„Konservavimo sezonas“ Širvintų rajone

2015-07-26, 14:54
Įvertinkite šį įrašą
(12 balsai)
Rasa Tamošiūnienė Rasa Tamošiūnienė nuotr. sirvintos.lt

Širvintų r. savivaldybės valdantieji „ieško“ lėšų savo priešrinkiminiams pažadams apmokėti. Lėšos, kaip žinia, nenukrenta iš dangaus. Savivaldybės biudžetas magiškai nepasipildo visiems valdžios parodomiesiems šou įgyvendinti. Be to, savivaldybės  skolinimosi limitas taip pat beveik  išnaudotas. Bet išlaidauti juk taip norisi!

Skubiu pavedimu buvo ieškoma objekto, iš kurio galima būtų nuimti lėšas ir pridėti jas centrinės valdžios įgeidžiams. Ir objektas surastas! Panaudojamas pats  primityviausias ir apgailėtinas būdas – atimti iš silpnesnio, skurdesnio. Prieš tai dar, maskuojant savo tikruosius kėslus, nepamiršta apkaltinti visus išlaidavimu. Sudaryta  komisija „įvertino“, kad pernelyg pagerės gyvenimas Širvintų r. Barskūnų pagrindinėje mokykloje, jei ši turės elementarias, bet būtinas ugdymo procesui ir mokymosi aplinkos sąlygas. Išvada – didesne apimtimi įvykdytos priestato statybos konservuojamos.

Barskūnų pagrindinė  mokykla (įsteigta 1910 m., joje mokosi 83 mokiniai, iš jų 16 – mišrioje priešmokyklinio ugdymo grupėje) nuo 1964 m., kuomet mokykla įsikūrė naujame mūriniame pastate, iki 2015 m. pradžios  nesulaukė  jokio didesnio  Širvintų r. savivaldybės dėmesio. Mokykloje nėra valgyklos, sporto ir aktų salės, pasenusi ir nusidevėjusi  šildymo sistema, nėra normalaus stadiono. Paradoksalu, bet tai neturi įtakos mokinių skaičiui. Barskūnų pagr. mokykla, viena didžiausių pagrindinių mokyklų Šrivintų rajone, vertinama tėvų, buvusių ir esamų mokinių už geranoriškumą, rūpinimąsi kiekvienu mokiniu, individualų požiūrį į jauną asmenybę, draugišką mikroklimatą. Mokyklos vadovai ir  bendruomenė puoselėja tradicijas, savo išgalėmis ieško rėmėjų, kuria aplinką, kurioje mokytis nori vis daugiau mokinių. Bendruomenės pastangomis pakeisti mokyklos langai, remontuojamos klasės, gražinama aplinka. Ne kiekviena Širvintų rajono pagrindinė mokykla gali šiais laikais pasigirti tokiomis gausiomis priešmokyklinio ugdymo grupėmis. O tai būsimieji mokyklos mokiniai ir, savaime suprantama, „mokinių krepšelis, užtikrinantis tolesnę šios mokyklos veiklą.

Kiekvienais mokslo metais, kiekvienoje mokyklos veiklos ataskaitoje, Visuomenės sveikatos centro ir Širvintų rajono valstybinės maisto bei veterinarijos tarnybos patikrinimo aktuose nurodoma, kad mokinių maitinimas organizuojamas labai prastomis sąlygomis, mokyklos renginiai vyksta kieme arba siauruose koridoriuose. Už mokymosi aplinką, nemokamą mokinių maitinimą, kuris yra privalomas pagal įstatymus, atsakinga savivaldybė, kaip švietimo įstaigos steigėja. Galų gale, 2013 m. Širvintų rajono taryba priėmė sprendimą dėl priestato, t.y. valgyklos-aktų salės statybos darbų. Vyko viešųjų pirkimų konkursai, pasirašyta paskolos sutartis su banku ir sutartis su statybos įmone. Rangovai pradėjo vykdyti darbus ir savo įsipareigojimus. Viskas vyko sklandžiai pagal galiojančius teisės aktus.

