Spausdinti šį puslapį

Mokyklose klesti elektroninės cigaretės

2019-03-23, 19:51
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Mokyklose klesti elektroninės cigaretės Gintarė Pugačiauskaitė

Rytais išlydite savo vaiką į mokyklą, sukrovę jam pilną kuprinę vadovėlių, brangių pratybų sąsiuvinių, sulčių buteliukų, flomasterių, rašiklių, gal net obuolius ir morkytes supjaustote gabaliukais ir dailiai suguldote į dėžutes, kad atžala turėtų kuo užkandžiauti per pertraukas.

Bet štai pirmadienį, kai vaikas grįš po pamokų, imkite ir iškrėskite jo kuprinę. Nieko nelaukę. Negailestingai.

Tegu iš ten išbyrės visos užsilikusios šiukšlės, sulūžę pieštukai, suglamžyti kontroliniai darbai su prastais pažymiais, tuščios rašalo kapsulės, saldainių popierėliai, sumaigytos servetėlės ir kiti netikėti dalykai. Gal net pamatysite, kad tos skaniosios morkytės taip ir liko nesuvalgytos, guli nugrūstos kuprinės dugne. Nesvarbu. Nes čia dar menka bėda.

Visai gali būti, kad kur nors, tarp vadovėlių ir sąsiuvinių, gulės elektroninė cigaretė.

Žinokite, būna, guli ji ir pas tuos, kurie mokosi vien dešimtukais ir stropiai suvalgo morkytes.

Geri vaikai irgi rūko. Ir daro tai būtent todėl, kad niekas šito iš jų nesitiki, tėvai visiškai netikrina, taip blogas elgesys tik keroja ir tampa įpročiu.

Galite tai neigti, purtyti galvas, numoti ranka, sakyti „mano vaikas tikrai to nedaro“, bet tai vyksta. Įsitikinti galite patys. Ne veltui ir prašiau patikrinti savo vaikų kuprines. Nes jau buvo tokių, kurie neigė. O tada ėmė ir patikrino. Radiniai juos pribloškė.

Aišku, jei aptiksite elektroninę cigaretę (ar kitokių cigarečių, o gal šiaip ko neleistino), vaikas sakys, kad „čia draugas prašė šiek tiek pasinešioti / tas daiktas kažkaip netyčia papuolė / kažkas per prievartą įbruko / turiu, bet šiaip nenaudoju to“ ir panašiai.

Netikėkite.

Mokyklose elektroninės cigaretės rūkomos masiškai. Taip, ne tik šalia mokyklų: parkeliuose, miškeliuose, užkampiuose, bet ir patalpose. Mokyklos tualetuose, pavyzdžiui.

Įsivaizduokite: atbuvęs pamoką, Jūsų vaikas ne ramiai išsitraukia skaniąsias morkytes ar vadovėlį, kad pasikartotų arėjančiam atsiskaitymui, o... tualete traukia dūmelį.

Mokyklos tualete.

Ir kodėl ne? Elektroninės cigaretės skleidžia juk visokius ten braškinius, šokoladinius, vanilės, melionų, citrinų, apelsinų, sausainukų, mėtų, obuolių, kramtomos gumos, ananasų kvapus – patyrinėkite patys, kokių tik skysčių yra, kuriais galima jas užpildyti.

Taigi tualete praveri langą, užsidarai kabinoje ir porą kartų įtrauki. Adrenalinas, rizika, jaudulys, kad laužai mokyklos taisykles ir nepaisai draudimų, šniokščia kraujagyslėse. Grįžti į pamoką apsvaigęs ne nuo cigaretės, o nuo savo poelgio absurdo, ir toliau sau mokaisi. Arba nesimokai.

Nes yra tokių mokinių, kurie cigaretes ne tik rūko, bet ir prekiauja jomis. Tai – mokykloje klestintis „verslas“. Jei pas savo vaiką aptiksite elektroninę cigaretę, negalvokite, kad jis ją pirko kur nors stoties rajone iš baugaus pliko vyruko, kuris prirėmė jį prie sienos.

Ne, ją jam pardavė tas malonus bendraklasis, kuris dar nusišypso ir pamojuoja, Jus išvydęs. Sakote, jis tik šeštokas, tikrai juk negali pardavinėti elektroninių cigarečių?

Gali. Ir prekiauja. Užtikrinu.

Pasibaisėjote?

Bet dabar bent žinote, ką daryti. Dar iš kišenes patikrinkite, ne tik kuprinę.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti