„Atsiprašau”. Už ką gi čia atsiprašyti?!

2014-10-30, 14:33
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Kai kada nors ateityje aš iš  kokios nors  ilgesnės  komandiruotės ar kelionės po užsienį grįšiu į savo gimtąjį miestą Vilnių, šį veiksmą (t. y. grįžimą  namo) iš tikrųjų pradėsiu vadinti... okupacija.

Tikriausiai paklausite manęs – kodėl? Na, kadangi vilniečių grįžimą į gimtąsias apylinkes (taigi į Vilnių) iš Pirmojo pasaulinio karo fronto Lietuvoje šiandien bandoma vadinti okupacija, dėl kurios  Lenkijai derėtų atsiprašyti, tai tikriausiai grįžimas iš komandiruotės  taip pat gali būti įtrauktas  į šią  kategoriją. Tačiau kas nors pasakys, kad problema yra ta,  jog  žodis okupacija turi savo apibrėžimą. Pasak lenkų kalbos žodyno, „karinė okupacija (occupatio bellica) – tai laikinas karą vykdančios valstybės ginkluotųjų pajėgų visos ar dalies priešo teritorijos užėmimas ir savos valdžios įvedimas“. 1920 m. Vilnius į šį apibrėžimą, atsižvelgiant į jo lenkų kariuomenės okupaciją, nepatenka, todėl aš manau, kad patį  žodžio „okupacija“ apibrėžimą reikėtų pakeisti, kad pasitaikius  progai galima būtų reikalauti iš Vakarų kaimyno ekskiuzų.

Atsiribodami nuo politikos ir likdami tik prie istorinių faktų, situaciją galėtume pristatyti maždaug taip. 1920 metais jau buvo pasibaigęs I pasaulinis karas ir senųjų Vidurio bei Rytų Europos imperijų griuvėsiuose formavosi naujos tautinės valstybės. Joms besiformuojant, suprantama, taip pat reikėjo nužymėti šių šalių sienas. Šį procesą, kas taip pat „suprantama“, dažnai lydėjo  teritoriniai  konfliktai, todėl šiuolaikinė  tarptautinė bendruomenė pripažino, kad geriausias būdas nužymėti naujas sienas Senojo žemyno žemėlapyje yra tautų teisė į apsisprendimą. O tai yra pačių  ginčytinų  teritorijų gyventojų valia nuspręsti, kuriai valstybei tos  teritorijos turėtų  atitekti.

Kas  dėl Lenkijos, tai mes visi žinome apie plebiscitus Silezijoje ar  Mazovijoje. Vilniaus atveju, kai  nepavyko visi kiti Kauno institucijoms teikiami pasiūlymai, Varšuva galiausiai taip pat pasiūlė plebiscitą. Tačiau pasiūlymas buvo griežtai atmestas  dėl visiems akivaizdžių priežasčių. Juk Kauno valdžia žinojo etninę Gedimino miesto sudėtį ir ten vyraujančias nuotaikas, todėl ji negalėjo abejoti dėl galimo  tyrimo rezultatų. Be to, truputį vėliau tai patvirtino įvykusių rinkimų į vadinamąjį Vidurio Lietuvos Seimą eiga. Daugiau nei 60 proc. atėjusių rinkėjų į Seimą  buvo išrinkti Vilniaus krašto atstovai, vėliau vienbalsiai nusprendę prijungti Vilnių būtent prie Lenkijos, o ne prie Lietuvos. Tokia  buvo miesto prie Vilijos gyventojų valia – ir tai yra objektyvus faktas. Jeigu  kas nors žino kitą, tegu pasako.

Ar šiandien kas nors turi už tai  atsiprašyti? Asmeniškai aš nemanau, tiesą sakant, gerbdamas brolių  lietuvių jautrumą, kurį  teikdavo  savo senajai  sostinei. O jautrumas buvo tikrai stiprus, nes kartais net apakindavo. Faktas yra tas, kad, nepaisant formalaus  neutralumo,  Lietuva  palaikė bolševikus per karą su Lenkija. Taktiškai bendradarbiavo su Raudonąja Armija Suvalkų regione, taip pat padarė prieinamą savo geležinkelį raudonarmiečių gabenimui į frontą. Ir net baisu pagalvoti, kas atsitiktų su Lietuva, jei  Pilsudskis būtų pralaimėjęs, nes ne tik Lenkijos nebeliktų, bet ir Lietuvos taip pat. Taigi gvildenant atsiprašymo temą, reikėtų pasinaudoti proga ir atsiprašyti dėl savo aklumo?