Bet vieną gražią dieną į statybos darbų aikštelę atvyko merė su komisijos palyda. Apie komisijos tikslus ir vizitą nebuvo informuoti nei mokyklos vadovai,  nei bendruomenė. Komisija „ekspertų konservuotojų akimis“ įvertino statybas ir konstatavo: „statybos poniškos“, „darančios žalą rajonui“, „kosminis, kvapą gniaužiantis projektas“, „išlaidos perteklinės“ („Širvintų krašto“ informacija).  Nuo kada mokyklos valgykla yra kosminė prabanga, o normaliomis sąlygomis pietaujantis vaikas daro žalą rajonui? Gal reikėjo merei aplankyti dabartines maitinimo patalpas (bakūžėlę prie mokyklos) ir įvertinti, kokiomis sąlygomis „užkandžiauja“ rajono vaikai. Tuomet suprastų žmonės, nuo ko tą kvapą merei užgniaužė. Kas daro žalą rajonui, gerbiamieji „ekspertai“? Gal Širvintų rajono gyventojai, mokesčių mokėtojai, kurie į šią mokyklą išleido savo atžalas?  

Dar įdomesnė savivaldybės kontrolierės saviveikla. Būtent ne valstybės tarnautojos ir  kontroliuojančios institucijos atstovės  veikla, bet saviveikla. Kai buvo imamos paskolos priestato statybai, kokia buvo kontrolierės išvada? Teigiama. Pasikeitė valdžia, pasikeitė  ir nuomonė. Šiuo metu ji linksta prie pamąstymų, kad „išlaidas galima laikyti perteklinėmis“ („Širvintų krašto“ informacija). Valstybės kontrolieriaus institucija turėtų rimtai įvertinti tokius Širvintų r. savivaldybės kontrolierės pataikūniškos kontrolės  rakursus.

Taip pat reikia pabrėžti, kad visi komisijos nariai, išskyrus administracijos direktorę, kurios paprasčiausiai savivaldybėje nebuvo, stropiai dirbo, kad pajudėtų įsisenėjusi Barskūnų mokyklos problema, ir pritarė priestato statybai kaip vieninteliam galimam variantui sprendžiant mokinių maitinimo ir aktų salės klausimą. Jokių kitų alternatyvų tiesiog nebuvo.

Įdomiausias faktas, kad ir pati merė, buvusi Tarybos opozicijos narė, su visa Darbo partijos Tarybos narių komanda net du kartus, 2013 m. spalio 31 d. ir 2015 m. sausio 29 d., balsavo „už“ valdančiosios daugumos sprendimą dėl priestato statybos ir paskolos. Šiam projektui abu kartus pritarė 19 Tarybos narių iš 21, nusišalinus M. Buinickiui (Barskūnų pagr. mokyklos direktoriaus pavaduotojui). Praėjus vos pusmečiui, 2015m. liepos 23 d. tų pačių Tarybos narių iniciatyva parengiamas Tarybos sprendimo projektas „Dėl dalinai įvykdyto projekto „Barskūnų pagrindinės mokyklos naujų patalpų statyba“ statybos darbų nutraukimo“. Minėtame sprendime nenurodoma, kiek kainuos sutarties nutraukimas, konservavimas, kiti darbai. Šiandien rangovo, vykdančio priestato statybos darbus, sutartis yra galiojanti. Argumentai, kad neužtenka lėšų kitiems savivaldybės investiciniams projektams, negali būti motyvas nutraukti šią konkrečią statybą. Didesnė dalis darbų jau padaryta, už juos savivaldybė privalės sumokėti. Nutraukus sutartį su rangovu, rangovas teisėtai pareikalaus atlyginti draudimo, statybvietės atlaisvinimo išlaidas ir t.t, galimai rangovas kreipsis į teismą, be abejonės, jį laimės – ir teks sumokėti už prastovas.

Norint užkonservuoti priestato statybą, reikalingas techninis projektas, kuriam parengti reikia laiko, o rugsėjo 1-oji jau ne už kalnų. Ar tai nepakenks tinkamam ugdymo procesui? Banko paskola yra gauta būtent šiam konkrečiam investiciniam projektui ir nežinia, ar savivaldybė „sutaupytas“ lėšas galės panaudoti kitiems tikslams. Taigi mokyklos teritorija paversta nesaugia vaikams statybviete, lieka neišspręstos mokinių maitinimo ir popamokinės veiklos organizavimo problemos. O maža Širvintų r. savivaldybė leidžia sau prabangą išleisti tūkstančius mokesčių mokėtojų lėšų ir užkonservuoti statybas. Atviras biudžetinių lėšų švaistymas! O gal derlius menkas ir realiai nėra ką konservuoti.

