Spausdinti šį puslapį

Laikote egzaminus? Štai kas Jus išgelbės

2019-05-12, 20:54
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)

Žydinti gegužė ne visiems reiškia mielus vaikštinėjimus po parkus su kava ir širdyje kirbantį džiaugsmą. Abiturientams, tiesą pasakius, bunda visai kitokie jausmai: baimė, stresas, panika. Ir nieko keisto – juk jau prasidėjo egzaminų sesija. Egzaminus laiko ir studentai, kai kurie tuoj ginsis bakalauro ar magistro baigiamuosius darbus.

Veiklos yra. Ir labai atsakingos.

Ką daryti? Tiesiog imti ir išlaikyti tuos egzaminus, čiupti atestatus, griebti studijų baigimo diplomus.

Deja, žiūrint į ankstesnių metų statistiką ir šiaip logiškai mąstant, aišku, kad kai kuriems tiesiog nepavyks. Ne visi abiturientai išlaikys egzaminus. Kai kurie studentai liks be diplomų.

Baisu? Tai aš tuomet ir siūlau bijoti bei suvokti, kad kiekvienas gali būt tas, kuriam nepasiseks. Tai išties geras postūmis labiau pasistengti ir užkirsti kelią blogajam scenarijui.

Patikėkite, manęs neveikia pozityviojo mąstymo pratimai. Neva reikia įsivaizduoti, kad viskas gerai, kad egzaminas sėkmingai išlaikytas, vizualizuoti svajones savo galvoje, ir bam – stebuklas, laiminga pabaiga, šypsena, gėlės... Manau, nuo tokių minčių Jūs tik užmigsite, taip ir neperskaitę konspektų ir neparašę bakalauro darbo. O pabudę pamatysite, kad nieko taip ir nenuveikėte.

Pozityvios mintys tiesiog neišjudina. Jos užliūliuoja suvokimu, kad viskas bus gerai, nors juk aišku, kad ne visada būna. Toli gražu. Pasiruošti reikia viskam. Kartais mums būtina pereiti peilio ašmenimis, gerokai paprakaituoti ir išgyventi ribines situacijas, kad išties susigriebtume.

Tad prieš egzaminą aš siūlau pagalvoti, kaip blogai bus, jei jo neišlaikysite. Pagalvokite apie tą siaubą, kai sėdite prie užduoties ir ničnieko nežinote. Visi aplink tik skrebena, tik rašo, o Jūsų galvoje – migla, tuštuma, nykus zvimbimas. Tokia pat tuščia ir ateitis. Jokio atestato, jokio darbo, nulis perspektyvų. Giminės pasmerks, kaimynai išjuoks, niekais nueis visi planai apie studijas, naujus horizontus ir džiugią rugsėjo pradžią.

Patikėkite, tai išties motyvuoja pasimokyti ir pasistengti. Kai žinai, kaip blogai gali būti, imi daryti viską, kad tik šitoks siaubas neištiktų.

Be to, dar keletas smulkmenų. Prieš egzaminą gali imti skaudėti galvą, plyšti pėdkelnės, sugesti automobilis, pasibaigti pienas, prapliupti lietus su žaibais, dingti internetas, sugesti spausdintuvas, nulūžti batelio kulnas. Visai tikėtina, kad suks vidurius, prakaituos delnai, pykins, bus karšta ar šalta. Gali ištikti bet koks blogas scenarijus.

Tad privalu iš anksto mokytis, kartotis, nusipirkti vaistų, vandens, atsargines pėdkelnes, pasiimti skėtį. Mąstyti kūrybiškai ir sugalvoti 5 būdus, kaip nuvyksite laikyti egzamino, jei vėluos autobusas ar suges automobilis. Vizualizuoti reikia štai tokius dalykus, kurie išties gali padėti.

Na, o jei viskas klosis sklandžiai, tai bent jau būsite tikri, kad net ir didžiausia kliūtis nebūtų Jūsų sustabdžiusi.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti