Tai nei geras cirkas, nei Hitchcockas

2014-06-20, 08:31
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lucyna Schiller Lucyna Schiller

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra tarsi būrėja. Negera būrėja. Dar prieš antrąjį prezidento rinkimų  turą ir perrinkimą pranašavo blogus laikus Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės viceministrams ir pažiūrėkite – pasitvirtina.

Ir kaip sėkmingai Specialiųjų tyrimų tarnyba tepraėjus vos kelioms savaitėms po šių spėjimų  susekė, sudėjo ir po to pateikė prezidentei ir ministrui pirmininkui viceministrų „juodąjį sąrašą“.   Kuo daugiau spekuliacijų šia tema prasiskverbia į žiniasklaidą, tuo yra baisiau. Rodos,  net  šešios iš keturiolikos Lietuvos ministerijų užvaldytos įtartinų tipų. Rodos, yra net devyni bjaurūs  viceministrai: įtartini, neskaidrūs. Kuo įtartini ir kurioje vietoje neskaidrūs, smulkmenos šia tema dar nenutekėjo į žiniasklaidą, nors dauguma šešėlių apimtų (kaip apibrėžė prezidentė) pavardžių  jau paaiškėjo. Pažįstant vietinius politinius ir žinant žiniasklaidos papročius, „juodojo sąrašo“ istorija iš vienos pusės vystysis kaip cirkas, iš kitos – kaip Hitchcocko trileris: iš pradžių – žemės drebėjimas, po to įtampa nuolat augs. Galų gale, šis balionas sprogs su apgailėtinu prrr... ir tik dvokas liks.

Kol kas įtampa auga.  Premjeras, iš pradžių skelbęs, kad po dabartinės vyriausybės atsistatydinimo naujai suformuota vyriausybė pasikeis nežymiai, staiga užsiminė, kad ministrų pavaduotojų skerdynės vis dėlto ruošiamos. Jis pabrėžė, kad kalbama ne tik apie tuos iš „juodojo sąrašo“,  taip siųsdamas visuomenei žinią, kad niekas minėto sąrašo neignoruoja. Atrodytų, jeigu „juodasis sąrašas“ yra pagrįstas, rimtas ir grėsmingas, tai derėtų nedelsiant nušalinti sąraše figūruojančius asmenis nuo pareigų, atlikti tyrimą ir arba patraukti juos atsakomybėn, arba atsiprašyti. Tačiau kur ten! Vietoje to vyriausybės vadovas po susitikimo su prezidente paskelbė vyriausybėje šmeižto kampanijos,  arba viceministrų medžioklės, pradžią.
„Ministras pirmininkas įpareigojo visus ministrus, kad šie pagal savo kompetenciją iš teisėsaugos institucijų gautų informacijos apie savo pavaduotojus“, – su nuostaba skaitau BNS agentūros žinią. Tai gal šis sąrašas ir šie kaltinimai konkretiems asmenims tik tada turi atsirasti, kai ministrai pažais savo pavaduotojų tyrėjus ir teisėjus? Galbūt galima aprūpinti ministrus melo detektoriais arba (girdėjau apie tokias) provokuojančiomis paslapčių atskleidimą „tiesos piliulėmis“...

Įtampa siekia kulminaciją. Įtariamieji sproginėja. Pirmas neištvėrė ir atsistatydino žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas, kiti dar išdidžiai laikosi. Jo kolegos Algimantas Juocevičius ir Almantas Petkus bando iš teisinės valstybės institucijų išgauti informaciją apie tai, koks šešėlis krito ant jų, ir ar jis iš viso krito? Įtampa nemažėja. Be to, paaiškėja, kad tai, kas vieniems yra drama, kitiems – galimybė sublizgėti. Iki šiol Dalios Grybauskaitės patarėjai buvo laikomi  vidutiniokų minia, pilkąja mase, o  čia kažkoks dabišius ėmė ir atsirado. Pakako to, kad Mindaugas Lingė  – prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais – interviu agentūros ELTA žurnalistui nei patvirtino, nei paneigė, kad vadinamajame „juodajame sąraše“ išvardytos devynių viceministrų pavardės, ir prašom – jau  turime gražiai iliustruotą glianco naujieną.  Gėda skaityti.

Praėjusioje kadencijoje prezidentė D. Grybauskaitė sėkmingai, žinoma, kovojo su oligarchais. Šį kartą kirtoviceministrams. Rezultatas prognozuojamas. Visai neatmetu galimybės, kad SdBS sudarytas sąrašas yra pagrįstas, tačiau cirkas, supantis šį reikalą, yra bauginantis. Pirmieji šalies asmenys, atrodo, pamiršta, kad jie nevaidina Hitchcocko filme, kad kalbama apie rimtus  įtarimus, dar rimtesnius valstybinės reikšmės dalykus, reikalaujančius rimto traktavimo ir visiškai kitokios eigos. Ir kad su specialiosiomis  tarnybomis  yra tarsi su kardu. Kas su juo kariauja, tas...

Lucyna Schiller

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24