Šansas tautinėms mažumoms arba ko bijo Andrius Kubilius

2014-12-04, 18:37
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Aleksandr Fiodorov Aleksandr Fiodorov

Artėja rinkimai į savivaldybes, kuriuose pirmą kartą merai bus renkami tiesiogiai. Taigi jau pirmajame ture miesto vadas gali būti išsirinktas balsų dauguma. Tai gąsdina daugelį politikų, ypač konservatorių lyderį Andrių Kubilių.

„Bus išrinktas ne tas, kuris rinkimuose gaus absoliučią balsų daugumą, o tas, kuris pirmajame ture gaus daugiausia balsų. Didžiuosiuose miestuose, ypač Vilniuje, toks rinkimų mechanizmas gali atnešti labai netikėtų rezultatų," – mano A. Kubilius. Toliau konservatorių lyderis tęsia: „Vilniaus meru galėtų tapti Valdemar Tomaševski, kadangi prezidento rinkimų metu Vilniuje jis užėmė antrąją vietą, Europos Parlamento rinkimuose jo partija užėmė trečiąją vietą. Esant aktyviai konkurencijai, centro dešiniųjų balsai pasidalintų tarp trijų kandidatų, o V. Tomaševski įgytų gerą šansą pirmame ture laimėti daugiausia balsų ir tapti Vilniaus meru." Tiesa, tada savivaldybių rinkimų įstatymo projektas numatė tik vieną rinkimų turą, o dabar jau du, bet iš tikrųjų priešrinkiminė situacija nesikeičia.

Apie tai, kad V. Tomaševski turi visas galimybes tapti sostinės meru, kalba ir politologai. Mažvydas Jastramskis pareiškė, kad ateinančiuose rinkimuose LLRA bus pagrindinė konservatorių konkurentė sostinėje. Jis mano, kad partijos fenomenas yra tai, jog sostinė yra daugelio tautinių mažumų namai. Valdemar Tomaševski padarė daug, kad suvienytų visas tautines mažumas ir pritrauktų jų balsus. Pavyzdžiui, per prezidento rinkimus šių metų pavasarį jis laimėjo 16 Vilniaus rinkiminių apylinkių. Mažvydo Jastramskio nuomonei taip pat pritaria žurnalistė Indrė Makaraitytė. Jos nuomone, pastaraisiais metais LLRA žengė didelį žingsnį į priekį.

„Ši partija dabar yra „ant bangos" ne todėl, kad išgyvena aukso amžių, o todėl, kad ji daro daug daugiau nei kitos partijos, mobilizuodama rinkėjus", – sakė žurnalistė LRT radijo laidoje „60 minučių".

Kodėl LLRA, nepaisydama prognozių ir priešiškumo, populiarėja? Šis klausimas kankina Valdemaro Tomaševskio politinius oponentus. Ir bet kokie bandymai sužlugdyti partijos reputaciją, pavyzdžiui, dirbtinio skandalo sukėlimas dėl Renatos Cytackos, eina veltui. LLRA garbingai paliko koaliciją ir įrodė, kad ne postai, o principai ir rinkėjų interesai jai yra svarbiausi. Iš tiesų kaip bendradarbiauti, jei partneriai nevykdo savo įsipareigojimų ir balsuoja už konservatorių pakeitimus?

Logiška, kad LLRA pasiūlė savo lyderiui Valdemarui Tomaševskiui pirmauti rinkimų sąraše į savivaldybių tarybas. Neabejotinas jo autoritetas partijoje įgyja pripažinimą ir pagarbą. Jis yra sąžiningas ir principingas – šis faktas patvirtinamas rinkėjų ir visuomenės nuomonės apklausų. Ir svarbiausia, jo politinis stilius išsiskiria iš nuolat laviruojančio ir besilankstančio elito. Jis turi didelės politikos patirties, politinį instinktą ir žinių. Geri rezultatai, gauti ankstesniuose rinkimuose, yra sunkaus ir pasiaukojančio darbo visų šalies piliečių labui efektas.

„Ne kritikuoti, bet dirbti" – tai pagrindinis V. Tomaševskio principas. Jo nuomone, kandidatai į merus, kurie iš karto nurodo dabartinių pareigūnų klaidas, klysta. „Vilnius gana gerai susidoroja su problemomis, tačiau vis dar daug reikia nuveikti. Daug daugiau dėmesio turi būti skiriama priemiesčiams, svarbu padidinti vyriausybės įmonių efektyvumą, reikia gauti geresnį finansavimą keliams, privažiavimams ir visai daugiabučių infrastruktūrai gerinti rajonuose", – pasakė LLRA vadovas.

Pažymėtina, kad per praėjusius rinkimus į savivaldybės tarybą sostinėje Lietuvos lenkų rinkimų akcija, sudariusi koaliciją su rusų aljansu, surinko 15 proc. balsų ir laimėjo 11 vietų. Atsižvelgiant į augimo tendenciją, pastebimą visuose buvusiuose rinkimuose, V. Tomaševski turi realią galimybę tapti Vilniaus meru. Tačiau augantis rinkėjų pasitikėjimas partija sukelia Andriui Kubiliui pagrįstus įtarimus, kad sostinėje laimės jėga, kurią jis desperatiškai bando paneigti.

Aleksander Fiodorov

Komentarai  

 
#2 manau 2014-12-12 16:29
gal Vilnius dar neisikrauste is proto jei rinktu kolorada Tomosevski.O tada jau WILNO NASA.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Libertaras 2014-12-05 12:51
Mano senelis sakydavo : " Pakelk mėšlą ant šakių ir jis pasijus pyragu ."
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24