Spausdinti šį puslapį

V. Orbanas nugalėtojas

2014-04-09, 11:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po paskutinių parlamento rinkimų Vengrijoje ši šalis gali pretenduoti į naują Gineso rekordą labiausiai stulbinančių pergalių kategorijoje. Ten valdančioji Viktoro Orbano centro dešinioji partija „Fidesz" antrą kartą iš eilės laimėjo parlamento rinkimus, savarankiškai surinkusi konstitucinę daugumą. Dar niekada niekam toks menas pokario Europoje nepavyko.



Ministro Pirmininko V.Orbano partija šį kartą surinko 44,5 proc. balsų, nors tai yra šiek tiek blogesnis rezultatas, lyginant su praeitos kadencijos rinkimais (tada gavo 52,7 proc.), tačiau ši pergalė ir taip suteikia „Fidesz" konstitucinę daugumą parlamente. Įdomu tai, kad pirmą kartą parlamento rinkimuose Vengrijoje taip pat galėjo dalyvauti labai didelė, kaimyninėse valstybėse gyvenanti vengriškoji diaspora, kuri, be kita ko, 95 proc. parėmė V. Orbaną.

Toks Vengrijoje valdančiosios „Fidesz" ir jos lyderio rezultatas, be abejo, gali sukelti daugelio Europos lyderių, net savo drąsiausiose svajose negalėjusių įsivazduoti panašios pergalės, žalią pavydą. Verta paminėti, kad charizmatiškasis V. Orbanas laimėjo tartum iš nieko, kadangi jam nesutrukdė ne tik šalies socialistų opozicijos (atėmė tik 25 proc. balsų), nerangų korupcinį valdymą nuvertusios prieš ketverius metus, tačiau ir daugelis Europos Sąjungos vadovų ir politikų, kreivai žiūrinčių į Vengrijos premjerą dėl jo netradicinių ir drąsių veiksmų.

V. Orbanas, tvarkydamas po socialistų valdymo bankrutuojančią valstybę, turėjo imtis daugelio savavališkų sprendimų, užpykdžiusių Europos kairiųjų-liberalų establišmentą.

Ekonomiškai sunkiu metu jis privertė dideles tarptautines korporacijas, bankus, prekybos tinklus pasidalyti pelnu su dėl ekonominės krizės nuskurdusia visuomene, užkraudamas jiems didesnius mokesčius. Taip pat kai kuriuose ekonomikos sektoriuose įvedė valstybės monopoliją, įvykdė rinkimų ir konstitucines reformas.

Tai buvo ne pagal Europos galingųjų mintis. Bet labiausiai pykčio giedravalkiu užtraukė akis visiems „pažangos mėgėjams" pasaulėžiūros klausimais. Vengrijos premjeras ne tik neslepia savo krikščioniškų pažiūrų, bet turi drąsos jas įgyvendinti ir realiame gyvenime.

Jo valdymo metu Vengrijoje buvo atkurta negimusių vaikų teisinė apsauga, įstatymiškai įtvirtinta santuoka, buvo priimti realaus šeimos rėmimo teisės aktai. Vengrai masiškai balsavo už V. Orbano, kuriam galima drąsiai pridėti prievardį Nugalėtojas, partiją, nes jis pakėlė suklupusią savo šalį. Savo drąsiais sprendimais jau per vieną kadenciją sumažino milžinišką valstybės įsiskolinimą, biudžeto deficitą, infliaciją, lėmė nedarbo sumažėjimą iki žemesnės nei 10 proc. ribos. Paprastos vengrų šeimos pajuto pergalingos partijos valdymo poveikį, nes V. Orbanas arbitraliu sprendimu sumažino elektros energijos, dujų, butų šildymo kainas.

Magijarai, didinga ir ambicinga tauta, myli savo Ministrą Pirmininką taip pat už tai, kad jis nepakluso ES klerkams, bandžiusiems sutramdyti jį, pasikvietus į Briuselį ant raudono kilimėlio, grasinusiems sankcijomis ir netgi politine izoliacija. Šiandien pritilo, pasiėmė dumples ir dūdmaišius, nes jis yra nugalėtojas. Nugalėtojas, kokio Europa dar neturėjo.

V. Orbanas ištikimas sau – jau paskelbė, kad, kaip ir prieš ketverius metus, pirmajam užsienio vizitui rinksis Varšuvą. Kadangi „Lengyel Magyar ket jobarat, Magyar Lengyel barátság" (lenkas, vengras – du sūnėnai: ir kalavijui, ir stiklinei).


Tadeuš Andžejevski

Komentuoti