Baimės akys didelės

2015-02-13, 14:19
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Renata Cytacka Renata Cytacka

Iki rinkimų – vos 15 dienų, o Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pareigūnai kas minutę ieško galimybių sutrukdyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijai startuoti juose.

Problemų pradžia – atsisakymas registruoti LLRA koalicijos ir Rusų aljansą, pavadintą „Valdemaro Tomaševskio blokas“. Po ilgų kovų Vyriausioji rinkimų komisija pagaliau leido registruoti koaliciją tokiu pavadinimu. Verta prisiminti, kad taip pat pavadinta koalicija jau du kartus dalyvavo rinkimuose: savivaldos rinkimuose 2011 metais ir rinkimuose į Europos Parlamentą 2014 m. Ir niekam tai netrukdė.

Neseniai iš VRK gavau laišką, man išsiųstą pirmininko Z. Vaigausko įsakymu. Laiške prašoma pateikti papildomus dokumentus, kurių reikalavimas rinkimų nuostatuose neįtvirtintas. Aš pateikiau  visus dokumentus, kurių reikalaujama pagal teisės aktus, bet negaliu užbaigti formalumų, nes dabar VRK nepatinka mano vaikų ir vyro vardų rašyba. Aš kovojau už taisyklingą savo dukterų – Katarzynos ir Małgorzatos – vardų rašymą ne tam, kad dabar bet kas nors juos keistų.

Normalioje Europos valstybėje, pavyzdžiui, Lenkijoje, pareigūnai vardą perrašo tiksliai paraidžiui ir nebando demonstruoti savo didelės išminties. Kai kreipiausi į įstaigą pažymos, tik man raštu paprašius mano antrosios dukters vardą parašė taisyklinga lenkų kalba, taip, kaip jis užrašytas dokumentuose – Małgorzata. Lietuvoje problema yra ta, kad VRK nenori mano dukterų vardų rašyti taip, kaip jie užrašyti Lietuvos dokumentuose. Tai jau visiška paranoja.

LLRA atstovė jau daug kartų įrodė, kad pateikti duomenys atitinka Lietuvos Respublikos valdžios institucijų išduotų dokumentų reikalavimus. Nepaisant to, aš gavau pasiūlymą sutikti su iškraipytais vardais, o su tuo, žinoma, aš negaliu jokiu būdu sutikti. Pagal įstatymą tėvai turi teisę ir pareigą suteikti vardus savo vaikams, tačiau Lietuvoje virš tėvų yra dar kažkas – pareigūnas!

Mane nustebino p. Z. Vaigausko įsakymas, nes rinkimuose dalyvauju ne pirmą kartą, ir iki šiol niekas neprotestavo dėl mano dukters ir vyro vardų rašybos. 2014 metais kandidatavau į Europos Parlamentą – ir viskas buvo tvarkoje. Įdomu, ką dar sugalvos mūsų pareigūnai, siekdami apsunkinti LLRA kandidatų startavimą rinkimuose. Dirbtinas problemų dauginimas tikriausiai yra sukeltas  gerų rinkimų rezultatų baimės.

VRK išsiunčiau skundą dėl nepagrįstų reikalavimų. Mano nuomone, valstybės tarnautojo reikalavimas pateikti papildomus dokumentus, kurių nereikalauja Lietuvos Respublikos įstatymai, yra elementarus piktnaudžiavimas padėtimi.

Renata Cytacka

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24