Grįžtant prie sausų faktų, dar verta paklausti, kaip pavadinti Kauno Vyriausybės pasirašytą sutartį tik su viena konflikto šalimi, Vilniumi (Sovietų Sąjunga), kurią pasirašyti sovietai neturėjo teisės?  Ar tai nebuvo neutralumo pažeidimas? Bet kokiu atveju, reaguodamas į besitraukiančios Raudonosios armijos Vilniaus „dovanojimą“ Lietuvai, LA štabo šefas generolas Tadeusz Rozwadowski Pilsudskiui  siūlė  taip  valdyti kontrpuolimą, kad išstumtų bolševikus į šiaurę. Tada Vilnius Lenkijos armijos būtų užimtas natūraliu būdu, kovojant su bėgančiu priešu. Tačiau tai reikštų siaubą, kad karo gaisras įsibruktų taip pat ir į Lietuvos teritoriją. Todėl J. Pilsudskis pasakė: „Ne“. Vilnius L. Želigovskio veiksmų, lietuvių laikomų „lenkų klasta“, dėka pagaliau buvo susigrąžintas, tačiau iš tikrųjų tai buvo mažesnė iš dviejų blogybių, kai kalbama apie karo nuostolius.

Vilniaus likimas jau buvo iš anksto nuspręstas jo gyventojų, kurie „patys save okupavo“, valia Lenkijos labui.

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#3 arvydas damijonaitis 2014-12-31 22:35
LR Generalinei prokuratūrai,

TYLĖJIMAS NĖRA PROTO POŽYMIS

2014-12-30,Vilnius.

Dalies gyventojų nepagarba įstatymams Rytų Lietuvoje, antilietuviškos provokacijos, yra įtakoti visos eilės aplinkybių, neužmirškim lenkiškos okupacijos laikų, kai buvo suformuota ši privilegijuota „Lietuvos lenkų“ tautinė grupė. Šiuo metu Lietuvoje yra 120 biudžetinių lenkiškų mokyklų. Tai yra dar neregistruotas Gineso rekordas, nes pvz. Rusijoje tik 8 ,USA – nei vienos lenkiškos mokyklos.
Kodėl nutylimi akivaizdūs antilietuviški nusikaltimai? Gėdingi tokio nutylėjimo faktai :
1.Lenkija žinomu istoriniu laikotarpiu atliko ne vieną lietuviškų kaimų sušaudymo, “etninio valymo“ akciją. Lietuviai nutylėjo;
2.Lietuviško Draučių kaimelio sušaudymą atliko okupantų lenkų "akovcų" aktyvistas. Lietuviai nutylėjo;
3.Rytų Lietuvoje tebevykdoma gyventojų „tuteišių“, kalbančių „poprostu“, priverstinė polonizacija,diskrim inacija. Lietuviai nutyli;
4.Atvirai tautiniu pavadinimu, lyg būtų karo metas, įregistruota "Lietuvos lenkų rinkimų akcija", LLRA. Lietuviai nutyli.
Gėdingi lietuvių nutylėjimai padrąsina antivalstybinės LLRA aktyvistus nebaudžiamai kurti Rytų Lietuvoje autonomiją de facto. LLRA veikla seniai tapo baudžiamosios teisės objektu.
Kodėl Lietuvos Generalinė prokuratūra yra neveiksni, simptomiškai “nutyli“ pavojingą LLRA veiklą Rytų Lietuvoje? Algos per mažos?

Pagarbiai Arvydas Damijonaitis
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 vizitor 2014-11-16 18:09
taip painiai paraset, nes arba nezinot gerai tos istorijos arba tycia pritempinejat. Tiesa ta, kad lietuviai kure TAUTINE VALSTYBE, o zemaiciu bajoras Pilsudskis norejo atkurti LDK. Tiesa ir tai, kad jo armijoje buvo ir taip pat mastanciu lietuviu. Tiesa ir ta, kad Leninas skubejo pripazint Lietuvos valstybe, kad susilpnintu Pilsudskio pozicijas, nes sis zemaitis isties isgelbejo Europa nuo Lenino Trockio bolsevikines revoliucijos. Jei visi lietuviai butu dejesiprie Pilsudskio, tai galimas daiktas, kad bolsevikai butu kara pralaimeje. Taciau butume prarade tautine valstybe. Dabargi Lenkija sudaro 13 nemazu mazumu. Ir lenkija yra kvailai pasirasiusi su Strasburo Zmogaus teisiu Europos Taryba tautiniu mazumu chartija, ir ja ratifikavo kurios pagrindu Putinas gali bet kada sutrupint, sunaikint Lenkija, kaip kad naikina Ukraina. Nes Rusija Chartija pasirase, bet neratifikavo, o Ukraina pasirase ir ratfikavo. Anglija tik tas tautas pripazista "tautine mazuma" kurios neturi savo valstybes ir kurios nuo seno gyvena teritorijoj. Todel knistis Putinas gali tikpo Skotijos separatistais ar kokiais Velso. Bet tai ne beda.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Libertaras 2014-11-10 09:43
J. Pilsudskio anūko primityvaus mąstymo išraiška.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24