Niekam neįdomūs lieknieji

2015-08-24, 21:46
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)

„Sulieknėjau, ir tada sulaukiau tiek daug dėmesio" – tokią šabloninę frazę nuolat kartoja liekninamųjų piliulių kursą išgėrusios moterys įvairiose reklamose internete ir spaudoje. Ir nors sakome, kad reklamomis netikime, vis tiek slapta skaičiuojame kalorijas ir viliamės, jog lieknumas padės užkariauti aplinkinių širdis.


Dėmesio, kurį gauname, ir mūsų svorio ryšys išties aktualus. Prekių gamintojai žino, kad, pažadėję mums pripažinimą ir aplinkinių dėmesį, pataikys į jautrią vietą, nes visi esame šiek tiek savimylos ir trokštame, jog mumis žavėtųsi.

Tačiau neleiskite, kad reklama ar visuomenės įtaka jus supainiotų. Pirma atsakykite į klausimą: ko jūs iš tiesų norite? Būti liekni? Ar sulaukti daug dėmesio?

Jei jūsų tikslas išties yra dėmesys, tai jokiu būdu nelieknėkite! Nes lieknieji šiais laikais dėmesio gauna vos likučius. Juk visos žiniasklaidos, leidybos ir apskritai komercinio pasaulio pajėgos nukreiptos būtent į tuos, kurie turi antsvorio ir / ar yra nepatenkinti savo figūra.

Maisto pramonė neriasi iš kailio, kad sukurtų mažo kaloringumo produktus, kurie tinka lieknėjantiems. Vaistinių lentynose akys raibsta nuo buteliukų su įtartinomis kapsulėmis, kurios žada „- 10 kilogramų ir jokio alkio". Dizaineriai siuva drabužius, kurie „padės jūsų pilvui atrodyti plokščiam", o stilistai reklamuoja save sakydami, kad jie aprengs jus taip, jog paslėptų antsvorį. Sporto klubai kviečia numesti lašinukus, o sulčių barai po treniruotės vilioja išgerti riebalus deginančių kokteilių.

Netgi žiniasklaida, leidyba ir rašto žmonės visiškai susitelkė ties svoriu, dietomis ir nuolatiniu žmonių liekninimu. Kiekviename žurnale prigalvota milijonai patarimų, kaip numesti kilogramą, du, o gal ir visą dešimtį. Kaip valgyti, kada valgyti, o gal išvis nevalgyti. Receptai, pratimai, mankštos ir sulieknėjusiųjų sėkmės istorijos. Viskas tik tam, kad ir jūs pasiryžtumėte numesti kokį gramą. Visi sutelkę dėmesį tik į tai, kad jums reikia sulieknėti / jūs ryžtatės lieknėti / jūs lieknėjate.

Neseniai užsukusi į knygyną peržvelgiau, ką gi siūloma skaityti vasarojantiems lietuviams. Trumpa ir paprasta lingvistinė knygų pavadinimų analizė atskleidė, kad mes turime domėtis tobulais kūnais; slaptu maistu; slaptais dienoraščiais apie lieknėjimą; istorijomis apie jau sulieknėjusias ir laimingas merginas; dietų knygomis, kurios iš tiesų neva padės sulieknėti be dietos. Tiesą pasakius, aš manau, kad nuo tokio literatūros pasirinkimo mus ištiks skaitymo badas ir pirmiausia ims mažėti smegenų, o ne riebalų masė. Kadangi aš nelieknėju ir lieknėti nesiruošiu, rinka negali man nieko pasiūlyti ir iš knygyno išėjau tuščiomis rankomis.

Ir tada mane ėmė kamuoti klausimas: o ką daryti, jei nelieknėji? Ką skaityti, ką valgyti, kaip sportuoti, apie ką kalbėtis su draugais, ko siekti? Lieknas žmogus šiuolaikinei rinkai yra visiškai neįdomus. Nebent tiek, kad ir jį dar galima pamėginti įtikinti lieknėti. Bet jei vis dėlto pasitenkinimas savo kūnu yra stipresnis negu reklamų brukami kompleksai ir įtikinėjimai, tada jūs liksite nuošalėje, užribyje.

Visi, regis, neriasi iš kailio, kad jus sulieknintų, tačiau tas dėmesio pliūpsnis – tik akimirka. Galiausiai fanfaros nuslopsta, svoris nebekrenta, sporto treneris iškeliauja mankštinti kitų, visi mažo kaloringumo receptai išbandyti, piliulės išgertos, liekninantys apatiniai nebereikalingi, dietų knygos dulksta lentynose. Ir vėl tenka sugrįžti į gyvenimą, kuriame vienatvė ir nelaimės užklumpa ir lieknus, ir storus.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24