Netoliaregiškas sprendimas vienareikšmiškai pareikalaus daug didesnių savivaldybės išlaidų ateityje. Visi Lietuvos žmonės girdėjo, kai LR Švietimo ir mokslo ministrė pranešė visuomenei, kad nuo kitų mokslo metų priešmokyklinis ugdymas bus  privalomas. Per metus savivaldybės ir švietimo įstaigos turi pasirengti priimti visus 5-6 metų vaikus ir teikti kokybišką priešmokyklinį ugdymą. Be abejonės, ir steigėjai, ir paslaugų teikėjai privalės pasirūpinti ir mokinių maitinimu. LR Seimas taip pat laukia Vyriausybės išvados dėl 1-4 klasių mokinių privalomo nemokamo maitinimo siekiant ugdyti tinkamus mitybos įgūdžius ir gerinti mokinių sveikatos rodiklius. Širvintų valdžios tokios valstybės politikos naujienos nepasiekia.

 Nesužadino susidomėjimo ir Barskūnų pagrindinės mokyklos tėvų atstovų dalyvavimas Tarybos posėdyje bei visos bendruomenės prašymas nepriimti skuboto, kaimo vaikus skriaudžiančio sprendimo. Tėvai apeliuodami į ką tik išrinktos merės ir valdančiųjų Tarybos narių sąžinę prašė nešvaistyti lėšų, įvertinti jų lūkesčius ir paprasčiausią norą turėti būtiniausias ugdymo sąlygas, kokias jau seniai turi visos kitos mažesnės  pagrindinės rajono mokyklos. „Mes norime ugdyti savo vaikus mūsų mokykloje ir tikimės Jūsų paramos ir pagalbos“( iš tėvų atstovės kreipimosi).

Barskūnų mokyklos bendruomenės balso neišgirdo nei merė, nei valdančiajai koalicijai priklausantys Tarybos nariai. O taip žadėjo prieš rinkimus merė būti nešališka ir teisinga visiems rajono gyventojams. Net du kartus pati balsavusi „už“ Barskūnų pagrindinės mokyklos priestato statybos projektą, šiandien išsižadėjo savo priimtų sprendimų. Tačiau teisingumas nugalės, priimtas „konservavimo“ sprendimas yra niekinis, nes visi teisiniai argumentai yra mokyklos bendruomenės, t.y viešojo intereso ir statybų rangovo pusėje.

Širvintų r. savivaldybės Tarybos narė Rasa Tamošiūnienė

Susiję įrašai (pagal žymę)

Metinė LLRA-KŠS konferencija

Komentarai  

 
#9 tai 2015-07-30 15:43
jau atėjo tos dienos! Tuoj atlėidimo lapelius savivaldybėje įteikinėti pradės. Pataps Širvintų savivaldybė UAB "DP".
Aleluja.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#8 Širvintiškiams 2015-07-30 12:19
Širvintiškiams artėja linksmos dienos, tiksliau jos jau atėjo. Živilė dabar pasirodys visu gražumu...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#7 kalnalaukis 2015-07-27 19:18
Prasidejo teroras.

http://www.sirvintos.lt/lt/naujienos/administracijos-reorganizacija--veiklai-gerinti.html
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#6 kudra 2015-07-27 13:58
Pakratys Zivile dabar rajoną... Tik nežinia ar į naudą?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#5 o kam dabar lengva? 2015-07-27 13:28
Jūs juokaujate? Tęsti buvusios valdžios pradėtą darbą? Bet tai taptų pripažinimu, kad ANIE teisingai dirbo. Jokiu būdu! JI niekada nepripažins ANŲ darbų! Juk atėjo parodyti, kad VISI blogi, o JI gera. VIENINTELĖ JI teisinga ir išmintinga. Užtat viską stabdo ir vykdys savo projektus, kurių rangovai greičiausiai dar iki konkurso paskelbimo "laimėjo".
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#4 šou 2015-07-27 13:13
o db tai tikrasis Živilkos šou prasideda....
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Jara 2015-07-27 11:15
Gaila, kad naujoji valdzia tvarkosi kaip savo nuosavame kieme - ka noriu, ta darau.
Taip negalima, reikia kazka daryti su tokia valdzios savivale
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 plika akimi matyti 2015-07-26 18:45
diskriminaciją. Ir vaikų, ir tautybės atžvilgiu. Jei mokykla kreiptųsi į teismą, be jokios abejones laimėtų.
Kura tai matyta, kad mokyloje uždraustų statyti valgyklą?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 arunce 2015-07-26 16:53
Beprociai. Ka jus isrinkote? Jinai isparcelios jusu rajona kaip mat. Oi pajusite jus dar jos meile...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24