Požiūris į tautines mažumas per „lietuviškosios demokratijos“ akinius

2015-05-14, 06:54
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Rita Tamašunienė Rita Tamašunienė © L24 (fot. Marian Paliuškevič)

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija eilinį kartą pabandė atkreipti visuomenės, Seimo ir valdžios dėmesį į tautinių mažumų galimybes aktyviai dalyvauti šalies politiniame gyvenime, užtikrinti atstovavimą valdžios institucijose.

LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pateikė „Seimo rinkimų įstatymo 89 straipsnio 2 dalies pakeitimo įstatymą“ dėl galimybės tautinių ir regioninių partijų kandidatų sąrašui gauti Seimo narių mandatų (dalyvauti skirstant mandatus) tuomet, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 3 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Šiuo metu įstatymas numato, kad visoms partijoms taikomas vienodas 5 procentų rinkimų slenkstis. Ši nuostata užkerta kelią tautinėms mažumoms ir regioninėms partijoms turėti savo atstovus aukščiausiose Lietuvos valdžios institucijose ir tinkamai atstovauti tautinių mažumų interesams.

Tačiau Teisės departamento pateiktos išvados ir požiūris į tautinių mažumų siekius prajuokintų ne vieną eilinį Europos Sąjungos šalių pilietį, nekalbant apie Europos organizacijas. Pasirodo, Lietuvoje nėra identifikavimo kriterijų, kuriais remiantis partijas būtų galima priskirti „tautinių mažumų“ partijoms. Nors pakaktų elementarių gyventojų surašymo duomenų iš Statistikos departamento.

Išvadoje teigiama, kad Įstatymo projektas neva pažeidžia lygybės, nediskriminavimo ir privilegijų neteikimo principą, nustatytą Konstitucijoje. Tačiau kaip, būnant mažumoje ir neturint jokių lengvatų, galima tarp daugumos jaustis nediskriminuojamam ir lygiam? Išvadoje tokio recepto nėra. Bet visiems aišku: tam, kad tautinių mažumų atstovai jaustųsi lygiaverčiais piliečiais, būtina sukurti ir sudaryti galimybes, teisinį mechanizmą savo kalbos, kultūros puoselėjimui bei mažumų interesų atstovavimui.

Tokį požiūrį patvirtina Europos teisės departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos pateikta išvada, kurioje nėra pastabų LLRA pateiktam įstatymo projektui. Be to,  pažymima, kad siekis mažinti rinkimų slenkstį iki 3 procentų tautinėms mažumoms atitinka ES teisę. Taip pat pateikiami ES šalių, kuriose taikomos specialios priemonės efektyvesniam tautinių mažumų dalyvavimui rinkimuose, pavyzdžiai: Vokietija, Lenkija, Rumunija, Kroatija, Slovėnija, Belgija ir Italija. Rekomendacijas ir pastabas po kiekvienų rinkimų Lietuvai pateikia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Kokių dar argumentų ieškoti, kad piliečių lūkesčiai būtų išgirsti?

Lietuvos Respublikos Seimas, balsuodamas už Teisės departamento išvadą, užkirto kelią diskusijoms, svarstymams apie tautinių mažumų interesų atstovavimą.

Visi taip garsiai deklaruoja europietišką ir demokratinį požiūrį į kitų tautybių piliečius, tačiau net nesuteikė galimybės pristatyti aktualaus klausimo. Tegyvuoja lygybė ir „lietuviškoji demokratija“!

Rita Tamašunienė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24