Ekonominio augimo metų derlius mokinio krepšelio nepapildo

2014-11-07, 15:24
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 Rita Tamašunienė Rita Tamašunienė © L24 (Nuotr. Viktor Jusel)

Kantriai laukę ir nesulaukę Vyriausybės dėmesio švietimo sistemai, mokytojai apie savo problemas, lūkesčius ir neištesėtus pažadus priminė piketuodami š.m. spalio 28d. Tačiau savo nuostabai išgirdo, kad ir taip uždirba pakankamai, kiti dar mažiau gauna.

Tokie pasakymai tik supriešina skirtingų profesijų dirbančiuosius, o pedagogų keliamus klausimus susiaurina iki keliais litais ar eurais "pasunkėjusių" mokytojų kišenių. Pirmiausia, ko prašo mokytojai- grąžinti mokinio krepšelio dydį į prieškrizinį lygį, o tai reiškia gerinti ugdymo kokybę, grąžinant mokinio krepšelio dydį į prieškrizinį lygį, leisti tinkamai organizuoti ugdymo procesą ir išlikti mokykloms regionuose. Švietimo ir mokslo ministerija mokykloms ir mokiniams kelia vis naujus uždavinius-visiems vienodai puikiai mokėti valstybinę kalbą, tobulai užsienio kalbą ir naujas iššūkis-parengti privalomam matematikos egzaminui. Tačiau nei priemonių nei įrankio visą tai įgyvendinti nesuteikiama. Sukitės kaip išmanote!

Vyriausybės nuomonę - ne taip ir blogai tie mokytojai uždirba, o mokinių skaičius mažėja. Tai dar vienas argumentas, kad pats tinkamiausias laikas padidinti skaičiumi sumažėjusių mokinio krepšelio dydį, kol dar gyvos miestelių ir kaimiškųjų vietovių mokyklos.

LLRA frakcija po susitikimo su švietimo profsąjungų atstovais, mokyklų vadovais pateikė pasiūlymus:

1. Nuo 2015m. sausio 1d. padidinti mokinio krepšelio dydį iki 1083,03 EUR;

2. Atstatyti nuo 2015 m. sausio mėn. 1d. krizės metu sumažintą tautinių mažumų mokyklų finansavimą t.y. 6 procentais padidinti tautinių mažumų mokyklų mokinio krepšelį iki 1032,44 EUR.

Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas svarstė pasiūlymus savo posėdyje š.m. lapkričio mėn. 6d. Anot Seimo pirmininko pavaduotojo J. Narkevič, pristačiusio šiuos pasiūlymus dėl švietimo ir mokslo viceministro dr. Rimanto Vaitkaus, dalyvavusio komiteto posėdyje prieštaravimų, komiteto nariai pasiūlymus atmetė. Nuspręsta svarstyti galimybę padidinti krepšelį tik 10-čia litų...

Apie Lietuvos pedagogų atlyginimų didinimą nėra ne kalbos... Oresnį atlyginimą mokytojai nori užsidirbti pasiūlant mokiniams daugiau pasirenkamųjų, papildomų dalykų, atnaujinat priemones ir įsigyjant reikiamų vadovėlių, t.y. to, ko realiai iš kiekvienos mokyklos tikisi tėvai ir mokiniai.

2014 m. spalio mėn. švietimo informacijos tinklo „Euridice" paskelbta Europos Komisijos užsakymu atlikta ataskaita apie Europos švietimo sistemos ir politiką, apie mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų dinamiką. „Euridice" tinklo parengta ataskaita parodė, kad mokytojų atlyginimai Europoje kyla 16 ES šalių, lyginant su ankstesniais metais. Mūsų šalies mokytojų perkamoji galia 2014 m. dar mažesnė nei buvo 2009 m. Mokytojų atliekamo darbo apmokėjimas vadinamas skurdžiu ir yra priešpaskutinėje vietoje. Ataskaitoje lyg veidrodyje atsispindi Vyriausybės požiūris į pradedančiųjų mokytojų karjerą darbo apmokėjimą. Lietuvos pedagogai uždirba du kartus mažiau nei estai, 3 kartus mažiau nei turkai, o mokytojai Skandinavijos šalyse ir Liuksemburge uždirba 10-20 kartų daugiau nei mūsų. Tai kaip ekonominė krizė aplenkė arba netikėtai pasitraukė iš visų ES šalių? Ar čia tik mūsų šalies nesugebančios tinkamai įvertinti pedagogų darbo problema?

Rita Tamašunienė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24