Algirdas – mūsų ar jų?

2014-07-09, 16:33
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Tadeuš  Andžejevski Tadeuš Andžejevski

Vasaros viduryje, kai švenčiame Mindaugo karūnavimą, tautoje paprastai atgyja patriotizmas (kitų Europos šalių pavyzdžiu, viduramžiais mes turėjome savo karalių, todėl ne višta savo nagu iškasė mus iš po karčio), kurį pernelyg dažnai lydi pavydi istorinė atmintis. Pastaruoju metu Lietuvos istorikai įnirtingai atstumia Baltarusijos kolegų, kuriuos kaltina Lietuvos valdovų „pasisavinimu“, pastangas.

Vitebske, Baltarusijoje, vietos bendruomenė pasidovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo paminklą, kuris dėl vedybinės giminystės vadinosi ir Vitebsko kunigaikščiu. Paminklas atrodo  prabangiai. Kunigaikštis jame pavaizduotas jojantis, rankoje laikantis sakalą. Atrodo drąsus ir valdingas, bet nesiruošia medžioti. Sakalas paminklo ekspozicijoje yra tik alegorija, architekto koncepcijoje reiškianti kažkokį simbolį. Algirdo paminklo autorius rodo jį kaip pasiuntinį, kiekvienam iš mūsų turintį po dedikaciją.

„Jis kiekvienam iš mūsų kažką įdeda, kuo mes galime didžiuotis ir ką galime naudoti savo tautinėje  tapatybėje“, – paminklo simboliką paaiškino internete jo autorius Sergejus Bondarenka. O  visada budrus istorikas Česlovas Iškauskas tučtuojau pagavo jo žodį ir iškart parašė straipsnį „Kodėl kaimynai pasisavina mūsų istoriją ir mūsų kunigaikščius?“ Straipsnyje istorikas Baltarusijos menininką mini tik kaip „pasisavintoją“. „Nacionalinio identiteto?“ „Bet kieno? – klausia ir pats atsako į klausimą. – Žinoma, Baltarusijos („gudiškosios“), o ne Lietuvos“. Ir juk aišku, kas seka  iš tolesnės Lietuvos istoriko polemikos, – kad net kiekvienas vaikas žino, jog Algirdas – tai ne koks  Olgierd, kažkoks „gudas“, o Algirdas – lietuvis kūnu ir krauju. Kunigaikščio pasisavinimas yra akivaizdus.

Toliau kūrybiškai vysto mintį, iškeldamas eilinį simbolikos vogimo pavyzdį. Pagal šį pavyzdį, Lietuvos vytį Lietuvos kaimynai pasisavintojai taip pat „pasisavino“? Tik kumelei uodegą į kitą  pusę palenkė, kad neišeitų plagiatas. Bet tegu  tai nieko nesuklaidina. Grobimas akivaizdus, o ir jo tikslas taip pat žinomas – nušvilpti iš Lietuvos istoriją ir jos šlovingus valdovus. Ir kai grobimo akcija jau bus įvykdyta, ateis Senovės sostinės laikas, kurio gudai geidžia, – grėsmingai pranašauja Lietuvos istorikai-sąmokslininkai.

O baltarusiai, kurie kaip tauta tik ieško savo nacionalinio identiteto šaknų, mato reikalą visiškai kitaip. Algirdas buvo jų pilies, atitekusios jam  kaip žmonos Marijos, tenykščio valdovo dukters, kraitis, kunigaikštis. Todėl jie laiko lietuvį savu (kaip ir laiko save lietuvių palikuoniais), teisingai juos valdžiusiu. Būdamas pagonis, nedraudė jiems krikščioniško tikėjimo, kalbėjo kaip savas jų rusinų kalba, ir – kas gali būti svarbiausia – kaip teisėtas valdovas apsaugojo juos nuo laukinių mongolų ir totorių ordų. Taigi narsiam ir karingam  valdovui priklauso paminklas.

Taip pat reikėtų atsiminti, kad tais laikais, apie kuriuos kalbame, Lietuvos Didžiosios   Kunigaikštystės žemės ir slavų tautos sudarė 90 proc., ir tik 10 proc. joje  buvo, šiandienine  žodžio prasme, lietuviai. Todėl nenuostabu, kad baltarusių, vėl atrandandančių savo istoriją, dalis tapatina save su LDK, kurią jų protėviai palaikė kariniu atžvilgiu, veikė ją kultūriškai, įtakojo ideologiškai, skleisdami, pavyzdžiui, krikščioniškąją religiją. Tačiau stebina kai kurių Lietuvos istorikų ir politikų požiūris, jų pavydus nenoras, kad kažkas „savintųsi“ jų istoriją ir valdovus.

Algirdas, kaip rašo lenkų istorikas Jerzy Ochmanski, buvo vienas iš didžiausių viduramžių politikų.

Todėl jo kario šlovės ir valdovo puikumo pakaks visiems šiandienos LDK paveldėtojams. O klausimas: „Kieno Algirdas – mūsų ar jų?“ – tikrai įžeidžia šio įžymaus geležies epochos lyderio  atminimą.

Tadeuš  Andžejevski

Komentarai  

 
#2 labusas 2014-07-10 16:10
"O klausimas: „Kieno Algirdas – mūsų ar jų?“ – tikrai įžeidžia šio įžymaus geležies epochos lyderio atminimą." Tikrai įžeidžia? Ar Tamsta labai įsižeidei, kai iš lenkų jie K. Kalinauską pasisavino? Ne? esi tikras internacionalistas, Lenino anūkas...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Ne kosmosas 2014-07-10 11:23
Taip. Istorikai Lietuvoje – darmajiedai ir tiek. Ir dar kiek jų daug. Šiūkšlynas, o ne prasmės visokie Jų pranešimai. Aš taip tiesiai išdržčiau - Jūs taip ir nenusigavot iki Saulės mūšio tyrimo, iki Pilėnų ir t.t. Visas Jūsų siekis - tęstis kaip seniau ir veisti niekus, glaistant sovietinio prisitaikėliško elgesio gėdas.
Aš archeologams tiesiai drožčiau – „nevaizduokit, kad visi neišmanėliai ir kad Jūs - Lietuvos archeologai, esat kažkuo pavykę ir iš to atsiranda variantai“. Šiūkšlynas, o ne prasmės tokios Jūsų kalbos tik dėl užliūliavimų. Jūs taip ir nenusigavot iki Saulės mūšio tyrimo, iki Pilėnų ir t.t. Visas Jų siekis - tęstis kaip seniau ir veisti niekus, glaistant sovietinio prisitaikėliško elgesio gėdas. Esat visiškai Jokie informacijos šaltiniai jokioms aplinkinėms valstybėms. Nebent dar Gudavičius ištempia Lietuvos įvaizdį. Ar žinote, kas yra visiška Lietuvos archeologinių galimybių reklama..? Ogi, tarkim lietuvis istorikas mėgėjas iš Yahoo group Telepathy. Ir ta vieta tikrai žinoma daugeliui Lietuvos archeologų (ji buvo nurodyta archeologų draugijos forume prieš metus). Tos Yahoo group narys yra netgi Nikolajus Makarovas (ten galima tai rasti). Kas jis toks? Visos Rusijos Archeologijos Universiteto direktorius. Siūlau užsukti į Yahoo Group Telepatija, žinutę "Lietuviai prasidėjo ir tada". Linkiu, kad kokie nors baltarusiai to neišsiverstų – ničnieko neliktų iš Lietuvių istorikų. Rasit ir apie Pilėnus.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24