„CU“ arba nauja tradicija

2014-09-04, 17:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Lietuvoje turime naują tradiciją. Prasidėjus rugsėjui, iškilmingai skelbiame naujus ne tik mokslo, bet ir politinius metus. O visa tai įvyko dėka drąsios Prezidento rūmų šeimininkės, pakvietusios į inauguraciją visą vyriausybę in corpore, kad  duotų  jai, kaip sakoma mūsų rytinių kaimynų, „CU“ („cennyje ukazanija“), kaip  jie turi valdyti ateinančiais metais.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, plastilininis žmogus, vėliau vykusioje spaudos konferencijoje prezidentės lūpomis padėkojo už jo vyriausybei iškeltus uždavinius ir pažadėjo juos įvykdyti (jei pakaks pinigų – numykė droviai).

„Motinos“, kaip vėliau bandė paversti šį įvykį juokais Seimo narys A. Sysas, įsakymų buvo septyni.   Vyriausybė turi padidinti kariuomenės išlaidas – toks buvo D. Grybauskaitės pirmasis punktas. Tolesnių punktų chronologine tvarka neprisimenu, bet buvo maždaug taip: reikia paremti Lietuvos verslininkus, kenčiančius dėl Rusijos embargo, efektyviai įsivesti eurą (be jokio dirbtinio kainų kėlimo), grąžinti pensijų įsiskolinimus pensininkams, padidinti mažas pensijas ir darbo užmokestį, pasirūpinti, kad būtų sumažinta „socialinė atskirtis“. Vos nepamiršau. Ir, žinoma, užtikrinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę (t.y. pastatyti suskystintų gamtinių dujų saugyklą, energetinį tiltą į Lenkiją, naują atominę ir t.t...). Punktas Nr. 7 – iš naujo priimti specialią Rytų Lietuvos programą, kur situacija, kaip žinoma, yra „jautri“, ir jei ten neinvestuosime mes, tai padarys kiti – daugiaprasmiškai perspėjo ministrus visada budri prezidentė.

Jos rūpestinga kalba rūpinantis tėvynės gerove buvo net graži. Užduotys teisingos. Tegul kas nors pabando prisikabinti. Vyriausybė turi duoti armijai, pensininkams, verslininkams, nepasiturintiems, investuoti į energijos projektus ir, svarbiausia, nepažeisti fiskalinės drausmės, ko nepamiršo  priminti premjerui D. Grybauskaitė. Tai užduotis nebent Saliamonui, kuris galėtų pripilti iš tuščio.

A. Butkevičiaus, deja, ne Saliamonas, todėl neaišku, kaip bus pripilta. Tačiau Ministras Pirmininkas ir taip dėkojo prezidentei už nubrėžtus veiklos tikslus. Tikriausiai paveiktas emocijų jis akimirką pamiršo, kad vyriausybė turi savo programą. Bet tai smulkmena, kai galvoje kitos problemos. Ir svarbiausia yra konstitucinės daugumos praradimas, ką neišvengiamai gali panaudoti valdinga Daukanto aikštės Prezidento rūmų šeimininkė. Vien pagalvojus apie tai A. Butkevičiaus pagarba prezidentei  pradeda augti geometrine projekcija. Į rūmus pradės bėgioti pasišokėdamas, ir ne tik pirmadieniais, kaip iki šiol.

Žiūrėdamas į inauguraciją, susidarau įspūdį, kad iš tikrųjų pradedame laikytis politinių Kremliaus ar „batkos“ iš Baltarusijos papročių. Juk tik ten „prezidient“ šaukia ministrus (arba ir visą vyriausybę) kaip pavaldžius sau bajorus, kad šie atsiskaitytų už padarytus darbus ir gautų kitų pavedimų. Truputį pasijuokiame iš šios rytinių kaimynų tvarkos, prie progos įsmeigdami smeigtuką dėl demokratijos stokos. O  kad  patys  pamažu įgyjame tą  patį, tai jau kita pasaka.

Vyriausybei ir jos šefui dėl visa ko primenu, kad kol kas Lietuvoje mes turime kabinetinę-parlamentinę politinę sistemą. Joje prazidentės kompetencija ribota, susijusi su gynyba ir užsienio politika, vykdoma konsultuojantis su vyriausybe. Visa kita, kai kalbama apie politinių sezonų pradžią, tai prezidentės D. Grybauskaitės ir jos politinių Rytų „kumirų“ kalkė. Tačiau su tuo pasveikinti Lietuvos nenorėčiau...

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#2 Andžej 2014-09-14 09:08
Tuteišių partijos LLRA klapčiukai įkyrūs propagandistai ir informatoriai su pasigardžiavimu nuolat skleidžia dezinformaciją reneamuodami politinį lavoną.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Andžej 2014-09-14 09:08
Tuteišių partijos LLRA klapčiukai įkyrūs propagandistai ir informatoriai su pasigardžiavimu nuolat skleidžia dezinformaciją reneamuodami politinį lavoną.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24