neblogas pasiulymas. Pamastysiu, ka galima sioje srityje padaryti.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24