V. Tomaševski: Būtina sustabdyti tautinės nesantaikos kurstymą

2022-03-08, 11:11
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Valdemar Tomaševski Valdemar Tomaševski

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemar Tomaševski, komentuodamas agentūrai ELTA Ukrainoje prasidėjusį karą, vėl ganėtinai dviprasmiškai aiškina kilusio konflikto priežastis, vienareikšmiškai smerkdamas Rusijos agresiją Ukrainoje. Tačiau šalies viduje įvesta visų rusiškų ir baltarusiškų TV kanalų „cenzūra“ yra, jo manymu, nedemokratiškas precedentas, kurstantis tautinę nesantaiką.

„Lietuvos lenkų sąjunga iš karto pasmerkė kariuomenės įsiveržimą į Ukrainą. Tą pačią dieną – ketvirtadienį – atšaukėme visus renginius, Užgavėnes. Mes tai padarėme – tautinė mažuma, Vilniaus krašto bendruomenė. Kadangi žūsta žmonės, mes negalime linksmintis. Mes tai padarėme, o kiti linksmi renginiai visgi įvyko, buvo Rumšiškėse ir taip toliau. Tai rodo, kad mes labai išgyvename dėl šios situacijos. Vienareikšmiškai“, – sako europarlamentaras.

Tačiau sprendimų stabdyti rusišką propagandą skleidžiančių medijų V. Tomaševski vienareikšmiškai nebevertina. Politikas teigia suprantąs, kad karo sąlygos diktuoja savą logiką, tačiau, akcentuoja jis, sustabdytos rusiškų kanalų transliacijos turi daugiau žalos nei naudos. Europarlamentaras tikina, kad taip sukuriamos paskatos kurstyti tautinę nesantaiką. Todėl, jo teigimu, priimant sprendimus tiesiog privalu politiką atskirti nuo sporto ir kultūros.

„Bet yra kitas labai svarbus momentas – kodėl išjungti kanalai, kur net žinių laidų nėra, kur tik filmai ar kažkokios pramoginės laidos. To negali būti, taip duodamas signalas, kad viskas, kas yra susiję su rusų ir baltarusių tauta, yra blogai. Tai yra neteisinga“, – piktinasi V. Tomaševski.

Ir būtent šiame kontekste, aiškina jis, kurstoma tautinė nesantaika, kuri netgi perauga į tam tikrą agresiją, nukreiptą į tautines mažumas.

„Į tai žiūriu labai neigiamai ir protestuoju prieš tai. Man skambina rinkėjai ir aš, kaip europarlamentaras, sakiau, kad žiniasklaida negali taip kurstyti tautinės nesantaikos. Tai yra nusikaltimas. Jei mes to nesustabdysime šiandien, tai rytoj mes turėsime labai skaudžių pasekmių“, – teigia jis.

„Šiandien iškilo grėsmė kai kuriems mūsų tautinių mažumų atstovams. Visų pirma rusų ir baltarusių tautybės. Mes padarysime viską, kad juos apgintume“, – teigia jis.

Panašiai V. Tomaševski vertina ir garsiai nuskambėjusią sporto pasaulio reakciją į Rusijos agresiją. Kremliaus veiksmai Ukrainoje sukėlė įvairias sankcijas, buvo atšaukti įvairūs sporto renginiai. Tačiau, V. Tomaševskio manymu, toks sprendimas yra perteklinis. Įvesti apribojimai, tikina politikas, taip pat kursto tautinę nesantaiką. Politikas kartoja – nors karas ir prasidėjo, privalu yra atkirti politiką nuo kultūros ir sporto. Priešingu atveju bus blokuojama netgi rusiška muzika ir dainos, kaip tau jau padarė Klaipėdoje „Raduga“ radijo stoties savininkas.

To, kaip atremti Rusijos agresyvią politiką, V. Tomaševski nenori komentuoti. Politikas tik leidžia suprasti, kad Kremliaus agresijos Ukrainoje priežastys yra susijusios ne vien su ydinga Rusijos režimo prigimtimi, bet ir su susiklosčiusiomis aplinkybėmis Europoje ir Baltarusijoje.

„Aš nenoriu to komentuoti, kadangi tai yra nesąmonė. Ilgas pigus politikavimas privedė prie šios neleistinos situacijos ir karinių veiksmų. Aš apie tai kalbėjau prieš dvejus metus, kada Baltarusijoje buvo keliamas dirbtinis konfliktas. Mums nereikėjo ieškoti jokių revoliucijų. Jeigu to nebūtų, šiandien matytume nepriklausomą Baltarusiją. Mes patys pastūmėme Baltarusiją į Rusijos pusę, kuri ją praktiškai prarijo. O kai prarijo, tai įvyko tas, kas jau įvyko. Šiaurėje atsirado nauja, ilga „Ukrainos ir Rusijos“ siena. Bet aš daugiau to nekomentuosiu, nes neįmanoma to komentuoti“, – teigia politikas.

V. Tomaševski ir anksčiau, vertindamas Rusijos agresiją prieš Ukrainą, buvo linkęs akcentuoti įvairias susiklosčiusias aplinkybes Europoje ar Ukrainos viduje. Pavyzdžiui, komentuodamas 2014 metais Rusijos okupuotą Krymą, jis pareiškė, kad, leidžiant susiformuoti Kosovui, buvo atidaryta „Pandoros skrynia“.

„Dabar yra taip, kaip yra. Yra tam tikras precedentas. Yra įvairių nuomonių, bet blogybė buvo padaryta būtent tada. Ši mitinė „Pandoros skrynia“ atidaryta. (…) Jeigu buvo vienas atvejis, kodėl dabar ir kiti negali pasinaudoti tokia pat teise? Nereikėjo to daryti“, – 2014 m. kovą portalui DELFI sakė politikas.

Apie tą pačią pravertą „Pandoros skrynią“ V. Tomaševski kalba ir praėjus 8 metams, kai Rusija įsiveržė į visą Ukrainos teritoriją.

„Lietuvoje ratifikavome dokumentą dėl antros albanų valstybės. Ir mes balsavome Seime, ir visi buvo patenkinti. Aš nebalsavau, nebalsavo dar keli parlamentarai. Ir tai buvo tam tikra provokacija, tam tikras „Pandoros skrynios“ atidarymas. Dabar mano sąžinė yra rami“, – jau įsiplieskus Rusijos ir Ukrainos karui sakė V. Tomaševski.

„Bet aš smerkiu Putino ir Kremliaus veiksmus. Tai yra nepriimtina. XXI amžiuje reikia kalbėtis, o ne pradėti karinius veiksmus“, – apibendrina LLRA-KŠS lyderis.

Elta, L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24