Spausdinti šį puslapį

Klaida, kurią kartojame kasdien

2019-06-23, 15:35
Įvertinkite šį įrašą
(8 balsai)
Klaida, kurią kartojame kasdien Nerijus Pugačiauskas

Kiekvieną dieną tikrinami socialiniai tinklai, naujienų portalai, įvairūs tinklaraščiai, televizijos žinios, darbas, mokymasis, pokalbiai su draugais, šeimos nariais, kolegomis… Visa tai – informacija. Ji nesustoja plūsti kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę, kiekvieną mėnesį.

Nenuostabu, kad žmonės kartais, net ne kartais, o ir labai dažnai tiesiog „perdega”. Labiausiai nuo to kenčia psichika, vidinis balansas, tampa sunku sukurti harmoniją gyvenime. Džiugu, kad daugelis pradeda įsisavinti, jog būtina riboti gaunamos informacijos kiekį.

Informacija privalo turėti paskirtį. Noriu pasigaminti tortą – internete pasižiūriu įvairių receptų, gamybos procesų. Tai informacija, kuri bus naudinga, kai bandysiu išsikepti tortą, nes aš tai NORIU padaryti.

NORIU rasti daugiau idėjų, įkvėpimo kūryboje – seku, pavyzdžiui, fotografų darbus socialiniuose tinkluose. Ši informacija bus naudinga kaip įkvėpimas, metodas ar idėja, gal pritaikysiu tai savo darbuose.

Būtent šiuo atveju informacija suteikia realią naudą. Informacijos ieškojimas ir įsisavinimas vyksta dėl to, kad mes norėjome daugiau žinoti ir sąmoningai to siekėme, o ne pasidavėme įpročiui scrollinti, vėl įsijungėme naujienų portalą ar pasitikrinome feisbuko srautą trisdešimtą kartą per dieną.

Nereikalinga informacija tik užpildo mūsų smegenis, kurios pradeda kaisti ir dienos pabaigoje galvoje sukasi šimtai minčių. Ir po to dar skundžiamės, kokie pavargę esamę, kaip sunku atlaikyti tokį intensyvų gyvenimo tempą (ir dar šimtai aimanų bei dejavimų). Ar kartais nesusimąstote, kad patys viską ir apsunkiname? Šiuo atveju, apsunkiname PATYS sau užkraudami milžinišką informacijos kiekį, kuris mums nėra būtinas.

Kaip tik dėl minėto veiksnio reikia informaciją atsirinkti ir jos srautą kiek įmanoma labiau apriboti. Neatsidarinėti naujienų portalų kiekvieną dieną, nebent to reikalauja darbas, studijos ar kitas svarus veiksnys. Nebesekti tų žmonių, jei tai daroma dėl follow for follow ar like for like, ir po ilgos dienos nesėdėti visą vakarą renkant praleistas dienos detales. Kasdienis informacinio šiukšlyno „rijimas“ – klaida, kurią daro kone visi. Nuolat.

Kartais reikia tiesiog atsisėsti, atsigulti, atsistoti ant galvos, nežinau, darykite, kaip patogu, ir pagalvoti. Galvoje pervartyti visą minčių srautą. Puikus būdas yra minčių, įspūdžių, jausmų, išgyvenimų išrašymas – tiesiog viskas, kas yra galvoje, turi būti perkelta ant popieriaus. Toks įprotis leis mintims neužsistovėti ir padės blaiviau mąstyti. Tam tikra prasme jūs mintis ir viską, ką sukaupėte, paleisite. Na, bent iš dalies.

Dėl tokio nesveiko informacijos ryjimo žmonėms pradeda vystytis fobija – baimė nežinoti. Kaip gi aš kažko neperskaitysiu ar nepamatysiu? Žmonės tapo informacijos materialistais. Jeigu galima gauti daugiau informacijos, vaidinasi, to ir sieks, bet nesusimąstys apie tai, ar iš tikrųjų gaus naudos, ar tik stipresnį galvos skausmą.

Kartais pasėdėkite, paspoksokite į sieną ir pamatysite, kiek informacijos sukasi jūsų galvoje, garantuoju, kad tikrai atsiras bent viena mintis, idėja, kurią galima paimti ir įgyvendinti. Štai jums ir informacijos nauda – produktas. Patiekalas, fotografija, eilėraštis, daina, piešinys, konstrukcija, formulė.

Informacijos esmė – suteikti žinių, kurios padės atrasti, padaryti, pasiekti. Tik turint neribotą prieigą prie informacijos srauto, gali susisukti galva – daugeliui tai ir atsitiko. Dėl to nepamirškite, kad viskas jūsų gyvenime privalo turėti prasmę, net ir informacija, nes jūs norite prasmingo gyvenimo, ar ne? Jei taip, galite jį susikurti pradėdami nuo to, ką dabar perskaitėte.

Nerijus Pugačiauskas

Komentuoti