Merė Marija Rekst: dirbame, kad Vilniaus rajono mokiniams nieko netrūktų

2022-09-02, 16:35
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Merė Marija Rekst: dirbame, kad Vilniaus rajono mokiniams nieko netrūktų Nuotr. L24.lt (Marliena Paškovska)

Apie tai, kaip Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigos pasirengė naujiems mokslo metams, pasakoja Vilniaus rajono merė Marija Rekst.

Gerbiama Mere, kokie pokyčiai švietime laukia naujais mokslo metais?

Marija Rekst: Vaikų gerovė visada buvo Vilniaus rajono savivaldybės prioritetas. Daugiausia Savivaldybės biudžeto lėšų skiriame būtent švietimui. Vilniaus rajone daugėja gyventojų, todėl statome naujas švietimo įstaigas, labai gerai aprūpintos jau veikiančios mokyklos ir vaikų darželiai. Nuo šių metų rugsėjo į švietimo įstaigas ateis karjeros konsultavimo specialistai, o Vilniaus rajone gyvenantiems švietimo, socialinių, kultūros specialybių studentams Vilniaus rajono savivaldybė siūlo motyvacinį paskatų paketą – 250 eurų stipendijas kas mėnesį, profesinę patirtį ir darbą Vilniaus rajono įstaigose. Prognozuojame, kad ši motyvacinė priemonė pritrauks Vilniaus rajonui reikalingų aukštos kvalifikacijos specialistų ir paskatins studentus rinktis profesijas, kurių specialistų šiuo metu itin trūksta, tarp tų ir mokytojų. Dirbame, kad mūsų mokiniams nieko netrūktų.

O kokiais laimėjimais švietimo srityje Vilniaus rajonas ypač didžiuojasi?

Marija Rekst: Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigose sudarytos išskirtinės mokymosi ir mokymo sąlygos. Be galo džiaugiuosi, kad noras mokytis Vilniaus rajono švietimo įstaigose atsispindi augančiuose mokinių skaičiuose, tą įrodo ir didėjantis pirmokų skaičius. Norėčiau padėkoti mokinių tėvams už pasitikėjimą ir patikėjimą mums šios itin svarbios – jų vaikų mokymo ir asmenybės formavimo – misijos.

Jau ketverius metus Vilniaus rajono savivaldybė kompensuoja mokytojams ir pagalbos mokiniui specialistams, važiuojantiems į darbą nuo trijų iki 40 km į vieną pusę ir atgal atstumu, dalį kelionės išlaidų.

Vilniaus rajono savivaldybė visiems tėvams, neatsižvelgiant į jų socialinę padėtį, Savivaldybės biudžeto lėšomis kompensuoja 30 proc. mokesčio už vaikų maitinimą švietimo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas. Be to, Savivaldybė taiko papildomas lengvatas nuo 50 iki 100 proc. tėvams už vaikų išlaikymą, atsižvelgdama į jų socialinę padėtį ir kitas priežastis.

Vilniaus rajono savivaldybė jau penktus metus iš eilės išlaiko papildomai įsteigtus mokyklų valgyklų darbuotojų etatus. Šis sprendimas leido net iki 50 proc. sumažinti kainas už maistą mokyklos valgyklose ir užtikrinti, kad maistas būtų sveikas, šviežias ir skanus.

Labai sklandžiai ir komfortiškai mūsų rajone vyksta mokinių pavėžėjimas. Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigos turi 49 mokyklinius autobusus, iš kurių net 23 autobusai įsigyti Savivaldybės biudžeto lėšomis.

Tuo metu, kai infliacija tapo kone visuotine ir visi aplinkui kelia kainas, mokesčiai už Vilniaus rajono menų ir muzikos mokyklų lankymą yra vieni mažiausių Lietuvoje, o Vilniaus rajono savivaldybės sporto mokyklos lankymas yra visiškai nemokamas.

