Spausdinti šį puslapį

Siaubas prie durų: užpuolimai vidury dienos

2018-12-08, 17:33
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Siaubas prie durų: užpuolimai vidury dienos Gintarė Pugačiauskaitė

Ir kam nėra tekę likti vieniems namuose? Vėlus vakaras, tamsu, kambarių kampuose kaupiasi šešėliai, regis, turėtų būti tylu, bet vis trakšteli grindų lenta, suburzgia šaldytuvas, suplevena vėjo kedenama užuolaida, kapsi vanduo iš čiaupo. Pro langą plyksteli pravažiuojančių automobilių šviesos, iš kažkur pūsteli skersvėjis.

Iš daugybės keistų garsų, krepštelėjimų, trakštelėjimų ir kitų baimės dirgiklių galiausiai gali kilti paranoja. Atsigulate tamsoje, ir imate svarstyti: ar tikrai saugu ramiai užmigti? Ar šiuo metu tą keistą krebždesį skleidžia žiurkėnas, įkurdintas savo narvelyje virtuvėje, ar koks niekadėjas, krapštinėjantis buto durų spyną?

Policijos suvestinės negailestingos. Tragedijos įvyksta nebūtinai tada, kai miegate. Nusikaltėliai ar vagys nesistengia patyliukais įsėlinti namus, papurkšti dujų, kad jaukiai toliau gulėtumėte lovose, ir ramiai išnešti visų atrastų gėrybių. Ne, šitaip per daug gerai, per daug gražu, humaniška.

Nelaimė gali įvykti dienos metu, o užpuolikas smogti tada, kai esate visai budrūs ir apie miegą net negalvojate. Pavyzdžiui, kaip pranešė policija, gruodžio 5 dieną, apie 16 valandą, Vilniuje, Žemynos gatvėje, į 29 metų moters nuomojamą butą, jai atidarius duris, užėjo jaunuolis, kuris papurškė dujų į veidą, ranka sudavė du kartus į šoną bei pagrobė piniginę, kurioje buvo 190 eurų ir banko kortelės.

Matote, koks veikimo modelis? Graži gruodžio popietė, už lango leidžiasi snaigės, anksčiau sugrįžę iš darbo šildotės puodelį kakavos. Suskamba durų skambutis. Gal paštininkas? Seniai matyta draugė? Kaimynė? Nuskubate pasitikti svečio, ir tada... Smūgiai, skausmas, deginimas akyse, netikėtas užpuolimas. Saugumo ir laimės iliuzija, subyrėjusi į šipulius. Nusikaltėlis pabėga, o jūs dar turite stoti akis į akį su policija, pasakoti, kas nutiko, darkart išgyventi siaubą.

Ir laukti. Laukti bijant, laukti nežinioje. O tų niekadėjų dažniausiai nė nesugauna...

Kodėl rašau taip baimingai, gąsdinančiai ir pesimistiškai? Nes kartais pavojinga pernelyg atsipalaiduoti ir pasitikėti gyvenimu.

Neatidaryti durų ir laikyti jas užrakintas – auksinė taisyklė, jei norite likti gyvi ir sveiki.

Nesvarbu, kad balsas iš laiptinės sako, jog tai elektrikas, santechnikas ar panašiai. Paklauskite, iš kokios tas žmogus įmonės, kas jį siuntė? Susiraskite numerį internete, pasitikslinkite. Elektros, vandens tiekėjai paprastai visuomet iš anksto praneša, jei jų specialistai turi atvykti į Jūsų namus.

Manote, įleisti žmogų į namus visai nepavojinga, nes iš laiptinės sklinda, regis, malonios moters, tvirtinančios, kad ji yra socialinė darbuotoja, balsas? Jokiu būdu. Pavojus vis tiek išlieka. Pasiskaitykite čia Sulaikyta senolius mulkindavusi „socialinė darbuotoja“.

Šiaip jau pabaigoje norėtųsi linkėti linksmų švenčių, bet aš linkėsiu saugių. Prisiminkite, kad Kalėdų senelis iš tiesų neateina, todėl, jei kažkas krebždena Jūsų namuose naktį, tai ne geras dėdulė su dovanomis, o koks nors pavojus, ir skambinkite į policiją. O jei net ir ne naktis, skambinkite vis tiek.

Jei laukiate svečių, paprašykite, kad jie atsiųstų Jums žinutę, kai jau bus už buto durų, kad žinotumėte, jog tai tikrai jie.

Geriausia dovana namams ir visai Jūsų šeimai – durų skląstis, kurį visiems niekšams įveikti bus kur kas sunkiau nei įprastines spynas. Ir nuolatinis žinojimas, kad blogiečiai nesiilsi nei dieną, nei naktį, nei per šventes.

Gintarė Pugačiauskaitė

Komentuoti