Revoliucinė programėlė: būsime vertinami žvaigždutėmis ir atsiliepimais

2020-06-21, 19:31
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Revoliucinė programėlė: būsime vertinami žvaigždutėmis ir atsiliepimais Gintarė Pugačiauskaitė

Nuėję į restoraną ir gavę bjaurų patiekalą; iš grožio salono išėję keistai žaliais plaukais; valandų valandas laukę užsakymo; nesusikalbėję su parduotuvės konsultantu; pernakvoję neišvalytame viešbučio kambaryje...

Ką darome tokiais atvejais?

O, taip, dar drebančiais nuo įsiūčio pirštais griebiame telefoną ir paliekame piktą atsiliepimą apie įmonę bei tėškiame jai vienos žvaigždutės įvertinimą.

Bent tiek kerštingo malonumo po nesėkmingos patirties. Puikiai suprantame, kad tai matys ir kiti žmonės, vadinasi, darome įtaką bendrai nuomonei apie įmonę ir galime ją paveikti.

Gera tai žinoti. Piktdžiugiškai gera. Ir visai nekritikuosiu už tokį elgesį. Net neskatinsiu palikinėti daugiau gerų atsiliepimų, nors juk pasitaiko ir labai kokybiškų dalykų.

Darykite, kaip norite.

Nes tuoj nelabai galėsite daryti, ko tik norite. Mat būsite nuolat vertinami kitų.

Ir aš nekalbu apie tai kaip socialinį veiksmą, kuris vyksta mūsų smegenyse kasdien, kai tiesiog matydami ar kalbėdami su žmonėmis tyliai sau vertiname jų išvaizdą, poelgius, pasirinkimus.

Aš kalbu apie programėlę, kurioje galėsime vertinti vieni kitus.

Įsivaizduokite: paskolinote draugei knygą, o ši jos niekaip negrąžina. Susiradote ją programėlėje ir atsiliepimuose nurodėte „Nepatikima“. Gal tai padės jai susivokti?

Arba nuėjote į pasimatymą, o vaikinas Jums nepatiko: nesumokėjo už vakarienę, piktai keikėsi, neskaniai tvoskė dešra ir rūkalais. Vėlgi galite įvertinti jį viena žvaigždute, kad kitoms nereikėtų apsigauti ir kankintis.

Kaimynas neplauna daugiabučio laiptinės? Sutuoktinis pamiršta Jūsų gimtadienius? Vaikai nesivalo dantų? Darbdavys neįvertina Jūsų triūso? Tik pamanykite, imate visus ir vertinate viena žvaigždute. Jei yra ūpo, paliekate atsiliepimą.

Man visa tai atrodo neįtikėtinai šauniai. Aišku, lazda turi du galus: labai atsargiai teks vertinti ir savo poelgius su kitais. Bet juk tai labai į naudą, tiesa? Gal pagaliau sumokėsite visas skolas ir sveikinsitės su kaimynais.

Aišku, aš kol kas tik fantazuoju. Tačiau jei įmanoma ką nors sugalvoti, įmanoma ir padaryti.

Kodėl dabar galime vertinti tik restoranus, viešbučius ar grožio salonus? Ar tai išties labai svarbu? Juk čia daugiausia – piniginis klausimas. Ar skanus buvo kepsnys, ar gerai nukirpo plaukus? Niekis.

Štai programėlė, leidžianti vertinti žmones, labai padėtų pasitempti mums moraliniu atžvilgiu. Sako, žmonės dabar nesąžiningi, linkę tik vieni kitiems kenkti. Tai ko dar laukti? Aš jau pasirengusi atsisiųsti naują programėlę. Gal ir pati surinksiu 5 žvaigždutes.

Gintarė Pugačiauskaitė (lietuvių kalbos mokytoja, komunikacijos dėstytoja, žurnalistė)

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24