Spausdinti šį puslapį

Pati blogiausia diena lietuvių kalbos egzaminui

2019-06-01, 14:58
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Pati blogiausia diena lietuvių kalbos egzaminui Gintarė Pugačiauskaitė

Lietuva šį savaitgalį švenčia vasaros pradžią. Grandiozinės kurorto šventės visu pajėgumu griaudžia Palangoje, Druskininkuose. Birželį renginiais pasitinka ir Trakai, Marijampolė, Tauragė, Ukmergė, Panevėžys, Gargždai, Skuodas... Sunku net pasakyti, kuriame mieste šį savaitgalį šventė NEvyksta.

Triukšmingi koncertai, paradai, eisenos, muzika, dainos, diskotekos, sujudę miestiečiai, visą naktį nesiliaujantis šėlsmas, skambantys šūksniai, vidurnaktį it sprogimai pokšintys fejerverkai. Smagu, tiesa?

Labai. Ypač kai tą patį savaitgalį, birželio 1 dieną, šeštadienį ryte, abiturientams reikėjo laikyti lietuvių kalbos egzaminą.

Egzaminas prasideda 9 valandą. Mokykloje reikia būti gerokai anksčiau. Vadinasi, keltis tenka 6 ar 7 ryte. Man labai įdomu, kiek laiko miegojo abiturientai, kai švenčių miestuose metu nuo vidurnakčio ėmė poškėti fejerverkų lietūs.

Antai Druskininkuose jie pylėsi kaip bombų papliūpa, pratisai, ilgai, iš pradžių lyg kulkosvaidis, o paskui, kai jau kuriam laikui apgaubdavo apgaulinga ramybė, vėl driokstelėdavo kokia vieniša petarda. Tik sudėk bluostą, mėgindamas užmigti, ir vėl POKŠT!

Dėl vykstančių švenčių kai kur miestuose apribotas eismas, pakeisti viešojo transporto tvarkaraščiai. Bet abiturientas į mokyklą gali tiesiog teleportuotis, tiesa?

Kita vertus, taip iš moksleivių buvo atimta galimybė ne tik pailsėti, bet ir pasilinksminti.

Daugiau nei 29 tūkstančių abiturientų negalėjo mėgautis jokia švente!

Man niekaip galvoje netelpa – kodėl parinkta būtent tokia diena? Egzaminas – pats svarbiausias, o diena jam laikyti – pati blogiausia.

Negana to, kad šeštadienis, jau ir vidinis laikrodis gyvena poilsio rimtu, per 12 mokslo metų nusistovėjus įprastai rutinai, kai šią dieną ilsimasi. Dar ir parenkamas toks laikas, kai visi švenčia, viskas aidi, skamba, per naktį trankosi muzika ir fejerverkai. Bet ne, Jūs, abiturientai, marš laikyti egzamino!

4 valandas rašykite, skrebenkite, prisiminkite skaitytus kūrinius, pagrįskite, įrodykite. Po nemiegotos nakties Jums pakišo štai kokią temą „Ar kvaileliai būtinai kvaili?“. Tokią gavusi pati, nors ir esu lietuvių kalbos mokytoja, manyčiau, kad dar sapnuoju. Ar pernelyg ilgai užsišvenčiau. Siurrealu.

Aš tikrai nesiūlau miestams švęsti be fejerverkų ar išvis nešvęsti. Pirmasis vasaros savaitgalis jau tradiciškai yra kurorto sezono atidarymų, vasaros pradžios ir festivalių laikas. Šitaip nusistovėję per ilgą laiką, ir tai visai logiška.

Savaitgalis, vasara – juk poilsis!!!

Gerą fejerverką po nosimi pokštelėti čia reikėtų tiems, kurie tą egzaminą šitokiu laiku paskyrė. Ir dar šiemet, kai griežtėja priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka. Vadinasi, egzamino rezultatas dar svarbesnis. 

Man labai gaila, kad iš mūsų moksleivių nuolat kas nors atimama. Jau atėmė vasarą, birželį, sugrūdo į prakaituotas klases visam vasaros mėnesiui.

Dabar dar konfiskuoja šeštadienius, šventes, vasaros pradžią.

Ir visai nenuostabu, kad jie po tų egzaminų iš čia bėga. Kad dar ko nors neatimtų.

Gintarė Pugačiauskaitė, l24.lt korespondentė, Vilniaus „Genio“ progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja

Komentuoti