Spausdinti šį puslapį

Atmintinė mokyklai: nuo šiol teks elgtis visiškai kitaip

2020-08-23, 16:04
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Atmintinė mokyklai: nuo šiol teks elgtis visiškai kitaip Gintarė Pugačiauskaitė

Atėjo laikas performuoti mokyklinius įpročius. Nes ir mokykla, į kurią sugrįžtame, jau kitokia. Švietimo, mokslo ir sporto ministras liepė vaikams prieš rugsėjį išlyginti uniformas, bet tai visiškai nesvarbu. Pradėti turime nuo esminių dalykų.

Aš, mokytoja, šiame tekste išdėstysiu pagrindines taisykles ir gaires, kurių nuo šiol privalu laikytis moksleiviams ir jų tėvams.

Pirma, visiems teks suprasti, kad mokymo procesas jau nebebus toks sklandus.

Gali susirgti mokiniai. Mokytojai. Gali atsitikti bet kas.

Tėvai ir mokiniai pirmiausia turi suprasti, kad jų pareiga nuo šiol yra apsaugoti mokytojus. Vaikams koronavirusas nėra toks pavojingas, o štai susirgus mokytojui sugrius visas ugdymo procesas.

Pedagogų šiuo metu labai trūksta. Vyresnio amžiaus mokytojai masiškai paliko savo darbo vietas. Kiekvienas, kuris nuo rugsėjo išeis į mokyklas, bus ten ne šiaip sau, bet herojiškai, tikėdamas tuo, ką daro.

Tad saugokite mus ir leiskite mums dirbti. Jei norite pasitarti su mokytojais, ko nors paklausti ar sužinoti, rašykite laiškus, skambinkite, organizuokite nuotolinius susirinkimus, tik neikite į klases.

Antra, teks įprasti akylai sekti vaikų sveikatos būklę. Mokykla nėra gydymo įstaiga, tad neveskite ten sergančiųjų. Nors atšauktas reikalavimas neįleisti į mokyklas karščiuojančių, tai nereiškia, kad galima eiti į pamokas ligotiems. Tai reiškia, kad mokyklos negali pačios visiems atvykstantiems matuoti temperatūros dėl itin didelių srautų. Vaikų sveikatos kontrolė yra tėvų pareiga. Rytais matuokite vaikams temperatūrą. Leiskite (liepkite) likti namuose, jei jaučiasi blogai. Mokyklos jau turi nuotolinio mokymo patirties ir tikrai padės tiems, kurie praleis pamokas dėl ligos.

Skatinkite vaikus kuo daugiau dirbti savarankiškai. Pasaulis dabar toks, kad mokyklos gali vėl bet kada užsidaryti. Įprotis mokytis patiems nuo šiol bus aukso vertės.

Aprūpinkite vaikus higienos priemonėmis. Pagrindiniai klasės ir namų darbai šiuo metu yra viskas, kas susiję su švara, dezinfekavimu, viruso prevencija.

Mokyklinių prekių pirkite daug, bet pigių. Aprūpinkite vaikus ne vienu kokybišku rašikliu, o dešimčia tušinukų, kainuojančių centus. Tegul nešiojasi po kelis pieštukus, trintukus. Vaikai nuolat pameta savo priemones ir jas skolinasi vieni iš kitų, o tai pandemijos laikais reiškia galimybę nevaldomai plisti virusui.

Iš anksto su mokyklos administracija aptarkite telefonų naudojimo mokykloje politiką. Kai kurios ugdymo įstaigos surenka moksleivių telefonus prieš pamokas ar taiko kitokius jų naudojimo apribojimus. Šiemet gali tekti tai persvarstyti – vaikui pasijutus blogai, mano vertinimu, jis turi turėti galimybę iš karto susisiekti su tėvais.

Ir paskutinis, labai jautrus dalykas, kurį pasakysiu savo mokiniams: „Labai visus myliu, bet šiemet negalėsiu apkabinti“. Jausmus ir emocijas teks mokytis reikšti žodžiais, istorijomis, piešiniais, ne prisilietimais. 

Gintarė Pugačiauskaitė (lietuvių kalbos mokytoja, komunikacijos dėstytoja, žurnalistė)

Komentuoti