Kadangi Vilniaus rajono savivaldybės ir mūsų seniūnijos aktyviai bendradarbiauja su partneriais Lenkijoje, mūsų mokiniai kasmet turi galimybę turiningai leisti vasaros atostogas Lenkijoje. Be to, mokinių vasaros stovyklų organizavimui mūsų šalyje Savivaldybė šiemet skyrė beveik 30,5 tūkst. eurų.

Siekiant užtikrinti pradinių ir kitų klasių mokinių saugų ir prasmingą laiko po pamokų leidimą ir galimybę gerinti savo mokymosi pasiekimus, o vaikų tėvams sudaryti palankias sąlygas derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus, nuo 2018 m. spalio 1 d. Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų pailgintos dienos grupėms organizuoti buvo skirtos pagalbos mokiniui specialistų pareigybės. Vilniaus rajono savivaldybė finansuoja šių etatų išlaikymą, o tai savo ruožtu leidžia Vilniaus rajono šeimoms sutaupyti šeimos biudžeto lėšų.

Tarp mūsų prioritetų – vaikų ir jaunimo ugdymas, puoselėjant jų pagarbą krikščioniškoms vertybėms. Labai džiaugiuosi, kad mūsų mokyklose organizuojami įvairūs konkursai, piligriminiai žygiai ir kitos veiklos. Mūsų mokyklose puoselėjama tradicija jaunimą ugdyti krikščioniškų vertybių pagrindu.

Kaip Vilniaus rajono savivaldybės pavaldumo vaikų darželiai ir mokyklos pasirengė naujiems mokslo metams?

Marija Rekst: Švietimo įstaigos atnaujinamos kasmet prieš naujus mokslo metus. Šiemet 34 rajono vaikų darželiuose ir mokyklose atlikti remonto darbai, sutvarkyta aplinka, suremontuotos arba atnaujintos vaikų žaidimų aikštelės, įsigyti baldai. Šiam tikslui Savivaldybė skyrė beveik 600 tūkst. eurų. Mažesni darbai bus baigti iki prasidedant mokslo metams, o didesni statybos darbai dar šiek tiek užtruks.

Pernai pastatytas Pagirių lopšelio-darželio „Pelėdžiukas“ priestatas šešioms ikimokyklinio ugdymo grupėms. Projekto vertė – 2 mln. eurų.

Neatpažįstamai keičiasi Valčiūnų vaikų lopšelis-darželis. Šiuo metu 700 tūkst. eurų vertės modernizacija vyksta tiek pastato viduje, tiek jo išorėje, bus sutvarkyta aplinka – teritorija bus aptverta, bus atnaujinti takai.

Naują „veidą“ įgaus ir Vaidotų mokykla-darželis „Margaspalvis aitvarėlis“. Atliekamų remonto ir modernizavimo darbų vertė – 1,3 mln. eurų. Baigti architektūriniai ir konstrukciniai, vidaus apdailos, vandentiekio ir nuotekų, šildymo, vėdinimo sistemų, elektros instaliacijų tvarkymo darbai. Šiuo metu sprendžiami pastato išorės sienų ir stogo modernizavimo darbai, vyksta aplinkos tvarkymo planavimas.

Pradėjome naujo 125 vietų vaikų darželio statybas Didžiojoje Riešėje. Projekto vertė – apie 3,1 mln. eurų. Darbus planuojama baigti iki 2024 metų pabaigos.

Mokinius pasitinka atnaujinamos mokyklos. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijoje tęsiami statybos darbai (1,2 mln. eurų), modernizuojamos Nemėžio Šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos (1,5 mln. eurų). Vyksta Kalvelių Stanislavo Moniuškos gimnazijos vidaus patalpų modernizavimas (1,7 mln. eurų): atnaujintos visos vidaus patalpos, klasės, sporto salė, valgykla, aktų salė, priešmokyklinio ugdymo patalpos, įrengtas liftas. Prie gimnazijos atsirado ir vaikų žaidimų aikštelė.

Šiemet pradėjome statyti gražų Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijos priestatą, kur įsikurs sporto ir aktų salės. Projekto vertė – 2 mln. eurų, projektą finansuoja Vilniaus rajono savivaldybė ir draugija „Wspólnota Polska“.

