Daug kam nežinoma galimybė – darbdavio įmokos į pensijų fondus

2020-10-28, 10:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aistė Paliukaitė Aistė Paliukaitė Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Vis daugiau darbdavių kaip vieną iš papildomų naudų siūlo prisidėjimą prie darbuotojo kaupimo pensijai ir tam įprastai renkasi trečios pakopos pensijų fondus. Tačiau nedaugelis įmonių ir darbuotojų žino, kad darbdavys gali prisidėti prie pensijos kaupimo ir antroje pakopoje, rašoma pranešime spaudai.

Nuo pernai metų antroje pakopoje atsirado naujovė – galimybė į pensijų fondus daryti papildomas įmokas ir kaupti daugiau nei numato pasirinkta kaupimo formulė.

„Tai reiškia, kad tiek jūs pats galite savo pensijų kaupimo sąskaitą papildyti didesne suma, tiek už jus tą gali padaryti kiti, pavyzdžiui, jūsų darbdavys. Tačiau pastebime, kad tokia galimybe kol kas naudojasi tik vienetai. Turbūt taip yra todėl, kad darbdaviai ir darbuotojai tiesiog nežino apie tokį pasirinkimą“, – sako Aistė Paliukaitė, UAB „Luminor investicijų valdymas“ pensijų produkto vadovė.

Skirtingai nei įprastiems piniginiams priedams, darbdavio įmokoms į pensijų fondus netaikomi su darbo santykiais susiję mokesčiai bei gyventojų pajamų mokestis (GPM). Kitaip tariant, jeigu darbdavys skiria tam tikrą sumą piniginei premijai, dalį tos sumos reikės atiduoti mokesčiams. Tuo tarpu jeigu darbdavys skiria tą pačią sumą įmokai į pensijų fondą, visa suma pasiekia darbuotojo pensijos kaupimo sąskaitą, nes įmokoms į pensijų fondus mokesčiai nėra taikomi. Įprastai mokesčiai piniginiams priedams sudaro apie 40 proc.

Taip pat darbdavio įmokoms į pensijų fondą nėra taikomas pelno mokestis su sąlyga, kad metinės darbdavio įmokos į pensijų fondą neviršija 25 proc. darbuotojui apskaičiuotos su darbo santykiais susijusios pajamų sumos.

Įmokos garantuotai taps pensijos dalimi

Išvardintos mokestinės lengvatos galioja ir įmokoms į trečios pakopos pensijų fondus, tačiau iš antros pakopos teisę gauti pensijų išmoką įgyja tik pensinio amžiaus sulaukę dalyviai arba asmenys, turintys teisę gauti išankstinę pensiją.

„Kaupimą antroje pakopoje valstybė skatina savo įmokomis, bet šios pakopos taisyklės yra šiek tiek griežtesnės nei trečios pakopos, kur kaupimas vyksta tik privačiomis lėšomis. Nors visi pensijų fondai yra skirti kaupti būtent pensijai, antroji pakopa užtikrina, kad darbdavio įmokos tikrai pasieks savo tikslą – finansiškai saugesnę darbuotojo senatvę. Taip yra todėl, kad iš antros pakopos darbuotojas niekaip negalės išsiimti pinigų anksčiau ir panaudoti jų kitoms reikmėms“, – teigia A. Paliukaitė.

Trečioje pakopoje nuo rizikos, kad įmokos į pensijų fondus bus panaudotos ne pagal pradinę paskirtį, gali apsaugoti vadinamieji „užrakinti“ pensijų fondai. Juose yra apribotos galimybės bet kuriuo metu atsiimti sukauptas lėšas. Pavyzdžiui, „Luminor“ siūlomuose „užrakintuose“ trečios pakopos fonduose lėšas galima atsiimti tik likus penkeriems metams iki pensinio amžiaus.

GPM lengvata galioja tik kaupiant maksimaliai

Darbdavys ir darbuotojas papildomomis įmokomis į II pakopos pensijų fondą gali prisidėti nepaisant to, pagal kokią kaupimo formulę joje kaupia darbuotojas. Tačiau tik tie, kurie kaupia maksimaliai pagal formulę 3+1,5 (skiria antrai pakopai 3 proc. savo atlyginimo), gali pasinaudoti valstybės siūloma gyventojų pajamų mokesčio lengvata. Pelno mokesčio lengvata darbdaviui galios nepriklausomai nuo to, pagal kokią formulę kaupia darbuotojas.

Norint, kad darbdavys galėtų prisidėti prie pensijų kaupimo antroje pakopoje, reikia darbdaviui nurodyti savo pensijų kaupimo sutarties numerį bei pensijų fondo surenkamąją sąskaitą. Šiuos duomenis galima rasti pensijų kaupimo sutartyje arba fondo administratoriaus el. savitarnoje. Darbdavys, turėdamas pensijų kaupimo sutarties numerį, galės tiesiogiai pervesti papildomas įmokas.

„Mūsų inicijuota pernai atlikta reprezentatyvi įmonių apklausa rodo, kad kaupimą siūlantys darbdaviai pastebi didesnį darbdavių lojalumą, geresnį darbdavio įvaizdį, jiems yra lengviau išlaikyti ir pritraukti talentus. Kita vertus, vis dar apie pusė darbdavių nežino ar žino nedaug apie galimybę prisidėti prie pensijos kaupimo. Tuo tarpu 4 iš 10-ies darbdavių teigia, kad jie būtų linkę pasiūlyti papildomą pensijos kaupimą, jeigu iniciatyvą parodytų patys darbuotojai“, – sako A. Paliukaitė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24