Sėkmė mokykloje: reikia ne motyvacijos, o disciplinos

2022-08-12, 12:10
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gintarė Pugačiauskaitė Gintarė Pugačiauskaitė

Jeigu turite atžalų, besimokančių mokykloje, o gal tiesiog domitės švietimo naujienomis, tikrai girdėjote sąvoką nemotyvuotas vaikas. Ką tai reiškia? Žinoma, vien blogybes: jam nesiseka mokytis, nes nerodo noro, entuziazmo, susižavėjimo, nededa pernelyg didelių pastangų.

Kaltė šiuo atveju iš dalies verčiama ant paties vaiko pečių. Jis nedega noru, vadinasi, tai jo vidinė problema. Be abejonės, kritikos strėlės laidomos ir į mokytojus: pedagogai nesudomina savo mokomuoju dalyku, nesužavi charizma, neįkvepia inovatyviais mokymo metodais. Nėra įdomybių, vadinasi, nėra motyvacijos, o tai reiškia absoliutų pasyvumą visame ugdymo procese.

Tiesa, kartais tuo piktnaudžiauja ir patys mokiniai: „man neįdomu, todėl galiu nesimokyti. Kai mokytojas sudomins, tada gal ir aš rodysiu pastangas“.

Su tokiu ydingu mąstymu, mano galva, jau nukeliavome link skandalingos dabartinės situacijos: matematika neįdomi, nėra motyvacijos ją mokytis, taigi rezultatai niekam tikę. O štai anglų kalba, kurią vaikai išmoksta žaisdami vaizdo žaidimus, naršydami socialiniuose tinkluose ir kitaip pramogaudami, einasi kaip iš pypkės. Mokiniai tiesiog vedami keliu įdomu – neįdomu, kuris iš esmės reiškia darau – nedarau.

Aš, kaip mokytoja, savo darbe niekada nesu sakiusi apie vaiką, kad šis yra nemotyvuotas. Juk ne patys mokiniai sugalvojo, kad jie turi būti motyvuoti tam, jog galėtų mokytis. Mokymuisi tereikia elementarių priemonių (vadovėlio, sąsiuvinio, rašiklio) ir motyvacija tikrai nėra viena iš jų. Taip pat nereikia mokinių tikinti, kad šiems mokykloje turi būti įdomu. Nes neturi.

Mokykla nėra įstaiga, skirta pramogoms, vadinasi, įdomumo kriterijus čia net negali būti taikomas. Ugdymo įstaigoje vaikai ugdomi, ir tiek. Čia jie privalo mokytis to, kas jiems įdomu, ir to, kas neįdomu.

Lygiai kaip man ar Jums neįdomu plauti grindis, lankstyti skalbinius, mokėti mokesčius, eiti pas gydytoją, laukti eilėje banke. Tik įsivaizduokite, kas atsitiktų pasauliui, jeigu visi imtų veikti tik tai, kas jiems įdomu?

Gyvenimas, būkime atviri, sudėliotas iš daugybės nykių kasdienybės darbų. Žinoma, mes privalome atrasti sau mielų dalykų, hobių, pramogų. Tačiau jeigu vien pramogausime, kur nueisime?

Taigi ko imtis ir kaip prieš naujuosius mokslo metus paskatinti savo vaikus? Imtis paprasčiausios disciplinos, mokyti tinkamai išnaudoti savo laiką, laikytis dienotvarkės. Padėkite savo vaikui planuoti dieną taip, kad joje būtų aiškių pareigų, pavyzdžiui: valandą savo kambaryje pasimokyti spręsti lygtis; parašyti 450 žodžių lietuvių kalbos rašinėlį; iššluoti grindis prieškambaryje.

Darbai turi būti tikslūs, konkretūs, geriausia iškart nurodyti, kaip vaikas mokysis, ką mokysis ir net vietą, kurioje tai atliks. Į dienotvarkę būtinai įterpkite ir keletą laisvalaikio veiklių, pavyzdžiui: valandą pažaisti vaizdo žaidimus, suvalgyti pyrago gabalėlį, dvi valandas praleisti su draugais kieme.

Tačiau jokiu būdu nereikia pabrėžtinai skirstyti darbų į malonius ir nemalonius, įdomius ir neįdomius. Pavyzdžiui, aš susirašau į savo dienotvarkę viską: siurbti grindis, valandą sportuoti, išsiplauti galvą, dvi valandas paskaityti, parašyti straipsnį, paskambinti močiutei, paruošti mokiniams gramatikos užduotis. Tada tiesiog judu per tuos darbus (nebūtinai eilės tvarka), išbraukiu jau atliktus ir galiausiai džiaugiuosi savo produktyvumu. Atpildas ir pasitenkinimo jausmas ateina po to, kai padirbėjame, o ne prieš tai, todėl laukti tariamos motyvacijos ar stimulo yra beprasmiška.

Tiesa, nereikia perkrauti dienotvarkės, perspausti savęs. Jeigu šiandien jaučiuosi prastai ir nenoriu sportuoti ištisą valandą, aš pasportuoju 20 minučių. Tai taip pat labai svarbu: geriau daryti, kad ir labai trumpam, negu visai nedaryti. Tokia taktika puikiai tinka ir mokiniams: geriau paspręsti lygtis 15 minučių negu nė neatsiversti sąsiuvinio. 

Tereikia išmokti laikytis disciplinos, judėti per tuos nedidelius įdomius ir nelabai įdomius kasdienius darbus. Motyvacija čia niekuo dėta. Kitos savybės irgi. Gyvenime sekasi tiems, kurie ryžtingai atlieka tai, ką reikia atlikti, nepamiršdami nudžiuginti savęs tuo, kas miela širdžiai.

Portalo l24.lt korespondentė, Talino Europos mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24