Spausdinti šį puslapį

Į mokyklą – iki pat Joninių

2019-05-01, 15:30
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Į mokyklą – iki pat Joninių Gintarė Pugačiauskaitė

Kas yra vasaros atostogos? Aš jau nelabai žinau. Manau, greit šito nebežinos ir vaikai. Kai į mokyklą kulniuoji ištisą birželį, kaip tai galima vadinti atostogomis? Regis, laisvas vasaras teks pamiršti it gražų sapną.

Manau, daugelis tai, kad mokslo metai prailginti, priėmė it kokį vienkartinį pokštą ar įgeidį, kuris žlugs nė neišsipildęs. Tačiau iki birželio vidurio teko mokytis jau pernai. O šiemet vasaros atostogos prasidės tik birželio 24 dieną.

Taigi visai čia ne juokai. O vasaros šiaip jau turėtų būti skirtos būtent juokui, tiesa? Pramogoms, poilsiui, ledams, ilgiems pasivaikščiojimams po rasotą žolę, maudynėms, močiutės blynams, braškėms ir drugelių gaudymui.

Aišku, vyresni mokiniai vasarą gal nori dirbti „McDonald‘s“, o tai dar žaviau. Tikrai geresnė gyvenimo mokykla nei perkaitusi klasė su nugeibusia mokytoja priešakyje.

Tiesa ta, kad mokykla beveik niekam nepatinka. O kuo ilgiau darai tai, kas nepatinka, tuo blogiau. Nelaimingi vaikai gerai nesimoko, apie tai jau ne kartą rašiau.

Aš žinau, ką mąsto vaikai. Jiems pamoka – tai 45 minutės, kurios mokykloje prailgsta taip, kaip neprailgtų niekur kitur. Sakote, vaikai nenori mokytis, reikia juos motyvuoti, priversti? Tai jau ačiū, bet čia savo vaidmenį atliko tėvai. Negrįžtamą ir itin ydingą. Masiškai samdydami korepetitorius, jie sukūrė mokyklos, kaip neįgalios ir nesugebančios ugdyti, įvaizdį. Taigi vaikai mokykloje dabar tiesiog trinasi ir stumia laiką, o mokosi su savo mokytojais už pinigus namuose. Štai kaip viskas vyksta.

Ir tas vienas mėnuo, birželis, tebus dar vienas stumdymosi tarpusavyje laikas, kai visi vieni kitų nekęs, prakaituos suoluose ir šiek tiek susikaups tik tada, kai pamokos jau bus pasibaigusios ir po ausimi savo brangius žodelius žers korepetitorius.

Dabar jau yra tokių mokinių, kurie vis dažniau praleidžia pamokas, nes mokosi namie su tėvų parinktais mokytojais. Supraskite, pamoka mokykloje jiems nieko verta. Jie mokosi su korepetitoriais už pinigus, o tada išskrenda su tėvais atostogauti ir neina į mokyklą dvi savaites, kartais ir ilgiau. Visa laimė, jei vėliau dar prisimena esantys moksleiviais ir po ilgo nebuvimo nusviedžia auklėtojai kokį pateisinimo raštelį.

Tai, pasakykite man, kam dar tos pamokos birželį? Kai kuriems mokyklos jau išvis nereikia, pasiturinčių vaikų tėvai, pati tai akivaizdžiai matau, atrado savus metodus ugdyti atžalas. Ir negaliu sakyti, kad jie blogi.

Na, o visi kiti, net ir tie, kurie turi vien 10-tukus, kiūtos birželį mokykloje, lyg lankydami pataisas, tarsi perauklėjimo reikalaujantys dvejetukininkai.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti