Rita Tamašunienė: Antiinfliacinis skydas Lenkijai – infliacijos smūgiai Lietuvos žmonėms

2022-01-28, 12:20
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Rita Tamašunienė Rita Tamašunienė © L24.lt (Marlienos Paškovskos) nuotr.

Kainos kyla ir dar kils – žiniasklaidoje pranešimų antraštės mirga nuo žinučių apie kainų augimą, o žmonės priversti spręsti savo kasdienius rūpesčius ir suktis iš padėties: iš ko sumokėti mokesčius ar kaip nusipirkti būtiniausių produktų, įsipilti degalų. Valdantieji, pasiklydę „vertybinės“ užsienio politikos paieškose, atrodo, palieka savo piliečiams kapstytis patiems. Štai finansų ministrė, paklausta apie Lenkijos iniciatyvas dėl augančių infliacijos rodiklių, pareiškia, kad esame skirtingos valstybės. Gal skirtingos, o gal valdantiesiems patogu taip galvoti ir kitus bandyti įtikinti? Pridėtinės vertės mokestį (PVM) mažina ir kitos Europos Sąjungos šalys: Čekija, Ispanija, Latvija, Italija, Kipras, taip pat Lenkija. Lietuva ir toliau karštligiškai laikosi pozicijos, kad PVM mažinimas nieko neduos. Kitos valstybės sugeba naudą paskaičiuoti, o mes, matyt, esame išskirtiniai? Lyg pas mus ir žmonės, ir verslas iš kitokio molio nulipdyti.

Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki, pristatydamas „Antiinfliacijos skydo Lenkijai“ programą, pareiškė, kad „valstybė – kaip šeima, todėl sunkiais laikais privalu padėti vieni kitiems“. Lenkijos verslininkai, parodydami visuomenei, kad PVM lengvatos nenuguls į jų pelnus, viešai skelbia palyginamąsias produktų ir paslaugų kainas iki ir po PVM sumažinimo. Ir nauda visiems akivaizdi, ir šildymo sezono smūgius lenkai pajus minimaliai.

Štai iniciatyvos, kurių ėmėsi Lenkijos valdantieji:

• maisto produktams – 0% PVM;

• degalams – 8% PVM;

• šildymui – 8% PVM;

• dujoms – sausio mėn. 5% PVM, nuo vasario – 0% PVM;

• elektrai – 5% PVM;

• trąšoms – 0% PVM;

• valstybinė įmonė „PGNiG Obrót Detaliczny” 25% sumažino dujų kainą verslo klientams. Tokią pat nuolaidą dujoms gaus visos mažos paslaugų įmonės (kepyklėlės, kirpyklos ir kt);

• skiriama papildoma parama šeimoms, kurios nesinaudoja centralizuoto šildymo sistemomis nuo 400 iki 1500 zl. per metus (nuo 87 iki 327 eurų) priklausomai nuo pajamų ir šeimos narių skaičiaus;

• nepamirškime, kad jau keli metai mokami vaiko pinigai 500 zl. (109 eurų), tuo tarpu Lietuvoje kiek daugiau nei 70 eurų vos įstengiama išspausti;

• bei 13-oji pensija senjorams.

Tad gal neverta stebėtis, kodėl vis daugiau tautiečių pasirenka maršrutą į Suvalkus, o Lietuvos verslininkai skundžiasi, kad sudėtinga konkuruoti su Lenkijos gamintojais. Tai nėra „nemeilė“ savo valstybei, tai galimybių išgyventi, sutaupyti paieškos, kad užtektų pinigų komunalinėms paslaugoms ir kitiems poreikiams. Jau dabar pasienyje veikiančios degalinės skelbia, kad teks trumpinti darbo laiką, o gal net ir atleisti žmones, nes, sumažėjus klientų srautams ir pakilus minimaliam atlyginimui, išlaikyti darbuotojus tampa vis sudėtingiau. O logistikos įmonės ir privatūs asmenys, tiesiog racionaliai paskaičiavę, degalus pils Lenkijoje, kur litras degalų kainuos mažiau.

Jeigu Vyriausybė įsivaizduoja, kad užteko pajamų padidinimo, patvirtinto kartu su biudžetu, tai tikrovė yra visai kita, reikalaujanti naujų sprendimų ir priemonių. Finansų ministrė lyg puse lūpų šnibžda, gal šildymui reikia PVM iki 5 proc. mažinti. Tai reaguoti reikia čia ir dabar, nedelsiant priimti sprendimus, suteikti savo piliečiams, verslui realią pagalbą, bent laikinai mažinti mokesčius ar plėsti kompensacijų gavėjų ratą. Neturime nacionalinės valiutos kaip Lenkija, bet buvimas eurozonoje – tai taip pat galimybės.

Žinoma, paprasčiau nieko nedaryti, žmonės kažkaip susitvarkys, juk ne pirmą kartą. Tauta kantri ir išradinga. Išgyvenome naktines mokesčių reformas ir drastiškus pensijų bei išmokų sumažinimus. Dabar teks spręsti, kaip išgyventi, kai infliacija pasiekė dviženklius rodiklius ir nežada sustoti. Beje, paradoksalu, kol kitos valstybės mokesčius mažina, Lietuvoje iš valdančiosios daugumos vis dažniau tenka išgirsti apie naujus mokesčius, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto, taršos ar akcizus, bet ne apie atsaką į augančias kainas.

Rita Tamašunienė, Lietuvos regionų frakcijos seniūnė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24