Kaip vietoje šventinės nuotaikos nepadovanoti rūpesčių?

2022-12-19, 15:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kaip vietoje šventinės nuotaikos nepadovanoti rūpesčių? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Komentuoja teisės firmos „Sorainen“ darbo teisės ekspertė, advokatė Jurgita Karvelė ir vyresnioji teisininkė Gerda Skirbutienė

Artėjant šventėms daugelis įmonių galvoja, kaip nustebinti savo darbuotojus ir kokiomis kalėdinėmis dovanomis juos pradžiuginti. Dovanos kolektyvui neabejotinai gali būti gražia tradicija ir nuoširdžiu padėkos gestu, tačiau, neįvertinus tam tikrų teisinių niuansų, taip pat gali tapti papildomu galvos skausmu tiek pačiam darbuotojui, tiek įmonei. Kaip to išvengti?

Visų pirma, kai kurios dovanos darbuotojui gali lemti papildomas išlaidas. Svarbu nepamiršti, kad, jei bendra dovanų suma per metus viršija 200 eurų, tuomet nuo tokių dovanų vertės privalu apskaičiuoti ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį ir socialinio draudimo įmokas.

Viršijus šią sumą mokestinės prievolės atsiranda nepriklausomai nuo to, ar dovanojami pinigai, ar daiktai ir dovanų čekiai. Tad, pavyzdžiui, nusprendus Kalėdų proga darbuotojui padovanoti naują mobilųjį telefoną ar kitą brangesnę dovaną, darbuotojas nuo jos vertės privalės sumokėti mokesčius. Taip pat svarbu ir tai, kad dovanojant pinigus sumokėti „Sodros“ įmokas privalu net, kai dovanos suma neviršija 200 eurų. Tokiu atveju atleidžiama tik nuo prievolės mokėti gyventojų pajamų mokestį. Tad, siekiant nesukelti darbuotojui papildomų išlaidų, gali būti pravartu vietoje pinigų dovanoti atitinkamos vertės dovanų čekius.

Žinoma, mokesčiai nereiškia, kad įmonės negali būti dosnios savo darbuotojams. Darbdaviai gali rinktis darbuotojui tenkančias mokestines prievoles padengti įmonės sąskaita, tačiau tokiu atveju kalėdinių dovanų biudžetas gerokai padidėja. Norint papildomų išlaidų išvengti reikėtų įsitikinti, kad darbuotojui per metus padovanotų dovanų vertė neviršija minėtos 200 eurų sumos.

Darbdaviams taip pat svarbu dovanas tinkamai įforminti vidinėse įmonės taisyklėse ar tvarkose. Tam tikro paskatinimo aiškiai neįvardinus kaip dovanos gali kilti nesusipratimų. Pavyzdžiui, kiekvienais metais prieš Kalėdas darbuotojui kaip dovaną skiriant tam tikrą sumą pinigų, gali susidaryti įspūdis, kad tai yra priedas prie atlyginimo ar premija, kurios darbuotojas gali tikėtis kasmet. Kažkuriuo metu įmonei nusprendus tokios dovanos atsisakyti darbuotojas gali jos pareikalauti. Trūkstant tinkamo dovanos įforminimo ginčą nagrinėjanti įstaiga gali pripažinti, kad kaip dovana mokėta pinigų suma iš tiesų yra priedas prie atlyginimo, kurio darbuotojas kiekvienais metais tikisi pagrįstai ir kuris turi būti atitinkamai apmokestinamas.

Siekiant tokių rizikų išvengti į Kalėdines dovanas darbuotojams verta pažiūrėti kūrybiškai – rinktis nebūtinai brangias, bet įdomias ir prasmingas dovanas, vietoj pinigų dovanoti dovanų čekius arba pagalvoti apie papildomas vertes darbuotojui – pavyzdžiui, akcijų opcionus, kurie darbuotojus ilgalaikėje perspektyvoje skatintų išlikti lojaliais. Tuomet šventine nuotaika darbuotojai galės džiaugtis be papildomų rūpesčių ir išlaidų.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24