Medininkų Šv. Kazimiero gimnazijoje atnaujinamos išorinės patalpų, kuriose įsikūrusios sporto salė ir valgykla, sienos. Modernizavimo darbus finansuoja Vilniaus rajono savivaldybė (450 tūkst. eurų).

Maišiagalos vaikų darželyje-lopšelyje ir Pagirių gimnazijoje įgyvendinami sutaupyti leisiantys aplinkosaugos projektai. Šiose įstaigose įrengti saulės moduliai, kurie leis, be kita ko, sumažinti išlaidas elektrai, o nuosavos elektros gaminimas liudija mūsų rūpestį švaria aplinka rajono gyventojams.

Šiemet duris atvers atnaujinta Rudaminos meno mokykla. Modernizacijos projekto vertė – apie 4 mln. eurų. Visą šią sumą šiam tikslui skyrė Savivaldybė. Į šiuolaikines patalpas iš Rudaminos daugiafunkcio kultūros centro persikels ne tik Vilniaus rajono savivaldybės centrinė biblioteka, bet ir Meno mokyklos mokiniai, kurie, kol vyksta modernizacija, mokosi Rudaminos vaikų darželio pastate. Baigus modernizaciją, vaikų darželio patalpos atsilaisvins, o tai leis priimti į darželį daugiau vaikų.

Vilniaus rajone sklandžiai veikia ir kultūrinę veiklą vykdo du didžiuliai daugiafunkciai kultūros centrai – Nemenčinės ir Rudaminos. Nemenčinės įstaiga jau gražiai renovuota už beveik 3 mln. eurų, o šiuo metu pradedame Rudaminos įstaigos modernizavimo darbus.

Gerbiama Mere, kokių žingsnių imtasi, kad vaikai rajone turėtų galimybę sportuoti geromis sąlygomis?

Marija Rekst: Savivaldybė daug dėmesio skiria sporto infrastruktūros plėtrai. Sporto aikštelės įrengtos beveik prie kiekvienos rajono mokyklos. Dalis jų – tai daugiafunkcės, gerai įrengtos naujos sporto aikštelės. Vien pastaraisiais metais atnaujinome sporto aikšteles Nemėžyje, Mickūnuose, Medininkuose, Maišiagaloje, Juodšiliuose, Lavoriškėse, Paberžėje. Vidutiniškai per metus įrengiame po 3-4 sporto aikšteles. Šiuo metu vyksta Nemėžio Šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos sporto aikštelės atnaujinimas – šiemet jai atnaujinti skirta 600 tūkst. eurų.

Kokie dar pokyčiai laukia Vilniaus rajono mokinių naujais mokslo metais?

Marija Rekst: Nuo š. m. rugsėjo švietimo įstaigose atsiras karjeros konsultavimo specialistų, kurie 11-12 klasių mokiniams patarinės renkantis būsimą profesiją ir karjeros kelią. Vilniaus rajono pedagoginėje ir psichologinėje tarnyboje neseniai įsteigta 4,3 tokių specialistų etato, dar 5,5 etato įsteigta Avižienių, Nemenčinės Konstanto Parčevskio, Nemenčinės Gedimino, Nemėžio Šv. Rapolo Kalinausko, Pagirių, Rudaminos Ferdinando Ruščico ir Rudaminos „Ryto“ gimnazijose.

Tose mokyklose, kuriose nebuvo galimybės įdarbinti profesinio konsultavimo specialistų, šias paslaugas teiks Vilniaus rajono pedagoginėje ir psichologinėje tarnyboje įdarbinti specialistai.

Vilniaus rajono savivaldybė kasdien stengiasi pasiūlyti jauniausiems savo gyventojams – mūsų ateičiai – patrauklius ugdymo pasiūlymus šiuolaikiniuose ir komfortiškuose vaikų darželiuose ir mokyklose.

Ačiū už pokalbį.

Marija Rekst: Ir aš dėkoju už pokalbį. Visiems linkiu itin sėkmingų 2022/2023 mokslo metų.

www.vrsa.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24