Spausdinti šį puslapį

Apsispręsti, už ką balsuosite, turite jau dabar

2020-05-14, 11:25
Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Apsispręsti, už ką balsuosite, turite jau dabar Gintarė Pugačiauskaitė

Pavasaris baigiasi, ir ateina kritinis lūžio laikas – privalome nuspręsti, už ką balsuosime artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Kodėl dabar?

Nes, kaip komunikacijos specialistė, galiu pasakyti, kad po kurio laiko visi tiesiog paskęsime politinėje reklamoje, visoje toje melo ir iliuzijų persotintoje košėje, ir tik pagal ją imsime neadekvačiai rinktis, kas verti mūsų balso. Nors, tiesą pasakius, net nesirinksime, o greičiausiai tiesiog būsime suklaidinti. 

Galima ir kitas atvejis – pavargę nuo reklamų ir netikrų pažadų, balsuosime spontaniškai, pasirinkdami kandidatus tarsi loterijos principu, besdami pirštu į pirmą pasitaikiusį. O tai labai neteisinga. Juk išrinktieji lems, koreguos, netgi valdys mūsų gyvenimus ilgą laiką.

Negalima sau leisti atsakingų sprendimų priimti per minutę. Tokios klaidos vėliau labai brangiai atsieina visai šaliai.

Kuo arčiau bus rinkimų data, tuo labiau užvirs ideologijų industrija. Viešųjų ryšių, reklamos pagalba „gims“ tariami lyderiai, bus formuojami netikri visuomenės autoritetai, politikams dirbtinai kuriami idealizuoti pavidalai.

Deja, mes, žmonės, tokioje situacijoje visada nukenčiame labiausiai: tampame savotiškais iliuzijų įkaitais ir galiausiai imame tikėti viešųjų ryšiu sukurtais įvaizdžiais, mitais ar stereotipais.

Be abejonės, mums sunku suprasti, koks vienas ar kitas politikas iš tikrųjų yra, tačiau jokiu būdu nereikėtų manyti, kad jis yra tiksliai toks, kokį matome. Juk įspūdį apie save galima sąmoningai reguliuoti, o kai kurie politikai tą ir daro: susikuria su palankią politinę aplinką, sukompromituoja konkurentus, pristato save idealizuotu pavidalu.

Prasidėjus priešrinkiminėms kovoms, labai keblu atsirinkti, kas tikra, o kas – išgalvota. Dažnai tokiu laikotarpiu kurstomos žmonių emocijos, keliami netikri skandalai, nes tuomet, kai esame apimti vienokių ar kitokių jausmų, prarandame adekvatų tikrovės matymą ir galime lengvai pasiduoti apgaulės spąstams. 

Todėl tam kelią reikia užkirsti jau dabar – atkreipkite dėmesį į tuos politikus, kurie dirba, kuria, veikia sąžiningai, rūpinasi pirmiausia žmonėmis, o ne savo populiarumu. Socialinio teisingumo užtikrinimas, kova su korupcija, vertybėmis ir tikėjimu pagrįsta politika – tai tikrieji kelrodžiai, kurie atskleis, kas iš tiesų yra politiniai šalies lyderiai. 

Garbė, tėvynė, Dievas, tikėjimas, sąžinė, tiesa, vienybė – tai ne tik žodžiai, bet ir nuostatos, patys svarbiausi dalykai, dėl kurių telkiamasi ir dirbama drauge. Tik tokiomis vertybėmis pagrįsta politika nusipelno mūsų palaikymo. Reikalaukite iš valdžios viso to, ir jokiu būdu ne mažiau. 

Kai eisime balsuoti (o gal darysime tai savo namuose, prie kompiuterių), rinkimės ne tik politikus, partijas ar jų programas. Rinkimės kur kas daugiau – bendrakeleivius, bendraminčius, draugus, palaikytojus, su kuriais norime kurti savo šalies ateitį.

Gintarė Pugačiauskaitė (lietuvių kalbos mokytoja, komunikacijos dėstytoja, žurnalistė)

Komentuoti