Į ką bakst – tą į kariuomenę!

2015-03-04, 21:07
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Lucyna  Schiller Lucyna Schiller

Ar tai hipoksijos efektas smaugiant peteliškei, ar mūsų Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, būdamas sveiko proto, kalba apie šią šaukimo loteriją?

Turiu omenyje keistą J. Oleko pasisakymą per „Žinių radiją“ apie tai, kaip Lietuvoje vyks visuotinis (?) šaukimas į kariuomenę. „(...) iš principo esame pasiryžę turėti visų tinkamų tarnybai (potencialių šauktinių – aut.) sąrašus ir pabandysime loterijos metodu numatyti šį skaičių“, – tokia naujiena tautiečius pribloškė ministras. O skaičių nustatė vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė, Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jei mūsų Seimas patvirtins tai, ką nutarė Nacionalinė saugumo taryba, nuo rudens devynių mėnesių laikotarpiui skaičiuotės metodu „Viens, du, trys – į ką pataikys, tas karys!“ suvarinėsime 3,5 tūkstančio priverstinių rekrūtų, nes kažkas apskaičiavo, kad šaukiamojo amžiaus vyrų turime maždaug net apie 200 tūkstančių. Jeigu mes staiga panorėtume kariniais pusbačiais apauti visus patenkančius į mobilizaciją (NST nustatė šauktinių amžių 19-26 metų), mums nepakaktų nei kareivinių, nei juo labiau karabinų ir haubicų...

Tai iš čia ta ministro-peteliškės nešiotojo paskelbta loterija, o taip pat idėja, kaip užtikrinti šaukimo skaidrumą. Kad tie loterijoje iškelti pienburniai nebandytų nuo tarnybos tėvynei išsisukinėti ir išsipirkinėti kyšiais, „įtrauksime į šį procesą visuomenę, gal žiniasklaidą“, –  kliedi  J. Olekas. Kaip? Suvarysime tuos 200 tūkstančių tinkamų tarnauti vyrų į Daukanto aikštę ir pastatysime į gretas, po to Prezidentė D. Grybauskaitė su ministru J. Oleku ir generolu V.J. Žuku lėks pro šias  gretas ir, atitinkamai išskaičiavę skaičiuote, ištrauks iš jų pusantro procento turinčių garbės tarnauti savo tėvynei? O visą procesą privalomai stebės visuomenė ir didžiausias šios visuomenės autoritetas Vytautas Landsbergis, nes visuotinį  šaukimą  gyvai transliuos visos televizijos ir prie prezidento rūmų  pastatyti ekranai.

Žinau, kad kvailioju, bet prezidentė su ministru, deja, taip pat. Sutinku su Dalia Grybauskaite, kad mūsų „kariuomenė turi būti puikiai gynybiškai  pasirengusi“, kad „dabartinė geopolitinė situacija reikalauja...“ ir kad „tėvynės gynyba yra kiekvieno piliečio garbė ir pareiga“. Man skauda kartu su generolu V.J. Žuku, kad „kritinis karių trūkumas kelia grėsmę šalies saugumui“ ir dūsauju su J. Oleku: „Ką daryti, kad gyvename tokiu metu, kai formuojasi įvykiai“. Ir  jei tas NST žiedas tiki, kad 3,5 tūkstančio loterijos būdu pasirinktų eilinių po devynių mėnesių muštro galės sustabdyti Kremliaus drakoną, tai tikiu, kad esu Gvinėjos sansevjera (toks augalas). Užtai tikrai žinau, kad pats grįžimas prie visuotinio šaukimo veiksmingai atgrasys nuo grįžimo į Lietuvą (ir net jos lankymo) visus šaukiamo amžiaus emigrantus bei paskatins pasprukti iš šalies visus tuos, kurie iki šiol dar dvejojo.

Įdomu, ar  NST mąstė, kodėl reguliarioji Ukrainiečių armija negali susidoroti su separatistais? Aš – taip. Kadangi spuoguoti vaikai turi galynėtis su „Liaudies Donecko ir Lugansko Respublikų“ pusėje kovojančiais puikiai apmokytais samdiniais, kovotojais, Čečėnijos karo veteranais ir slaptosios tarnybos agentais. J. Olekas kaip tik pasigyrė interviu per TV3, kad į mūsų kariuomenės biudžetą  papildomai pateks 100 milijonų eurų. Taigi užuot organizavę Lietuvą išstatančią pajuokai loteriją,   imkitės, ponai (ir ponios), rimtos mūsų kariuomenės profesionalizacijos.

Lucyna  Schiller

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24