„Šarvuotas“ įstatymas!

2014-11-19, 16:36
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Vienas škotas, galbūt nusivylęs neseniai vykusiu nesėkmingu referendumu dėl nepriklausomybės, nusprendė atkeršyti lenkams. Būdamas parduotuvės „Lidl“ direktorius Škotijos miestelyje Kirkcaldy, kuriame daugelis darbuotojų ir klientų yra lenkai, uždraudė jiems tarpusavyje kalbėtis  lenkiškai. Jau netrukus apgailestavo dėl savo kvailo sprendimo...

Pasak „The Daily Mail“, Lidl direktoriaus sprendimas papiktino vietos lenkų bendruomenę, kuri iškart susibūrė, kad apgintų savo gimtąją kalbą, ir parengė peticiją, skirtą centrinei „Lidl“ būstinei  Vokietijoje. Peticijoje parašė, kad Škotijos miestelyje esančios parduotuvės direktorius ne tik neleidžia lenkų tautybės darbuotojams tarpusavyje bendrauti gimtąja kalba, bet draudžia ir kalbėti lenkiškai su klientais, kurie „Lidl“ dažnai renkasi tik todėl, kad čia gali tikėtis būti aptarnauti savo gimtąja kalba.

Atsakymas, netrukus atėjęs iš centrinės būstinės, nevykusį direktorių privertė raudonuoti. Vokiečių „Lidl“ būstinė stojo lenkų tautybės klientų ir darbuotojų pusėn. Uolus škotas gavo aiškius savo viršininkų nurodymus, kad ateityje jo parduotuvės lankytojai būtų aptarnaujami ta kalba, kuria jie  pageidauja. Anglakalbiai – anglų, lenkai – lenkų.

Tikriausiai taip pamokytas škotas pasijuto kaip šuo, muilą suėdęs, o mes Lietuvoje tikriausiai pagalvojome: „Iš kur tai žinome?“ Mūsų šalyje panašių istorijų galime pateikti ne vieną ir ne dvi. Pakanka prisiminti, kaip prieš keletą metų išgarsėjo „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės sprendimas,  kuriuo daugeliui ten dirbančių lenkų, grasinant atleidimais, buvo uždrausta tarpusavyje bendrauti gimtąja kalba. Deja, Lietuva – ne Vokietija, tad niekas iš valdžios institucijų neperspėjo, kad ten nebeliktų valstybinės įstaigos direkcijos, kalbine prasme diskriminuojančios savo darbuotojus.

Kas iš tiesų turėjo įspėti, jei aukščiausia įstatymų leidybos institucija šalyje – Seimas – rengia tolesnes sankcijas, kai viešojoje erdvėje vartojamos kitos kalbos, išskyrus valstybinę.

Įvyko pirmasis konservatorių sukurto naujo Valstybinės kalbos įstatymo projekto svarstymas, kuriame lietuvių kalbos apsauga (beje, ir taip geriausiai pasaulyje saugomos kalbos) dar turi būti padidinta. Projekte numatyta, kad valstybės ir savivaldybių dokumentuose, kelio ženkluose ir visais kitais įstatymo numatytais atvejais terminologija, topografiniai ir panašūs ženklai turi būti rašomi  tik oficialia lietuvių kalba. Šis reikalavimas taip pat taikomas visoms viešųjų įstaigų ir net privačių įmonių iškaboms.

Taigi jokių „Swedbankų“, „Coca-Colos“ ar „Pizzos“... Lietuvoje turi būti taip, kaip vienoje iš postsovietinių Azijos šalių (jei gerai pamenu, Turkmėnijoje), kur užplūdus nacionalinio atgimimo bangai itališką „Pizzą“ pervardino į turkmėnų „Picó“.

Projekte, žinoma, nepamiršta ir nelietuviškų pavardžių rašyba. Uždrausta (savaime suprantama) rašant pavardes naudoti kažkokias „nelietuviškas“ raides. Turi būti tik lietuviškai ir jokių diversijų su dviguba „w“. Trumpai tariant, iš tautinių mažumų atžvilgiu vargingo įstatymo, koks yra šiuo metu, konservatoriai daro tikrai „šarvuotą“. Šarvai turi būti tokie kieti, kad juos pažeisti negalėtų  jokie Europos Tarybos ekspertai, metų metus reikalaujantys iš Lietuvos suderinti jau liūdnai pagarsėjusio įstatymo nuostatas su Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos reikalavimais.  

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#3 Ar atsikvošėsit? 2014-11-29 10:29
Visi Lietuvos žemės
vaikai mes esame ,bet iš dalies tų vaikų tiesiog plūsta neapykantos Lietuvai smarvė ,kai kurie iš Jų viešoje erdvėje nesigėdi pareikšti ,kad jie esa buvo ,yra ir bus Lenkijos dalis nori ,kad Lietuva nebūtų Lietuva ,o rusakalbiams lenkams ji būtų kaip Lenkija ,rusams - kaip Rusija ,tik lietuviams ,tautos suverenui, teisių ir galimybių būti savimi nebūtų vietos nes į ją braunasi genčių instinktais persmelkti įvairaus plauko nacionalistai radikalai.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Dariusz 2014-11-27 14:55
Konservatoriai nenusipelno jokios pagarbos. Nebent juos gali gerbti nacionalistpalaikiai , kurie nieko kito nemato aplinkui tik griesmę kalbai ir tautai. Jei kas nežino tai priminsiu, kad Lietuvoje gyvena lietuviai, lenkai, rusai, žydai, baltarusiai ir dar aibė kitų tautybių atstovų. VISI jie Lietuvos Repsublikos piliečiai, tad iškelti lietuvį vien dėl to kad jis yra lietuvis nėra jokios prasmės. Tame prasmę mato tik sveiką protą praradę elementai
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Įstatymas būtinas 2014-11-23 12:16
Konservatoriai nusipelnė pagarbos ,nes akylai saugo valstybinės kalbos statusą ,gal pagaliau Lietuvos piliečiai, slavų atmainos atstovai, supras ,kad norint būti mūsų visuomenės dalimi reikia ne tik vykdyti įstatymus , Konstituciją ,bet ir mokėti valstybinę kalbą ir nustoti kurti atskirus etninius telkinius.Autoriui pravartu būtu susipažinti su 20ir 21 str. Tautinių mažumų Konvencijos .
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24