Alkoholis nėštumo metu = suluošintas kūdikis

2019-04-22, 14:34
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Alkoholis nėštumo metu = suluošintas kūdikis Gintarė Pugačiauskaitė

Motinystė prasideda gerokai anksčiau, nei kūdikis paimamas ant rankų. Ir ne tada, kai moteris išgirsta pirmąjį mažylio verksmą. Tikrai nemanau, kad tapimą mama ženklina ir gimdymas. Viskas prasideda gerokai anksčiau, tarsi virsmas, procesas, trunkantis išties ilgai.

Motinystė prasideda nuo to momento, kai imi planuoti naujos gyvybės atsiradimą, kai myli, esi atsakinga ir brangini save. Kai savo kūną laikai šventove, kuri gali sukurti stebuklą, išskleisti gyvybės žiedą. Motinystė yra meilė, tyrumas, sielos ir kūno švara, pagarba, atsidavimas.

Motinystė pirmiausia yra rūpinimasis savimi, prasidedantis dar iki užsimezgant gyvybei ir trunkantis viso nėštumo metu.

Deja, mes vis dar šito nesuprantame.

Neseniai perskaityto tyrimo duomenys mane sukrėtė – motinos savo kūdikius ima žaloti dar net negimusius. Kaip? Ogi gerdamos alkoholį bei vartodamos tabako gaminius. Tai vyksta ir Lietuvoje. O gal reikia sakyti – ypač Lietuvoje?

Nėra švelnaus būdo tai pasakyti. O ir nereikia. Daugelis motinų yra tiesiog siaubingos. Pasiruoškite skaičiams. Apie 60 procentų moterų vartoja alkoholį nėštumo metu.

Ir užtenka suklysti tik vieną kartą. Vienkartinė alkoholio dozė gali suluošinti kūdikį visam gyvenimui.

Vienas kitas „baliukas“ nėštumo pradžioje – jau nuosprendis vaikui.

Kūdikis gali mirti. Jis gali gimti per anksti, dar neišsivystęs.

Net jei alkoholis vartotas dar iki nėštumo, jis didina persileidimo ir kūdikio mirties riziką. Kitaip sakant, dar net nesilauki, bet ta taure, kurią kikendama geri su draugėmis, jau kasi savo būsimam vaikui kapą.

Būtent. Aš nekalbu apie stereotipiškai įsivaizduojamas nuo alkoholio priklausomas moteris. Kur kas labiau rizikuoja tos, kurios mano, kad joms viskas yra gerai ir jos visiškai normalios, viską kontroliuojančios.

Darbas, pramogos, draugės, vakarėliai, atsipalaidavimas. Taurė šampano, vyno, buteliukas alaus, saldus gražus kokteilis, padabintas skėtuku ir vyšnaite. Bet juk tai vis tiek alkoholis!

O tada...

Priešlaikinis gimdymas, apsigimimai, vaiko raidos sutrikimai, smegenų neišsivystymas, motorinių funkcijų, klausos, koordinacijos sutrikimai, protinės raidos nepakankamumas.

Kitaip tariant, kūdikis gali gimti visiškai suluošintas, turintis ne tik fizinę, bet ir protinę negalią.

Alkoholis paveikia kūdikio smegenis ir nėra jokio būdo žalai atitaisyti.

Jau ką kalbėti apie tai, kad išgėrus motina praranda koncentraciją, budrumą, gali pargriūti, sužeisti save ir kūdikį, patekti į rizikingas situacijas.

O blogiausia tai, kad pačios moterys neigia geriančios. Tos (apie) 60 procentų alkoholį nėštumo vartojusių moterų neprisipažino pačios, viską atskleidė kraujo tyrimas.

Aš net nežinau, kas gali būti blogiau. Jei moteris slepia tokį faktą, vadinasi, ji supranta, kad tai, ką daro, yra neatleistina ir nepataisoma. Bet jos – daugybė moterų, MOTINŲ (!) vis tiek tai daro.

Artėjant Motinos dienai, apie tai kalbėti ypač svarbu. Man regis, mes turėtume stipriai transformuoti motinystės suvokimą, jį išplėsti. Jei laukiesi – tu nesi būsima mama, tu jau esi mama. Ir privalai elgtis kaip mama. Tavo kūnas jau nėra vien tu, tai yra ir kūdikis.

Moterys yra stiprios kaip pats gyvenimas. Jos kuria gyvenimus. Bet kodėl dabar tokių moterų liko vos 40 procentų?

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24